Cees Smit: 'Speel in op relief rally'

Door Redactie op 14 juni 2016 12:37 | Views: 4.418

Cees Smit: 'Speel in op relief rally'

Beleggers lijken in een afwachtende houding te zitten door alle onzekerheid op de markten. Wij vroegen beer Cees Smit van Today's Groep, hoe hij tegen deze situatie aankijkt en stelden hem de vraag hoe beleggers kunnen inspelen op deze markt.

“Er is nu inderdaad wat onzekerheid rondom de renteverhogingen en door een Brexit die in de lucht hangt”, begint Smit. “We zien dat Europese beurzen wegzakken, terwijl de markten in de VS per saldo niet zoveel doen.”

“De call- en putopties rond juli zijn best wel prijzig, en dat betekent dat beleggers niet goed weten welke kant de markt opgaat. Er wordt rekening gehouden met een behoorlijke daling. Het laat in ieder geval zien dat er een behoorlijke onzekerheid bestaat. Je ziet dat nu zelfs de rente op de tienjarige Duitse leningen onder het nulpunt is gedoken. Mensen stoppen hun geld in veilige dingen en blijven even aan de zijlijn staan."

Brexit nu ingeprijsd

Smit had eerst het idee dat de markt geen rekening hield met een Brexit. “Dat beangstigde mij een beetje, maar de afgelopen dagen is het opeens wel een belangrijke rol gaan spelen, zeker nu uit de polls blijkt dat de voorstemmers in de meerderheid zijn. De markt heeft een Brexit inmiddels wel ingeprijsd.”

Toch blijft een dergelijk event erg lastig te voorspellen, stelt de expert. “Het is erg grillig. Zelfs het EK voetbal kan er nog invloed op hebben. Stel dat de Britten naar huis worden gestuurd, kan dit nog impact hebben.”

Relief rally

Zoals het nu naar uit ziet, verwacht hij dat de Britten zullen besluiten te blijven. “Er is best een grote kans dat er dan een relief rally komt. Daar kun je natuurlijk op inspelen. Je zou bijvoorbeeld voor een turbo long op de AEX kunnen kiezen. Neem dan een stop loss die niet te dichtbij ligt, anders word je snel weer uitgestopt, maar op 405 zou prima zijn."

"Maar let wel: tot 23 juni kan de markt nog verder wegzakken. Op de zeer korte termijn ben ik dus bearish. Maar juist door de angst die nu in de markt zit, verwacht ik dat het op de 23e mee zal vallen." 

Bearish op de lange termijn

Ook op de lange termijn is Smit nog altijd een echte beer. “Ik vind bijvoorbeeld de weg die de ECB bewandelt, het stimuleren door middel van het opkopen van bedrijfsleningen, niet de goede. Het vertrouwen in banken en de centrale banken neemt al af en dit beleid helpt daar niet bij. Het is niet alleen voor banken slecht, maar ook voor verzekeraars. Het ondermijnt het hele systeem.”

Lees ook: 4 redenen om nu in Britse aandelen te stappen

Klik hier voor meer Beurstips en Handelskansen.

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.