Beleggen kan bevredigend, maar soms ook zenuwslopend zijn. In een onrustige markt kunnen beleggingen flink aan waarde verliezen en dat jaagt sommige beleggers de stuipen op het lijf. Vanguard biedt de helpende hand met tips.
Zoë Dagless, senior financial planner bij Vanguard, heeft de volgende acht tips om aan de weerbaarheid van de portefeuille te werken.
1. Begin vandaag nog
Consistentie is een heel belangrijke factor bij beleggen, maar vroeg beginnen maakt helemáál een wereld van verschil. Dit omdat je dan optimaal profiteert van het rendement-op-rendement-effect. Zo kun je met 250 euro per maand en een rendement van 5% binnen twintig jaar een kapitaal van 100.000 euro opbouwen, en in dertig jaar kom je zelfs boven de 200.000 uit.
2. Stick to the plan
Laat je niet te veel afleiden door allerlei doemberichten in het nieuws. Een pessimistische instelling kan voor onnodige verliezen zorgen, zeker wanneer je in paniek gaat verkopen wanneer de markten dalen. Een plan – en dat hoeft geen ingewikkeld plan te zijn – kan houvast bieden. Heel soms moet je je plan bijstellen, als je persoonlijke doelen veranderen. Een portefeuille met zowel aandelen als obligaties, goed gespreid over regio’s en sectoren, is in veel gevallen al heel geschikt.
3. Neem de tijd
Dit is zo ongeveer wel het allerbelangrijkste: heb geduld en houd de lange termijn voor ogen. Probeer niet de markt te timen; dan moet je immers twee keer goed zitten, bij het instappen en bij het uitstappen. Dat is dubbel lastig. Beter is het om gewoon te blijven zitten, want de beste dagen volgen vaak snel op de slechtste. Als je deze topdagen misloopt, kan dat grote gevolgen hebben.
4. Leg een vast bedrag per maand in
Leg iedere maand een vast bedrag in. Zo betaal je gemiddeld een aardige aankoopprijs. Staan de markten laag, dan is je maandelijkse investering goedkoper en is er meer potentiële winst zodra de beurzen zich herstellen. Andersom kan natuurlijk ook: dat je een paar keer achter elkaar duur inkoopt. Door elke maand een vast bedrag in te leggen, spreid je die risico's en kom je uiteindelijk uit op een 'net’ gemiddelde uit.
5. Houd vol
Het is geen schande om tijdelijk te stoppen met beleggen, maar denk daar wel goed over na. We weten al dat hoe eerder je begint, hoe meer tijd er is om het eindbedrag te laten stijgen. Maar volhouden is net zo belangrijk, want wanneer je je inleg stopzet, verstoor je je eigen voortgang. Bedenk dus goed wat de gevolgen zijn van tijdelijk stoppen.
6. Beleg met automatische incasso
Een automatische incasso van de sportschool is alleen maar vervelend als je bijna nooit gaat sporten. Het kost iedere maand geld en het levert maar weinig op. Bij beleggen daarentegen zijn automatische incasso’s een uitkomst: zonder dat je erbij na hoeft te denken of een handeling hoeft te volgen gaat je geld voor jou aan het werk. Ook hier profiteer je zo dus optimaal van de beste gemiddelde aankoopkoers.
7. Houd geld apart voor noodgevallen
Het bedrag dat je maandelijks belegt is voorspelbaar, maar het leven is dat niet. Het is slim om een bedrag opzij te zetten voor noodgevallen. Een bedrag waarmee je ongeveer drie maanden vooruit kunt mochten je inkomsten wegvallen is een mooi streven. Een reservepotje is belangrijker dan iedere vorm van beleggen, omdat je nooit weet wat er gebeurt in je leven.
8. Ga wat anders doen
Houd niet constant je beleggingen in de gaten, maar onderneem iets anders leuks en laat de automatische incasso’s op de achtergrond het werk doen. De waan van de dag en de vraag of je beleggingen die dag stijgen of dalen is niet van belang. Het gaat om je resultaat over tien, twintig of dertig jaar en hoeveel geld je dán bij elkaar belegd hebt.
Zie ook: Aandelen kiezen: 7 dingen die iedere beginner moet weten