rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Aandelen kiezen: 7 dingen die iedere beginner moet weten

Aandelen kiezen: 7 dingen die iedere beginner moet weten

Het kiezen van de juiste aandelen kan best een overweldigende klus zijn. Er zijn verschillende sectoren, tientallen industrieën en wel duizenden aandelen in Europa en de VS. Hoe kan iemand, laat staan een beginner, de namen kiezen die goed zullen presteren?

US News schept wat orde in de chaos. Ten eerste door te benadrukken dat er nu eenmaal geen onfeilbare manier of formule bestaat om succesvolle aandelen te kiezen. Zoveel bedrijven als er zijn, zoveel beleggingsstrategieën en -filosofieën zijn er ook.

Volgens de website is het voor beginners – maar voor gevorderde beleggers wellicht ook – slim om de volgende dingen altijd in het achterhoofd te houden.

1. Begrijp het spel

Voordat je jezelf de volgende Warren Buffett waant, is het wel belangrijk dat je het spelletje begrijpt en je verwachtingen duidelijk voor ogen hebt. Als je aandelen wilt kiezen, betekent dat dat je denkt dat je de markt kunt verslaan. Maar de markt verslaan is extreem moeilijk; maar liefst 84% van de professionele fondsmanagers – wiens baan het nota bene is – slagen er niet in. 

Hebben particuliere beleggers dan meer geluk? Niet echt. In de 20 jaar tussen 2002 en 2021 kreeg de S&P 500 er jaarlijks gemiddeld 9,5% bij, terwijl de gemiddelde particuliere belegger slechts 3,6% realiseerde. Op de verkeerde momenten kopen en verkopen en te veel handelen zijn hier meestal debet aan.

Dit eerste punt is dus het minst leuk, maar meteen het belangrijkste: in plaats van je hoofd te breken over welke aandelen je moet kiezen, is het slimmer om gewoon op regelmatige basis – bijvoorbeeld maandelijks - ETF’s te kopen, zoals de Vanguard 500 Index Fund. Je bent tegen de laagste kosten meteen goed gespreid, en je hoeft niet na te denken over het beste aankoopmoment.

2. Heb je doel duidelijk voor ogen

Nog niet ontmoedigd en wil je toch je eigen aandelen kiezen? Dan is je doel bepalen de volgende stap. Ben je jong en wil je tegen de tijd dat je 40 bent multimiljonair zijn? Gefeliciteerd, je hebt zojuist je aandelenuniversum vernauwd tot hoogrisico-aandelen met een hoog verwacht rendement, zoals hardcore groeiaandelen en afgestrafte contraire picks.

Heb je een iets kortere horizon, of wil je gewoon wat meer op safe spelen, en ondertussen nog wat dividend ontvangen? Dan zijn Blue Chip-bedrijven en dividendaandelen waarschijnlijk een betere optie. Blue Chips zijn de grote, bekende namen die vaak een stevige balans, een hoge marktkapitalisatie en een lange historie hebben. Het is de moeite waard eens te snuffelen tussen de dividendaristocraten; dit zijn bedrijven die al 25 jaar achtereen jaarlijks het dividend verhoogd hebben.

3. Beleg niet in wat je niet begrijpt

Dit is een klassieke tip die meesterbelegger Warren Buffett al decennia aanhaalt. Als je je geld in een lokaal bedrijfje bij jou in de buurt stopt, zou je dat dan doen zonder eerst te weten wat het businessmodel is, wat de kosten zijn, waar de kansen en risico’s liggen en wat de concurrentie is? 

Waarschijnlijk niet. Datzelfde zou moeten gelden voor de grote bedrijven waarin je belegt; zorg dat je begrijpt waar je je geld in stopt. Peter Lynch, de bekende voormalige manager van het Fidelity Magellan Fund, waarschuwde weleens; “Investeer nooit ergens in wat je niet kunt tekenen met kleurpotloden.”

4. Weet wat financiële termen betekenen

Het is slim om enig idee hebben van financiële begrippen, bijvoorbeeld 'waardering'. Is een aandeel goedkoop of juist duur? De koers/winstverhouding - of price to earnings ratio - kan daarbij helpen. Die bereken je door de aandelenkoers te delen door de winst per aandeel. Dat getal toont aan hoeveel beleggers bereid zijn te betalen voor iedere euro die het bedrijf verdient.

Ook is het handig om te weten wat een balans is en wat kasstroom is. Die kunnen helpen bij de vragen of een bedrijf nog zijn schulden kan betalen, hoe winstgevend een bedrijf is en hoe efficiënt het werkt. Je hoeft niet ieder begrip van voor tot achter te kennen, maar een paar van de belangrijkste kunnen helpen om te bepalen hoe het een onderneming vergaat en hoe het bedrijf presteert in vergelijking met concurrenten.

5. Als iets te mooi is om waar te zijn…

Je kent het gezegde wel: als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook vaak zo. En het geldt ook voor de aandelenmarkt. Je zou niet de eerste zijn die in de val trapt omdat je gelokt wordt door erg aantrekkelijk gewaardeerde aandelen. Maar die zijn vaak niet voor niets zo laag gewaardeerd. Het zijn bijvoorbeeld cyclische bedrijven waarvan de winstpiek al in de achteruitkijkspiegel te zien is, en die de hoge winsten niet kunnen volhouden in de toekomst. Deze op het oog goedkope ondernemingen worden ook wel value traps genoemd.

En ook erg hoge dividendrendementen zijn verraderlijk. Een degelijke Blue Chip betaalt meestal zo tussen de 2 en 4% dividend. Maar er zijn genoeg bedrijven te vinden die wel 7% of meer betalen. Dat kan een rode vlag zijn. Ofwel het aandeel is met een goede reden enorm gedaald, of het dividend is niet houdbaar in de toekomst, waardoor er waarschijnlijk in gesneden moet worden.

6. Weet hoe breed 'de slotgracht' is

Het mooiste is als je bedrijven kunt vinden met, zoals Warren Buffett het omschrijft, een 'brede slotgracht'. Dat wil zeggen dat ze een belangrijk concurrentievoordeel hebben, waar de vijand niet zo makkelijk aan kan komen. De slotgracht beschermt het bedrijfskasteel.

Als een onderneming een brede slotgracht heeft, helpt dit ook om de toekomst veilig te stellen en de marges te verhogen. Coca-Cola en Apple bijvoorbeeld, zijn wereldwijd enorm sterke merknamen en verkopen zeer gewilde producten. Klanten stappen niet snel over naar concurrenten en zijn zelfs bereid steeds een beetje meer te betalen. En dat is natuurlijk wat je wilt als bedrijf.

7. Begrijp systeemrisico

Het laatste wat je moet weten is dat je portefeuille op en neer zal bewegen, welke en hoeveel aandelen je ook bezit. Afgelopen jaar zagen we mooie voorbeelden van systeemrisico’s, zoals een oorlog, stijgende rentes en torenhoge inflatie. Ze leidden tot een onvervalste bearmarkt.

Het zijn externe factoren, waar geen enkel bedrijf iets aan kan veranderen. Maar ze kunnen wel sterke, goed geleide ondernemingen mee naar beneden trekken. Dit bredere marktrisico zal er altijd zijn; je kunt er niet omheen. Wat helpt is diversifiëren, dus je risico’s spreiden door veel verschillende bedrijven en sectoren te kiezen.

Bekijk ook: 3 tips voor beginnende beleggers