rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Er staat nog veel geld langs de zijlijn

Er staat nog veel geld langs de zijlijn
Beeld: iStock

De Financial Times onderzocht het onlangs en zag dat het glas half leeg was: 40 procent van de projecten die onder president Bidens Inflation Reduction Act werden aangekondigd, is uitgesteld of gepauzeerd. Per saldo houdt die wet 400 miljard dollar aan economische steun in, maar van de projecten die meer waard zijn dan 100 miljoen dollar, is 84 miljard dollar maanden of jaren uitgesteld.

De één zal zeggen: ja, maar 60 procent gaat door, dat is dus goed nieuws voor heel veel overheidsprojecten. De ander zegt: 40 procent ligt minimaal maanden stil, dat is een ramp voor presidentskandidaat Kamala Harris en een overwinning voor Trump toen hij zeker leek van een tweede termijn als president van de Verenigde Staten.

Een schone stimulans

Voor beide kanten is iets te zeggen. Ik snap dat partijen eerst willen weten hoe de wind waait voordat zij gaan investeren. Maar dan nog, 60 procent van de projecten is wel doorgegaan. Je zou namelijk ook het standpunt kunnen huldigen dat projecten juist versnel uitgevoerd moeten worden voordat Trump er mogelijk een streep door kan zetten.

Die 60 procent van de projecten die tot op heden wel doorging, is goed voor honderden miljarden dollars aan stimulans voor de Amerikaanse economie. Daar moeten we als belegger blij mee zijn. Bovendien ligt er met de nog openstaande ruimte voor Harris een schone taak om de klus die Biden heeft ingezet in z’n geheel te klaren.

Maar, inmiddels is ook de algemene opinie gedraaid in de wereld en zeker in de Verenigde Staten. Er is meer weerstand gekomen tegen een al te 'woke' houding. Tevens hebben de hoge prijzen voor het opwekken van duurzame stroom (windenergie op zee kan niet meer uit), capaciteitsproblemen op het net en de impopulariteit van elektrische voertuigen de keus voor duurzaamheid op een iets lager pitje gezet.

De augustusdip

Het uitstel van veel projecten was overigens niet de hoofdverdachte voor de tegenvallende banen- en industriële cijfers die begin van de maand zorgden voor de recessievrees. Die vielen tegen door tijdelijke effecten. Het was meer de combinatie met stevig opgelopen koersen en wat extra spanningen in het Midden-Oosten die de beurzen wat lager zetten. Maar dan nog, slecht nieuws verkoopt blijkbaar nog steeds beter dan goed nieuws.

Beleggers die van dit soort cijfers dan wel beursbewegingen in paniek raken, kunnen volgens mij maar beter stoppen met beleggen. En, misschien wel net zo belangrijk: zij die anderen angst aanpraten, kunnen in mijn ogen beter een ander vak kiezen.

America first

Terug dan naar al die miljarden overheidsgeld die de Amerikaanse economie in vloeit. Het wil niet zeggen dat je daar als belegger blind achteraan moet rennen. Intel ontvangt zo'n 8.5 miljard dollar aan cash en 11 miljard aan leningen. Intel, ooit de grootste en belangrijkste chipproducent ter wereld, heeft de boot gemist en loopt nu achter Nvidia, ARM en Samsung aan te hobbelen.

Logisch dat er geïnvesteerd moet worden. De Amerikaanse overheid doet graag mee, want men heeft meegemaakt hoe afhankelijk de Verenigde Staten is van halfgeleiders is van China, Taiwan en Korea. Dat moet in de toekomst anders: America first!

Daar zal Trump niet anders over denken, dus veel van het geld dat nu nog langs de zijlijn staat, zal nog wel ingezet worden.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.