rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

"De beurzen hebben helemaal geen renteverlaging nodig"

"De beurzen hebben helemaal geen renteverlaging nodig"
Beeld: ANP

De centrale banken van Zweden en Zwitserland verlaagden eerder dit jaar hun rente. Vorige week volgden de centrale bankiers van Canada en de Europese Unie. De Fed houdt z’n kruit echter nog even droog.

Het komt niet vaak voor dat de belangrijkste centrale bank een andere weg kiest. Meestal is de Fed juist leidend. Het is des te opmerkelijker daar de prijsontwikkeling in genoemde economieën niet wezenlijk verschilt van de Amerikaanse.

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten bleken vorige week minder gestegen te zijn dan werd verwacht. In de maand mei liepen ze op jaarbasis met 3,3% op waar er op 3,4% werd gerekend. Dat was gelijk aan de uitkomst over april. Vooral de prijzen in Amerikaanse supermarkten stijgen niet langer, terwijl de benzineprijzen in mei zelfs met 3,6% daalden. 

De voor de volatiele voedsel- en energieprijzen gecorrigeerde kerninflatie bleek eveneens beter uit te komen dan verwacht. Hier werd gerekend op een toename van 3,5% op jaarbasis, na 3,6% in april. Er kwam echter een verrassende 3,4% uit de bus van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Op maandbasis bleven de consumentenprijzen zelfs stabiel in mei en kwam de kerninflatie met 0,16% lager uit dan de verwachte 0,3%.

Weinig reden tot beleidsverandering

Toch gaven deze cijfers de Fed weinig reden om het beleid te veranderen. Volgens Powell en de zijnen is het nergens voor nodig om haast te hebben. Ja, de inflatie is behoorlijk gedaald. Ja, de inflatie beweegt zich in de gewenste richting. Maar nee, we zijn er nog niet. 

Van de eerder door de markt ingeprijsde zes tot zeven renteverlagingen is inmiddels niet veel meer over. Volgens de dotplot kunnen beleggers rekenen op één verlaging ergens in de tweede helft van het jaar. Beleggers die er een doemscenario op na houden, maar ook de AFM en DNB, mogen er  graag op wijzen dat de beurzen te ver op de ontwikkelingen zijn vooruitgelopen. De inflatie zou weer kunnen opveren en zelfs een renteverhoging wordt niet uitgesloten. Aandelen zijn duur en een stevige correctie is niet onmogelijk.

De loeisterke Amerikaanse economie

Nu moet je als belegger altijd rekening houden met een correctie. Na een periode van zonneschijn volgt vroeg of laat weer regen. Maar welke rol zal het monetaire beleid van de centrale bank daarin spelen?

De rally op de beurzen komt dit jaar niet zomaar uit de lucht vallen. De Amerikaanse economie blijkt heel veerkrachtig en wil maar niet in een recessie belanden. De laatste werkloosheidscijfers toonden de kracht van de Amerikaanse economie maar weer eens aan. De GDPNow van de Atlanta Fed gaat uit van een groei van 3,1 procent over het huidige kwartaal. Bedrijven rapporteren met 5.9 procent de hoogste winstgroei van de afgelopen twee jaar. 

Een renteverlaging in de Verenigde Staten lijkt dan ook helemaal niet nodig. De beurs kan prima uit de voeten met een Fed Funds Rate van 5,5 procent. Is een verlaging wel zo gewenst? Die zou het sentiment naar euforische hoogten kunnen doen stijgen. Dan zouden er pas echt parallellen met de dot-combubbel van de jaren 90 kunnen worden getrokken.

De ECB verhoogde een week eerder zowel de economische groeiprojectie als de inflatieverwachting. Toch verlaagde Lagarde de rente. Dat lijkt in tegenspraak met elkaar. De centrale bank gaf echter een interessante verklaring. Ten opzichte van een jaar geleden is de rente gelijk gebleven, maar de inflatie flink gedaald. De reële rente is dus fors gestegen. Het monetaire beleid is hierdoor restrictiever geworden, zonder ook maar iets te doen. Een renteverlaging is dan zo gek nog niet.

Manna of stortbui

Over het beleid van de centrale bank kunnen beleggers zich op korte termijn erg druk maken. Ogenschijnlijk is dat terecht omdat de rente een belangrijk onderdeel vormt van het bepalen van de waarde van effecten. Maar hechten beleggers er niet te veel waarde aan? In maart 2022 verhoogde de Fed voor het eerst de rente. Er zou nog een groot aantal stappen volgen. De rente liep in ruim twee jaar op van 0 naar 5,5 procent. Het was in het geheel niet desastreus voor aandelen. Sterker nog, de aandelenmarkten koersten in dezelfde periode fors hoger. 

En mocht de Fed op een gegeven moment de rente dan toch gaan verlagen, waar moeten de beurzen dan wel niet heen? Of zou het misschien kunnen zijn dat de centrale bank de rente pas verlaagt als er iets aan de hand is? Een sputterende economie bijvoorbeeld. Een renteverlaging is dan helemaal geen manna uit de hemel, maar eerder een stortbui. De beurzen hebben nog geen renteverlaging nodig. Die kunnen het voorlopig prima op eigen kracht.  

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.