Staan de aandelenmarkten kort voor een crash? Er is een indicator die het al 65 jaar bij het juiste eind heeft gehad. En die indicator heeft een onheilspellende boodschap voor Wall Street, zo valt te lezen op The Motley Fool. Maar niet getreurd, na elke neergang vinden de markten altijd weer de weg omhoog.
Beleggers blijven optimistisch, ondanks dat in meer dan een jaar tijd de Dow Jones, de S&P 500 en de Nasdaq respectievelijk 18%, 35% en 56% hebben gewonnen. Zij koersen alle op piekniveaus. Er is duidelijk een bullmarkt in volle gang.
De huidige bullmarkt zal misschien alleen niet veel langer duren. Dat valt op te maken uit een indicator die sinds 1959 al juist voorspelt wat de Amerikaanse economie te wachten staat.
65 jaar foutloos is nog geen garantie
Nu kan niets en niemand de markt perfect voorspellen. Als dat kon, dan zou elke professionele en particuliere belegger daarop vertrouwen. Maar er zijn wel enkele indicatoren die het in het verleden goed hebben gedaan.
De Conference Board Leading Economic Index (LEI) is zo’n indicator die al 65 jaar een vlekkeloze staat van dienst heeft. De LEI is een voorspellende indicator die ongeveer zeven maanden vooruitloopt op keerpunten in de conjunctuurcyclus, stelt de Conference Board.
De LEI is een index met 10 componenten die maandelijks wordt gerapporteerd. Drie van de componenten zijn van financiële aard, waaronder de Leading Credit Index en het rendement van de S&P 500-index. De overige zeven zijn niet financieel en bestaan onder meer uit de gemiddelde wekelijkse eerste werkloosheidsclaims, de ISM Manufacturing Index of New Orders en de gemiddelde consumentenverwachtingen voor het ondernemingsklimaat.
Rood licht knippert
De LEI daalde in april 2024 met 0,6% ten opzichte van de vorige maand en is in 24 van de laatste 25 maanden gedaald.
Historisch gezien heeft een bescheiden daling van de LEI van 0,1% tot 3,9% op jaarbasis gediend als een waarschuwing, maar biedt dat geen enkele leidraad voor wat de Amerikaanse economie of aandelenmarkt gaat doen. Maar sinds 1959 is de VS elke keer dat de Conference Board LEI meer dan 4% daalde op jaarbasis niet lang daarna in een recessie terechtgekomen. En de LEI daalt sinds maart 2024 met meer dan 5% op jaarbasis.
![](https://img.iex.nl/IEXProfs/2021/LEI_april_2024.png)
Hoewel de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq geen enorm sterke band hebben met de prestaties van de Amerikaanse economie, hebben bedrijfswinsten de neiging om mee te bewegen met de groei en krimp van de Amerikaanse en wereldeconomie. De geschiedenis leert dat deze indicator een neergang van de Amerikaanse economie en een mogelijke crash van de aandelenmarkt goed voorspelt.
En er zijn meer signalen die wijzen op een aanstaande daling
De LEI is lang niet het enige voorspellende instrument dat op dit moment staat te waarschuwen. Een opmerkelijke daling van de Amerikaanse M2-geldhoeveelheid voor het eerst sinds de crisis van de jaren 30, gekoppeld aan een van de hoogste Shiller koers-winstverhoudingen (de huidige koers gedeeld door de gemiddelde voor inflatie gecorrigeerde winst over de afgelopen tien jaar) van de S&P 500 in 154 jaar suggereren dat de markten elk moment een duikvlucht kunnen nemen.
De Shiller k/w-index
Een neergang duurt nooit lang
Hoewel recessies beangstigend kunnen zijn en kunnen leiden tot hogere werkloosheid en tijdelijk zwakkere loongroei, zijn ze uiteindelijk een normaal en onvermijdelijk onderdeel van de economische cyclus. En ze duren niet lang. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn er een dozijn recessies geweest. Negen van deze recessies waren in minder dan 12 maanden voorbij en geen van de overige drie duurde langer dan 18 maanden.
Aan de andere kant duurden de meeste economische expansies in de afgelopen 78 jaar veel langer dan een jaar. Twee periodes van groei duurden zelfs meer dan tien jaar. Een langetermijnvisie is in dit licht onontbeerlijk.
Het interessante is dat we dezelfde correlatie zien met de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq. Er zijn 27 bearmarkten en bullmarkten geweest in de S&P 500 sinds het begin van de Grote Depressie in september 1929. In totaal hebben 13 bullmarkten langer geduurd dan de langste bear market. Bovendien duurde de gemiddelde bearmarkt van de S&P 500 slechts 286 dagen, en de gemiddelde bullmarkt 1011 dagen. Dat is ongeveer 3,5 keer zo lang.
Uiteindelijk stijgen de markten weer
Hoewel we nooit precies zullen kunnen voorspellen wanneer beurscorrecties of crashes zullen plaatsvinden, hoelang ze duren of hoe sterk de uiteindelijke daling zal zijn, maakt de geschiedenis duidelijk dat elke neergang uiteindelijk wordt goedgemaakt - iets om in gedachten te houden bij het voorsorteren en op het moment dat het dan eindelijk gebeurt.
Lees ook: 'Sell in May': onzin of zit er toch een kern van waarheid in?