Hoewel sommige halfgeleideraandelen als gevolg van de AI-hype nu zwaar overgewaardeerd lijken, zijn er nog steeds chipaandelen met aantrekkelijk potentieel. ASML is er een van, schrijft Ian Bezek op InvestorPlace.
De halfgeleiderindustrie is gegroeid van iets meer dan 100 miljard dollar in 2022 tot meer dan 500 miljard dollar nu. Analisten voorzien een groei tot meer dan 1 biljoen dollar in 2030.
Niemand kan om ASML heen
ASML Holdings is een investering in de toeleveringsketen van halfgeleiders: de schepjes- en zeefjesverkoper van de gold rush. Aangezien de chipmarkt de komende jaren vrijwel zeker groeit, zullen belangrijke leveranciers van apparatuur zoals ASML daarvan profiteren. Het Veldhovense concern beschikt over unieke technologie op het gebied van EUV-lithografie. Hiermee kunnen de kleinste en krachtigste chips geproduceerd worden.
Doordat ASML de enige leverancier is met deze baanbrekende technologie, heeft het een enorme machtspositie. De chipfabrikanten kunnen eigenlijk niet om ASML heen. Wel kampt ASML met tegenwind vanwege exportbeperkingen naar China die telkens worden aangescherpt. Als die leiden tot een correctie van het aandeel, kunnen beleggers van die gelegenheid gebruik maken.
Texas Instruments is groot in analoge chips
Texas Instruments is 's werelds grootste analoge-chipbedrijf. Analoge chips worden voornamelijk gebruikt voor industriële toepassingen en niet in snel evoluerende consumentenelektronica, wat betekent dat ze langere productcycli hebben en een hogere ‘return on investment’ voor R&D.
Texas Instruments is erop gericht om de vrije kasstroom per aandeel zo veel mogelijk te laten groeien. Het gebruikt die vrije kasstroom voor aandeleninkopen en dividenden. Daarnaast pompt het bedrijf tientallen miljarden dollars in nieuwe fabrieken in Texas. Dit zal de concurrentiepositie op lange termijn sterk verbeteren.
De aandelenkoers is de afgelopen maanden min of meer vlak geweest, omdat er vanwege de verzwakkende wereldeconomie zorgen zijn over een daling van de vraag. Beleggers kunnen profiteren van die zwakte.
Intel is ten onrechte afgeserveerd
Veel mensen hebben Intel al afgeschreven. De CPU- en datacenterchipgigant heeft een paar verschrikkelijke jaren achter de rug. Maar analisten lopen het risico het grotere plaatje over het hoofd te zien. Intel investeert volop en steekt zo’n 100 miljard dollar in nieuwe productiefaciliteiten in Ohio. Intel profiteert sterk van de CHIPs Act, waarmee de VS de binnenlandse productie van halfgeleiders subsidieert.
Het is ook de moeite waard om te bedenken dat Intels totale marktkapitalisatie nu rond de 135 miljard dollar ligt. Die waardering dekt dus nagenoeg alleen de nieuwe productiefaciliteiten van het bedrijf. Door alle geopolitieke zorgen rond China is de binnenlandse chipfabricage voor de VS van essentieel belang voor de nationale veiligheid. Met zijn enorme omvang, zware investeringen in onderzoek en ontwikkeling en nieuwe Amerikaanse faciliteiten kan Intel daarvan profiteren.
Meten is weten: Camtek
Ook Camtek, een toonaangevende fabrikant van meet- en inspectieapparatuur voor de chipsector, is een belangrijk onderdeel van de toeleveringsketen van halfgeleiders. Het bouwt producten die ervoor zorgen dat de rest van de halfgeleiderindustrie correct functioneert.
Het aandeel Camtek is de afgelopen tien jaar met meer dan 1300% gestegen door mee te liften op de stijgende vraag naar halfgeleiderfabricage. Nu de markt blijft groeien, profiteert Camtek daar zeker van. Toch worden de aandelen tegen slechts 20 keer de verwachte winst verhandeld.
Amkor is saai, maar onmisbaar
Amkor is nog zo'n toeleverancier voor de halfgeleiderindustrie. Amkor werd opgericht in 1968 en loopt voorop in verpakkings- en testoplossingen voor halfgeleiders, vooral in de automobielsector. Verpakken en testen klinkt misschien als een saaie business, maar het is een essentieel onderdeel van de hele industrie.
In 2019 had Amkor een jaaromzet van 4,1 miljard dollar. Deze steeg vorig jaar tot 7,1 miljard. Het aandeel is dit jaar slechts met 10% in koers gestegen vanwege de zorgen over vraaguitval in delen van de industrie. De aandelen kosten slechts 17 keer de verwachte winst en zijn klaar voor een stijging zodra de vraag naar chips weer aantrekt.
Beleggers zien de AI-potentie van Qualcomm over het hoofd
Qualcomm is een halfgeleiderbedrijf dat zich richt op technologie voor mobiele communicatie. Het concern maakte aanvankelijk naam met intellectueel eigendom van belangrijke telecominnovaties zoals 3G en 4G. In de loop der jaren heeft Qualcomm heel veel verdiend met royalty's op telefoons die deze communicatiestandaard gebruiken.
Qualcomm ontwerpt ook zijn eigen chip-ecosystemen zoals het Snapdragon-platform voor telefoons en tablets. Het aandeel Qualcomm stond onder druk door een grote vertraging in de smartphonemarkt. Beleggers zien echter een belangrijke factor over het hoofd: het bedrijf is ook toonaangevend op het gebied van chips voor AI-toepassingen.
Uit tests blijkt dat Qualcomm-chips wat betreft AI-prestaties kunnen concurreren met die van Nvidia. Dat maakt het aandeel aantrekkelijk, terwijl het nog steeds wordt verhandeld tegen slechts 15 keer de verwachte winst.
De grootste als laatste: Taiwan Semiconductor
Taiwan Semiconductor is 's werelds grootste halfgeleiderfabrikant. TSMC heeft meer dan de helft van de totale markt in handen en haalt meer dan drie keer zo veel inkomsten uit de chipproductie dan rivaal Samsung. Gezien de sterke toename van de vraag naar next generation-toepassingen zoals AI zou je verwachten dat het aandeel nu al een recordkoers heeft bereikt.
In plaats daarvan noteert het aandeel nog steeds ver onder de piek van 2021. Dat komt door de geopolitieke onzekerheden rond Taiwan. Dat is een terechte zorg, maar gezien het enorme marktaandeel van TSMC is het waarschijnlijk dat het bedrijf de weg omhoog vindt. Het concern investeert flink in nieuwe chipfabrieken in de VS om zijn geopolitieke basis te verbreden.
Lees ook: Wat is het beste chipaandeel: ASML, Navitas of Silicon Motion?