rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Mega-investeringen op komst: wie profiteert?

Mega-investeringen op komst: wie profiteert?
Beeld: John Deere

De wereldeconomie staat aan de vooravond van een decennium waarin de capex, ofwel kapitaaluitgaven, flink omhoog zullen gaan. Slimme producenten zullen hier de vruchten van plukken.

Dat betoogt Dan McFetrich, sectorspecialist bij Schroders in Why the capex recovery will prove resilient.

"De kapitaalinvesteringen door bedrijven blijken verrassend veerkrachtig te zijn", schrijft hij. "Wij denken dat we aan de vooravond staan van een sterke capex cycle, die meerdere jaren kan voortduren."

Het lijkt tegenstrijdig om te spreken van structureel hogere investeringen in een tijd waarin de rente in rap tempo verhoogd wordt en het gevaar van een recessie nog niet geweken is. Capex draait ten slotte om het investeren in fysieke zaken zoals planten, machines, technologie en noem maar op. Waarom zouden bedrijven zoveel geld uitgeven als er een economische neergang op ons afkomt?

Systeemverschuiving

Het antwoord ligt in een aantal factoren die een systeemverschuiving veroorzaken, stelt McFetrich. 

Door de problemen in de toeleveringsketen die de pandemie met zich meebracht, besloten veel bedrijven om de productie dichter bij huis te halen. Gezien de geopolitieke spanningen tussen het Westen en China werden zij hierin van harte gesteund door overheden. Toenemende automatisering en de behoefte aan energiezuiniger produceren zijn twee andere belangrijke factoren.

Zie ook: Beleggen in climate tech: hier liggen de kansen

Enorme stimulering vanuit overheden

Stimulering door overheden speelt de belangrijkste rol. Zowel de VS als de EU probeert te profiteren van de enorme kansen die de energietransitie en verduurzaming met zich meebrengen. Het zou vooral banen creëren en economieën toekomstbestendiger maken.

Hieronder een overzicht van de plannen en de enorme bedragen die ermee gemoeid zijn:

Slimme spelers profiteren

Het dichter bij huis halen – reshoring –  van productie zorgt zonder meer voor hogere kosten voor bedrijven, maar slimme producenten en maakbedrijven zullen de vruchten plukken van deze investeringen.

En wie zijn die slimme spelers dan? Schroders noemt voorbeelden: 

  • Data-analyse- en softwarebedrijven; denk aan aanbieders van software die machines in de gaten houdt en kan voorspellen wanneer die onderhoud nodig hebben, zodat de tijd dat de machine stilstaat zo kort mogelijk is
  • Producenten van hoogstaande chips of geavanceerde tools als lasers
  • Producenten van lichtgewicht materialen, die duurzamer en sterker zijn dan traditionele alternatieven 
  • Automatiseringsbedrijven: robots kunnen de kosten voor arbeid naar beneden brengen, zeker in regio’s waar een tekort aan arbeidskrachten is
  • Domain experts: specialistische bedrijven die vooraanstaand zijn op hun vakgebied. Die kunnen geld verdienen aan innovatie in hun specifieke industrie. Wij denken dat John Deere een goed voorbeeld is van een domain expert in de agrarische industrie. Het bedrijf heeft een unieke positie op het gebied van automatisering en slimme technologie. Denk bijvoorbeeld aan spuitmachines die onkruid van gewas kunnen onderscheiden en zo de opbrengsten van boeren kunnen bevorderen.

Chipindustrie de echte winnaar

De echte winnaar is toch wel de halfgeleiderindustrie. De schreeuwende tekorten aan chips tijdens de pandemie hadden gevolgen voor bijna iedere branche. En nu profiteert de sector van de Amerikaanse Chip Act én de trend van reshoring.

Bekijk ook: De grote voordelen van klimaatadaptatie