De boodschap is duidelijk, volgens hedgefonds Seabreeze Partners Management: Amerikaanse aandelen lijken extreem gewaardeerd. Wees dus voorzichtig.
Dat zegt MarketWatch op basis van de Buffett-indicator. Die vergelijkt de waarde van de Amerikaanse aandelenmarkt met de omvang van de economie door de totale marktkapitalisatie te delen door het bruto binnenlands product. Meesterbelegger Warren Buffett noemde dat "waarschijnlijk de beste maatstaf voor de waarderingen".
Extreem dure aandelen
Begin juli steeg de ratio tot boven de 2 en bereikte daarmee een niveau dat sinds begin 2022 niet meer is voorgekomen. Die vorige episode was de voorbode van de ergste daling binnen een kalenderjaar voor de S&P 500 sinds 2008, volgens gegevens van FactSet.
"Bijna twee jaar geleden steeg de ratio naar een ongekend niveau. Dat had een zeer sterk waarschuwingssignaal moeten zijn," zei Doug Kass, oprichter en voorzitter van hedgefonds Seabreeze Partners Management.
In de jaren sinds hij de indicator - die prompt zijn naam kreeg - voor het eerst op de radar zette, heeft de man die bekend staat als het Orakel van Omaha het belang wat gerelativeerd, maar beleggers zoals Kass gebruiken de Buffett-index nog steeds om te bepalen waar aandelen zich bevinden op het spectrum van extreem goedkoop tot extreem duur.
Resultaten uit het verleden
In het verleden is de Buffett-indicator redelijk betrouwbaar gebleken. Eerdere keren dat de indicator aangaf dat aandelen extreem overgewaardeerd waren ten opzichte van de Amerikaanse economische output gingen vooraf aan de crashes van 1987 en 2000, en opnieuw in de aanloop naar de financiële crisis.
Over het algemeen moeten beleggers waakzaam zijn als de indicator twee standaarddeviaties boven zijn langetermijngemiddelde komt, aldus Kass. Zoals nu.
Geen indicator is perfect
Op dit moment is de Buffett-indicator niet de enige die aangeeft dat de waarderingen van aandelen er overdreven uitzien. Andere populaire waarderingscijfers - waaronder de koers/winstverhouding over 12 maanden, de prijs/omzetverhouding en de verhouding van de beurswaarde en de omzet - zijn ook erg hoog. 90% van de tijd liggen ze lager, aldus Kass.
Net als de andere waarderingsmaatstaven heeft de Buffettindicator zijn tekortkomingen. Een daarvan is dat de rentetarieven er niet in zijn opgenomen, en die liggen momenteel op het hoogste niveau in meer dan 20 jaar. Ook houdt hij geen rekening met het groeiende aandeel van bedrijfswinsten uit het buitenland, of met een fenomeen als de Magnificent Seven. Een handvol aandelen was de afgelopen anderhalf jaar verantwoordelijk voor de meeste koerswinst. Dit betekent dat de indicator kan verdoezelen dat veel aandelen historisch gezien goedkoop blijven, terwijl een kleine minderheid extreem duur is.
Lees ook: Komt er een crash? Deze indicator voorspelt het al 65 jaar foutloos