rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

5 aandelen die kunnen profiteren van een CEO-wissel

5 aandelen die kunnen profiteren van een CEO-wissel
Beeld: iStock

Een nieuwe topman aan het roer kan een bedrijf nieuw leven inblazen. Door nieuwe initiatieven te lanceren, een effectief management aan te stellen of nieuwe markten aan te boren, kan er een frisse wind gaan waaien. Vijf aandelen van bedrijven die kunnen profiteren van nieuw leiderschap.

Toen Larry Culp in 2018 de leiding overnam van General Electric, was het een zinkend schip. Maar nadat hij drastisch het mes in de kosten had gezet en het bedrijf meer klantgericht had gemaakt, werd de weg omhoog teruggevonden. Aandeelhouders profiteerden daarvan.

In Nederland heeft DSM onder leiding van Feike Sijbesma een succesvolle transformatie ondergaan van bulkchemie- naar fijnchemiebedrijf.

De Amerikaanse beleggingswebsite InvestorPlace zette vijf aandelen op een rij van bedrijven met een nieuwe kapitein op de brug. Slaat onder hun leiding het aandeel ook een nieuwe (hogere) koers in?

1. Amazon: kostenverlaging en hogere marge

Een van de aandelen die in een stroomversnelling is geraakt door veranderingen in het leiderschap is Amazon. De nieuwe topman Andy Jassy heeft goed werk geleverd met het terugdringen van de kosten. Het lijkt erop dat een aantal van zijn andere initiatieven ook vruchten beginnen af te werpen.

De operationele marge van het bedrijf zal dit jaar naar verwachting stijgen van 2,4% in 2022 naar 3,9%. De omzet van de cloud unit zal in het vierde kwartaal versnellen, zo voorspelt Jefferies. Bovendien verwacht de zakenbank dat de AI-initiatieven de cloudactiviteiten op de langere termijn zullen stimuleren.

2. Illumina: vers bloed(test)

Illumina richt zich op DNA-sequentieanalyse. Francis deSouza trad op 11 juni terug als topman na een conflict met de activistische belegger Carl Icahn. DeSouza nam het op tegen Amerikaanse en Europese toezichthouders in een poging om GRAIL, dat een succesvolle bloedtest heeft ontwikkeld voor ongeveer 50 soorten kanker, te laten fuseren met Illumina.

De hoop is dat een nieuwe CEO een manier zal vinden om GRAIL af te splitsen en bij Illumina te voegen. InvestorPlace verwacht dat GRAIL een zeer winstgevend bedrijf kan worden dankzij de bloedtest die het heeft ontwikkeld. Jishan Hidu van Seeking Alpha denkt dat het aandeel $253,94 waard zijn, ruim boven hun huidige prijs van rond de $200.

3. Alibaba: herschikking en rentesteun

De Chinese e-commerce gigant Alibaba meldde op 20 juni dat Eddie Yongming Wu, die aan het hoofd stond van de twee belangrijkste binnenlandse e-commerce websites, Daniel Zhang opvolgt als CEO. Deze laatste zal topman van de cloudbedrijven van Alibaba blijven.

Wu heeft gediend als Chief Technology Officer van Taobao en van Alipay, en hield toezicht op de monetariseringsinspanningen van Taobao en Tmall. Gezien zijn uitgebreide ervaring met de Chinese e-commerce-activiteiten van het bedrijf, kan hij de prestaties wellicht flink verbeteren.

Ondertussen zou Zhang, door zich intensief te richten op de cloud unit, in staat kunnen zijn om daar de financiële resultaten sterk te verbeteren. Daarnaast kan de recente renteverlaging in China de koers en prestaties van Alibaba op de langere termijn verbeteren.

4. Starbucks bruist van de plannen

Laxman Narasimhan trad in maart aan als CEO van Starbucks. Hij heeft een indrukwekkend CV. Narasimhan was 20 jaar verbonden aan het gerenommeerde adviesbureau McKinsey. Verder was hij Chief Commercial Officer van Pepsi en later werd hij CEO van Lysol-maker Reckitt.

Voordat hij CEO van Starbucks werd, werd hij ondergedompeld in de vele onderdelen van het bedrijf. Starbucks kan wel wat meer charisma en aantrekkingskracht gebruiken. Analisten verwachten gemiddeld dat de winst per aandeel in 2023 uitkomt op $3,43, slechts 6% meer dan in 2018. 

Daarnaast kunnen een verwachte vertraging van de Chinese groei en hevige concurrentie in de retail koffiesector de financiële resultaten van Starbucks in de toekomst ondermijnen.

Narasimhan meldde bij de tweedekwartaalcijfers dat hij van plan is om efficiëntieverbeteringen door te voeren. Hij streeft ernaar om het merk, het bedrijf en de cultuur te ontwikkelen en te moderniseren door terug te keren naar de basis.

De nieuwe CEO heeft nog veel meer plannen. Hij denkt nieuwe componenten toe te voegen aan het digitale aanbod van het bedrijf en de wereldwijde aanwezigheid te vergroten. Sommige van die plannen klinken nog vaag, maar het zal interessant zijn om te zien hoe ze uiteindelijk in de praktijk worden gebracht en de prestaties van het bedrijf zullen beïnvloeden.

5. Nikola: focus op waterstof is onderscheidend

Michael Lohscheller werd CEO van Nikola in januari 2023 nadat hij eerder voorzitter was geweest van het bedrijf, dat elektrische vrachtwagens en vrachtwagens op waterstof maakt.

Voordat hij bij Nikola kwam, was Lohscheller topman van Opel, dat hij naar duurzame winstgevendheid leidde en waar hij betrokken was bij de transformatie tot een toonaangevend geëlektrificeerd automerk.

Hij werd in 2019 uitgeroepen tot "Manager van het Jaar" door het tijdschrift Auto Zeitung. De geloofsbrieven van de CEO zijn behoorlijk indrukwekkend. InvestorPlace wijst op het enorme potentieel van Nikola, met name voor de vrachtwagens op waterstof.

Lohscheller focust op het bereiken van een paar belangrijke doelen. Hij heeft veel van de eerdere initiatieven geschrapt. Die strategische focus wordt gewaardeerd.

Een vrachtwagen op waterstof is ook een onderscheidend product, schreef investeringsbank TD Cowen onlangs. Het zou zomaar kunnen dat Nikola tot grote dingen in staat is met Lohscheller aan het stuur.