(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde maandag richting het einde van de ochtendhandel lager, na de verliezen op Wall Street van vrijdagavond en de koersdruk vanochtend in Azië.
Beleggers zien de zaken somber in, voorafgaand aan 'Liberation Day': de dag dat de Amerikaanse president Donald Trump met een stortvloed aan importheffingen een gelijker speelveld hoopt te creëren met handelspartners.
De AEX index daalde met 0,8 procent tot 899,91 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,6 procent liet optekenen en voor de AScX een min van 0,9 procent restte.
"Verwacht wordt dat de maatregelen stevig zullen zijn en tot een stijging van de prijzen van vele producten zullen leiden", zei Simon Wiersma van ING.
Op de Aziatische beurzen was de stemming alvast negatief, met een forse lagere Nikkei-index en ook de futures op Wall Street wijzen op een lagere opening vanmiddag.
De vrees voor een escalatie van de handelsoorlog drukte de stemming op de Europese beurzen vrijdag. Toen leek de vrees voor stagflatie bewaarheid te worden in de economische cijfers.
Daarbij hielp het niet dat Goldman Sachs zijn verwachtingen voor de S&P500-index verlaagde. Als er een recessie komt, zal de index nog zo'n 17 procent omlaag gaan, denken de bankiers.
Importprijzen in Duitsland bleven stevig stijgen in februari, zo bleek maandagochtend. Maar voorlopig zijn alle ogen gericht op de tarieven van Trump, die woensdag van kracht moeten worden.
Intussen steeg de goudprijs naar een nieuw record van 3.085 dollar per troy ounce. Dit kwartaal steeg de goudprijs al met 17 procent. Ook Amerikaanse staatsleningen waren vrijdag een veilige haven. De rente op de tienjarige Treasury daalde met 12 basispunten, terwijl de Duitse bund vrijwel niet veranderde.
De olieprijs steeg vanochtend met 0,7 procent tot 74,12 dollar voor een vat.
De euro/dollar noteerde vlak op 1,0827. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,0826 op de borden.
Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 20 van de 25 aandelen in het rood, aangevoerd door Exor met een verlies van 3,8 procent.
De halfgeleiders zakten ook verder weg. ASMI verloor 3,5 procent. ASML en Besi daalden met circa 2 procent.
Defensieve namen als Unilever en RELX konden er nog net een plusje uit persen, evenals KPN. Het telecomaandeel steeg met 0,8 procent.
Aegon nomineert drie nieuwe commissarissen. Het aandeel stond 1,1 procent lager. Verder was er weinig bedrijfsnieuws voor de Amsterdamse beurs.
In de Midkap-index was Heijmans de grootste verliezer met 5,2 procent en ook Air France-KLM en CVC Capital moesten het ontgelden met ruim 4 procent verlies. Alleen CTP won, maar de winst was met 0,1 procent uiterst bescheiden.
Bij de Smallcaps was defensie-aandeel Theon een zeldzame stijger met een plus van bijna 4 procent. TomTom, Brunel en AMG leverden meer dan 5 procent in.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News
ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Community trend
Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?
Community trend
Om deze actie uit te voeren moet u ingelogd zijn. Inloggen of Aanmelden