(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen moesten donderdag opnieuw een stapje terug doen, mede door tegenvallende bedrijfscijfers en de aanhoudende dreiging van nieuwe Amerikaanse importheffingen.
De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,2 procent naar 551,05 punten, de Duitse DAX verloor 0,5 procent op 22.314,65 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,2 procent op 8.122,58 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,6 procent lager op 8.662,97 punten.
Wat donderdag ook niet meehielp was dat woensdagavond uit de Fed-notulen bleek dat de Amerikaanse centrale bank allesbehalve haast maakt om de rente te verlagen. De inflatiedoelstelling van 2 procent is nog altijd ver weg.
Ook zijn beleggers benieuwd naar de plannen van de Europese Centrale Bank. Uitspraken van ECB-bestuurder Isabel Schnabel op woensdag doen vermoeden dat de centrale bank een pauze wil inlassen in de renteverlagingen.
"We moeten voorzichtig te werk gaan en ons laten leiden door data, waarbij we bij elke monetaire beleidsvergadering opnieuw moeten beoordelen of de desinflatie op koers blijft en of, en in welke mate, de rente restrictief blijft", zei Schnabel in een interview.
Vandaag werd bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in februari licht is verbeterd. Uit voorlopige cijfers bleek dat de index die het vertrouwen weergeeft, steeg van -14,2 in januari naar -13,6 afgelopen maand. Daarmee ligt het vertrouwen wel nog steeds onder het lange termijngemiddelde.
De olieprijzen stegen voor de vierde dag op rij, waarbij verstoringen van het aanbod in Kazachstan en de vertraging van de OPEC+-productieverhoging werden tenietgedaan door zorgen over de mondiale vraag. Een vat Brent olie werd donderdag 1,0 procent duurder op 76,83 dollar.
De Europese rentes blijven dicht bij huis en de euro/dollar steeg naar 1,0485.
Stijgers en dalers
In Frankfurt was Sartorius de grootste stijger met een winst van 4,3 procent. Onderin was het een stuk drukker en waren Rheinmetall en MTU Aero de grootste dalers met verliezen van 4,6 en 4,7 procent.
In Parijs ging de dagwinst naar STMicroelectronics met een winst van 5,7 procent, gevolgd door Schneider Electric met een winst van 3,0 procent. Dit na volgens Morgan Stanley bemoedigende resultaten voor Schneider Electric.
Grootste daler was Carrefour met een verlies van 8,8 procent. De Franse supermarktketen wist niet te overtuigen met de outlook voor 2025.
In Amsterdam kon Aegon niet overtuigen met de cijfers. Het aandeel verloor 9,4 procent. De eigen winstverwachting werd gehaald en het dividend werd verhoogd, maar Aegon werd volgens UBS geholpen door eenmalige meevallers.
Sectorgenoot NN Group profiteerde wel van de jaarcijfers en steeg 3,6 procent. De kapitaalaanwas van NN in 2024 was volgens verwachting en de solvabiliteit was sterker dan voorzien.
De aandelen van het Italiaanse defensiebedrijf Leonardo daalden 3,1 procent, ondanks dat het bedrijf de verwachtingen overtrof dankzij de toegenomen defensie-uitgaven in Europa. Wel staat het aandeel sinds begin dit jaar ruim 30 procent hoger en over de afgelopen 12 maanden zelfs meer dan 80 procent hoger.
Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Europese beurzen was Wall Street roodgekleurd en daalde de toonaangevende S&P 500 met 0,7 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News
ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Community trend
Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?
Community trend
Om deze actie uit te voeren moet u ingelogd zijn. Inloggen of Aanmelden