franky69 schreef:
Onderstaand bericht verspreidt zich nu echt als een lopend vuurtje en zal naar mijn mening een ramp voor de koers gaan betekenen. Vooral voor KBC Ancora natuurlijk.
Cera: de waanzin voorbij
maandag 29 juni 2009Auteur: Kevin Van Campenhout
Straks is het 11 juli en dan viert Vlaanderen feest. In talrijke steden en gemeenten worden buurtbarbecues en straatfeesten georganiseerd. Cera is één van de organisaties die dergelijke initiatieven aanmoedigt en financieel ondersteunt. Wie z’n aanvraag voor bbq-cheques goedgekeurd zag, kreeg dit jaar zelfs extra budget toegeschoven. Wat een vrijgevigheid in deze barre economische tijden. En dat voor een holding die virtueel failliet is.
Met bijna een half miljoen aandeelhouders is Cera de grootste coöperatieve vennootschap van het land. Het belangrijkste actief van de vennoten bestaat uit 26 miljoen aandelen KBC en 48 miljoen aandelen KBC Ancora. Laatstgenoemde is een mono-holding met een 23%-belang in KBC. Rechtstreeks en onrechtstreeks controleert Cera op die manier iets meer dan 30% van de KBC Groep.
Over 2008 rapporteerde Cera een recordverlies van 818 miljoen euro. Dat is na afwaardering van de belangen in KBC en KBC Ancora. Onder de Belgische boekhoudregels hoeft een afboeking tot de marktwaarde evenwel niet. De bestuurders hebben er een fantasieprijs opgekleefd: 31,50 euro voor een aandeel KBC en 25,64 euro voor een aandeel KBC Ancora. Had men de aandelen aan marktprijs ingeschreven, dan was het eigen vermogen verschrompeld tot amper een paar honderd miljoen euro.
Dit jaar doken de beurskoersen van de twee belangrijkste activa nog eens met een kleine 40%. Kortom: het eigen vermogen van Cera is nu volledig weggesmolten. Na de schrapping van de dividenden van KBC en KBC Ancora heeft de holding bovendien geen inkomsten meer. Op de bankrekening stond eind december slechts 7132 euro. Van waar kwam dan het geld om deze maand voor 20,5 miljoen euro aan dividenden uit te betalen? En wat met de bbq-cheques en alle andere uitgaven voor maatschappelijke projecten?
Onder invloed van een nieuwe overnamewet kochten zowel Cera als KBC Ancora in 2007 extra aandelen KBC tegen recordprijzen. Wie voor 1 september 2007 zijn belang opdreef boven 30 procent, zou immers vrijgesteld worden van een verplicht overnamebod bij het overschrijden van die drempel. Beide hebben ze toen geld geleend. Eind december torste Cera voor 472 miljoen euro aan schulden. Dat moet ondertussen opgelopen zijn tot meer dan 500 miljoen euro, want voor alle lopende uitgaven moet er geleend worden.
Het is regelrechte waanzin. Met slechts één doel: het einde van de maand halen. Waarom? Statutair kunnen Cera-vennoten tijdens de eerste jaarhelft uittreden tegen de nominale waarde van hun aandelen. Dat is hetzelfde bedrag als hetgeen men betaald heeft bij aankoop, terwijl de huidige intrinsieke waarde in de buurt van nul ligt. Als vennoten massaal uitstappen, moet Cera haar belang in KBC en KBC Ancora afbouwen en verliest het de controle over de KBC Groep. Het dividend van 4% is bijgevolg niets meer dan een zoethoudertje: men strooit de vennoten zand in de ogen en men koopt tijd.
Geen inkomsten, een lege kas, bijkomende leningen voor uitgaven en activa die nauwelijks nog de schulden dekken. De realiteit is hard: Cera is de facto failliet. Zelfs het ‘gekapitaliseerd dividendoverschot’, een spaarpotje voor vennoten die hun D-aandelen nog niet hebben ingeruild, is niet meer gewaarborgd. De holding leeft enkel nog bij gratie van haar schuldeisers. Het jaarverslag geeft geen informatie over de identiteit van deze kredietverschaffer(s). KBC misschien?
Met de problemen in Oost-Europa, de vraagtekens bij de kapitaalgarantiefondsen van de gevluchte of ontslagen Stefaan Duchateau en een mogelijk proces van houders van CDO-papier, is de kans klein dat KBC een vierde reddingsoperatie kan ontwijken. In ruil voor extra middelen zal de Staat of een externe partij zoals Rabobank een belang in het kapitaal claimen. Een substantieel herstel van de intrinsieke waarde van Cera en KBC Ancora zit er dus niet meer in.
U heeft nog tot dinsdag 30 juni om uw KBC-kantoor te contacteren en opdracht te geven om uw Cera-aandelen te verkopen. Daarna gaat de deur voor minstens zes maanden dicht. Het lijkt me hoogst onwaarschijnlijk dat ze ooit nog tegen dezelfde waanzinnig lucratieve voorwaarden opengaat. KBC en KBC Ancora te gelde maken kan via de beurs.
Om het kapitaal van haar vennoten te garanderen, zou de Cera-holding nog bij het Beschermingsfonds kunnen aankloppen. Tenzij de Staat bijspringt, zijn de middelen van dat fonds evenwel beperkt. De NV België blaakt niet meteen van gezondheid, zodat het uittesten van dergelijke staatsgaranties gelijk staat met een verdere explosie van de overheidsschuld. Die bedraagt nu al 30.000 euro per inwoner en neemt iedere seconde toe. Nog zo’n waanzin, waarover ik een volgende keer misschien een boompje kan opzetten.
Kevin van Campenhout