voda schreef:
FOCUS: Samas-houders willen verkoop Franse activiteiten
Door Merel Stikkelorum
Van DOW JONES NIEUWSDIENST
AMSTERDAM (Dow Jones)--Samas nv moet de verkoop van zijn Franse activiteiten overwegen om het bedrijf weer winstgevend te krijgen. Dat zeggen drie aandeelhouders van de in zwaar weer verkerende leverancier van kantoormeubilair tegen Dow Jones Nieuwsdienst.
Samas kondigde onlangs aan in de komende vier maanden een onderzoek te doen naar de strategische opties met als doel het verlieslatende bedrijf er weer bovenop te helpen.
In dat onderzoek moeten allereerst de Franse operaties tegen het licht worden gehouden, vinden de aandeelhouders. Frankrijk is na Duitsland de belangrijkste markt voor Samas, goed voor bijna 30% van de totale omzet. "De grote pijn zit in Frankrijk. Daar moeten de resultaten verbeteren, of het moet worden verkocht," zegt Jack Jonk, hoofd aandelen van Delta Lloyd, dat een belang heeft van circa 8%.
Als andere optie noemt hij de gedeeltelijke uitbesteding van de productie van het meubilair, wat de kosten voor het bedrijf zou kunnen verlagen. Volgens Jonk ligt de prioriteit echter bij de Franse activiteiten.
Samas heeft het al jaren moeilijk. Sinds 2002 lijdt het bedrijf bijna onafgebroken verlies, onder meer vanwege moeilijke marktomstandigheden vanaf het begin van het nieuwe decennium. Daarnaast waren er grote problemen bij de invoering van een nieuw IT-systeem in Nederland, waardoor het bedrijf in grote financiele nood kwam en het eerder dit jaar de hand op moest houden bij banken en aandeelhouders.
De kersverse bestuursvoorzitter Coen van der Bijl is aangenomen om in de komende twee jaar een ommekeer te bewerkstelligen. Eind oktober, twee maanden na zijn aantreden, presenteerde hij een plan van aanpak om de organisatie te versimpelen en terug te keren naar de basis, oftewel de verkoop van bureaustoelen en bureaus.
Aandeelhouders zijn enthousiast over zijn aanpak, dat onder meer de Europese integratie van de verschillende landenorganisaties van Samas moet terugdraaien. Op de korte termijn moet dit voor rust in de organisatie zorgen. Zij kijken echter vooral reikhalzend uit naar het tegelijkertijd aangekondigde onderzoek naar de strategie op langere termijn.
Dat de Franse activiteiten daarbij als eerste onder de loep moeten worden genomen, spreekt voor de drie ondervraagde aandeelhouders voor zich. "Duitsland en de Benelux draaien goed," zegt een substantiele aandeelhouder die niet bij naam genoemd wil worden. "De Franse activiteiten zijn echter het belangrijkste probleem van Samas. Deze zijn nu te klein; ze hebben te weinig schaal."
De ontwikkelingen bij deze activiteiten, die met een niet nader gespecificeerd verlies draaien, noemt Samas zelf "teleurstellend." Waar in Duitsland en de Benelux het afgelopen halfjaar de omzet met 17% a 18% toenam, bedroeg de omzetstijging in Frankrijk slechts 1%, ondanks het herstel van de Europese markt voor kantoormeubilair.
Daarom pleit deze aandeelhouder net als Jonck van Delta Lloyd voor een samenwerking met een andere partij voor dit onderdeel of een verkoop. "Als ze deze activiteiten kwijt zouden zijn, zou dat direct positief bijdragen aan het resultaat."
Voorwaarde is dan wel dat Samas er een redelijke prijs voor moet bedingen, aldus de aandeelhouder. En dat zal nog moeilijk zijn vanwege de staat waarin de Franse activiteiten verkeren, zegt analiste Frederike Kamphuis van ING Wholesale Banking. "Ze hebben de afgelopen jaren zeker geen geld verdiend in Frankrijk."
Een belangrijke reden volgens de analiste is het in stand houden van een duur landelijk distributie-apparaat, terwijl veruit de meeste klanten in Parijs zitten. "Daarnaast zijn ze de laatste jaren voornamelijk intern gericht geweest vanwege reorganisaties en de geplande uitrol van IT-project Harmony."
Dat laatste is inmiddels afgeblazen door de nieuwe topman, die er allereerst de logistieke processen wil vereenvoudigen en de klant weer centraal wil stellen.
Een eventuele verkoopopbrengst van Frankrijk is, vanwege het ontbreken van concrete winstcijfers, moeilijk in te schatten, zegt Kamphuis, maar zal "zeker minder" bedragen dan e e n maal de omzet, die vorig jaar EUR98,1 miljoen bedroeg, "en misschien zelfs maar de helft".
Van der Bijl wil desgevraagd geen commentaar geven op de suggestie van de aandeelhouders om de Franse operaties van de hand te doen.
Gezien de achtergrond van de bestuursvoorzitter is het echter niet ondenkbaar dat hij onderdelen zoals Frankrijk in de etalage zal zetten, zegt Jack Jonk van Delta Lloyd. "Hij staat bekend als een reorganisator. Ook bij Vedior heeft hij onderdelen verkocht." Bij de uitzender was Van der Bijl in 1999 verantwoordelijk voor de verkoop van schoonmaakdivisie Abilis voor EUR490 miljoen.
Dat hij aangenomen is om het bedrijf in twee jaar klaar te stomen voor een volledige verkoop, zoals een analist recent suggereerde, achten Jonk en de andere twee aandeelhouders niet waarschijnlijk. "Als de economie redelijk blijft draaien, is het standaardscenario dat hij een plan maakt dat het bedrijf er weer bovenop helpt. Als dat niet lukt, kan hij een andere uitweg kiezen," zegt Jonk.
De aandeelhouders vermoeden dat de interesse voor het bedrijf gering is in geval van een verkoop. Private equityfondsen hebben moeite om geld bij elkaar te krijgen vanwege de problemen op de kredietmarkt en strategische partijen zouden waarschijnlijk alleen geinteresseerd zijn in delen van het bedrijf, zo is hun verwachting.
Voorlopig hopen ze daarom op substantiele verbeteringen onder 'schoonmaker' Van der Bijl en de in maart van dit jaar aangetreden CFO Mark van den Biggelaar, voormalig financieel topman van Randstad Nederland.
Over wat Van der Bijl na twee jaar bereikt moet hebben, zijn de aandeelhouders eensgezind. "De onderneming moet dan in veiliger vaarwater zitten, ook als er een storm opsteekt," vat de derde aandeelhouder, die evenmin met name genoemd wil worden, samen. "Winstgevendheid is daarvoor zeker een voorwaarde."
Eensgezind zijn de beleggers eveneens over de capaciteiten van Van der Bijl. "Als iemand het kan, is hij het wel," aldus Jonk van Delta Lloyd. Ik zie hem als iemand die het raamwerk gaat neerzetten. Daarna moet er iemand komen die de klus verder afmaakt."
Website:
www.samas.com - Door Merel Stikkelorum; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5890270;
merel.stikkelorum@dowjones.com