VeniVidiMerui schreef op 31 oktober 2015 23:09:
Hi Dalai; heb de link intussen doorgenomen en nog wat meer opgezocht over die 75% regeling. Het is wel een goed punt. Een partij kan in feite twee wegen bewandelen als ze de tent over willen nemen / van de beurs willen halen.
Eerste is via de beurs (onaangekondigd/vijandig) een bod uitbrengen op alle (resterende) aandelen, in dat geval moet uiteindelijk 90% gehaald worden om de resterende 10% aandeelhouders de 'middelvinger' te kunnen geven (lees: die moéten hetzelfde bod dan accepteren).
Tweede mogelijkheid is in overleg met het bedrijf een voorstel ter overname opstellen en dit vervolgens voorleggen aan de aandeelhouders. In dat geval is het inderdaad voldoende als 75% van alle aandeelhouders ermee instemt. De resterende 25% moet het bod dan ook accepteren.
Maar; die tweede mogelijkheid is niet bedoeld om eerst 75% van alle aandelen in te kopen op de beurs om vervolgens je eigen voorstel goed te kunnen keuren (kan sowieso niet ivm 50% regel; maar anders bestond die eerste regeling uberhaupt ook niet). Geloof ook niet dat de toezichthouder dit zou goedkeuren mocht men 't op die manier willen doen. Die regeling is bedoeld voor een externe partij om een 'veilig' bod te kunnen doen; door het eerst voor te leggen aan de aandeelhouders heeft men vooraf zekerheid over slagen van het bod; bij een onaangekondigd/vijandig bod is dat niet het geval en kan overnemende partij in flinke problemen belanden als bod uiteindelijk alsnog afketst.
In geval van die tweede route moet het management overigens wel met solide argumenten komen om het bod überhaupt aan de aandeelhouders voor te leggen. Dat kan dan wellicht geen 'super' bod zijn, maar het kan ook niet heel slecht zijn want dat is 't gewoon mismanagement. Daarbij heeft het management zelf ingekocht tot aan de 80p-90p range; conversieprijs converteerbare lening ligt ook op 76.5p. Het lijkt me dus sowieso niet dat de boel onder of op de £1 van de beurs gaat als dat al zou gebeuren (immers verdienen ze er dan zelf niet eens iets op; vooral nieuwere leden management, die hebben nog niet zo heel veel aandelen en hebben rond huidige koersen ingekocht; en trouwens ook voor Mence geldt dat onder de £1.46 hij niet eens als multi-miljonair zijn pensioen in gaat; lijkt me niets voor hem ;)).
Hoe dan ook; waar we op moeten letten is wat er gebeurt als management en aanverwante vehikels gezamenlijk door die 50% gaan. Naar mijn idee moet men dan óf hun plannen kenbaar maken, óf men acteert blijkbaar niet als 1 partij maar dan kan men dat op een later tijdstip (als ze aan de 75% zitten) ook niet ineens alsnog gaan doen. Zéker niet als dat kort op elkaar is.
Naar mijn idee kan het management er nu overigens al niet meer onderuit om als 1 partij aangemerkt te worden, aangezien men op exact dezelfde data & koersen inkoopt. Dat kan je meer niet gooien op vier personen die afzonderlijk toevallig op hetzelfde moment besluiten wat aandelen bij te kopen en dan per ongeluk ook nog allemaal op exact dezelfde koers (en dat dan ook nog 20 keer op rij).