ruud+ schreef op 5 november 2014 08:57:
Van DOW JONES NIEUWSDIENST
Het nettowinstcijfer van ING Groep is veel beter dan een jaar eerder, toen de winst zakte naar EUR128 miljoen, door een negatief resultaat van EUR673 miljoen bij de verzekeringstak. Deze drukte het resultaat dit jaar met slechts EUR78 miljoen.
Het winstcijfer is wel iets lager dan verwacht. Drie analisten, geraadpleegd door Dow Jones, verwachtten gemiddeld EUR1,11 miljard.
De bankdivisie, die het kernbedrijf vormt van ING - de verzekeringstak moet worden verkocht vanwege de in 2008 ontvangen staatssteun - zag de onderliggende winst voor belastingen echter met 35% stijgen tot EUR1,486 miljard. Dat is beter dan de verwachting van analisten, die rekenden op EUR1,28 miljard. Het onderliggende rendement op het eigen vermogen bij de bankdivisie verbeterde tot 12,7%, van 9,4% een jaar eerder.
ING kondigde woensdag aan de resterende staatssteun deze week af te betalen, na de positieve uitkomst van het Europese balansonderzoek door de Europese Centrale Bank en de stresstest van de Europese bankautoriteit EBA.
De financiele groep heeft met de resterende belangen in de verzekeringsbedrijf NN Group en Voya nog EUR7,9 miljard aan marktwaarde op de balans staan. Dit biedt "substantiele financiele flexibiliteit", stelt het persbericht. "We luisteren naar
De keuze is tussen investeren in ING Bank of teruggeven aan aandeelhouders, bijvoorbeeld in de vorm van een extra dividend. Omdat de volgende pluk aandelen in NN Group pas na 3 januari mag worden verkocht, heeft het bedrijf nog tijd om die keuze te maken, legt Flynn uit. "We zitten nog in de denkmodus."
De bank zag de netto rentebaten in het derde kwartaal met 7,5% stijgen tot EUR3,16 miljard. Dit renteresultaat vormt de bulk van de totale inkomsten van EUR3,94 miljard.
Dankzij de minder slechte economische omstandigheden hoefde ING slechts EUR332 miljoen toe te voegen aan zijn voorzieningen voor slechte leningen. Dat is 0,44 procent van de risicogewogen balans, of 44 basispunten, en 42% minder dan de 80 basispunten een jaar eerder. Over de eerste negen maanden van het jaar daalden de risicokosten tot 55 basispunten, van 83 basispunten in 2013.
De totale operationele kosten stegen licht tot EUR2,13 miljard, door een toename van de overige kosten, terwijl de personeelskosten stabiel bleven op EUR1,19 miljard.
De bank verstrekte per saldo voor EUR3,3 miljard aan nieuwe kredieten in het derde kwartaal. Van de leningengroei was ongeveer EUR1 miljard hypotheken, en de rest verdeeld over leningen aan grote en middelgrote bedrijven bij de zakenbank. De kredietverlening werd gedrukt door maatregelen om risico's af te bouwen in Rusland, aldus CFO Patrick Flynn.
De kredietverlening aan het Nederlandse midden- en kleinbedrijf daalde licht. "We zijn open voor business, maar de nieuwe vraag was helaas niet genoeg om de aflopende leningen te compenseren", zei bestuursvoorzitter Ralph Hamers in een nadere toelichting. Hij voegde daaraan toe dat de vraag naar MKB-leningen in Nederland wel iets beter was dan in het begin van 2014.