jonas schreef:
Blokkendoos, misschien is het een idee om via een jongerenorganiatie van een politieke partij aandacht te vragen, want met de huidige politiek schiet het niet op.
[/quote]
Dat gebeurt al, al is het niet via de politiek. Diverse vakbonden (CNV Jongeren, FNV Jong, CNV, FNV) en diverse belangenverenigingen (bijvoorbeeld de CG-raad) maken zich al jaren hard voor de Wajongers en het kansen geven op werk.
Probleem is inderdaad de politiek, die alles beslist waar slechts een kamermeerderheid voor nodig is (en goedkeuring Eerste Kamer natuurlijk)
Er zijn wel PJO's (Politieke Jongeren Organisaties) die er zeker aandacht aan besteed. Ik wil geen politieke discussies uitlokken, dus ik lekker niet welke ;-)
Maar het blijft, ook bij PJO's niet echt een hot onderwerp. Dan doen sommige 'gewone' politieke partijen nog meer aan de Wajong. Misschien niet vreemd: uiteindelijk hebben zij toch meer invloed.
[quote=jonas]
Kom ik op de Wajong. Je stelt:
"Samen zijn deze twee categorieën gestegen van 43,2 procent van de totale instroom in 2002 naar 54,7 procent van de totale instroom in 2006. Wat betreft de specifieke diagnoses van de aard van de beperking, gebaseerd op drie UWV-onderzoekskantoren in 2006, komt naar voren dat de meeste voorkomende diagnoses ‘lichte verstandelijke beperking’ en ‘zeer lichte verstandelijke beperking’ zijn, respectievelijk 15,9 procent en 10,0 procent. Andere diagnoses die veel gesteld worden, zijn ‘emotioneel instabiele persoonlijkheidsstoornis’ (5,8 procent), ‘schizofrenie’ (4,8 procent) en ‘matige verstandelijke beperking’ (4,6 procent)."
Wat ik mij afvraag is: in hoeverre zijn sociale factoren verantwoordelijk en in hoeverre gewoon harde medische? Bij dat laatste kan ik me ook wat voorstellen.
(...)
Het is tragisch en zeer moeizaam haar een beetje normaal leven te laten leiden. Het is wel duidelijk medisch. Toch zijn zaken zoals ADHD wel psychisch?