rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Slim supermarktaankopen doen.

2.346 Posts
Pagina: «« 1 ... 113 114 115 116 117 118 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Succes 31 maart 2025 17:55
    Douane is foute handel uit China zat: welk pakketje ze ook pakken, het is eigenlijk 'altijd prijs'

    ... Maar hoe zorgelijk de situatie écht is, zie je pas als je meekijkt over de schouders van de douaniers die de goederenstroom zien passeren. Daar blijkt namelijk dat die niet alleen maar het gevolg is van prijsbewuste consumenten die net iets te vaak op Shein of Temu zitten - iets wat vaak wordt gesuggereerd, óók door ministers en eurocommissarissen. Nee, er is meer aan de hand.

    Chinese bedrijven zoeken doelbewust naar zwakke plekken in de Europese grensbewaking en maken daar gebruik van, zien ze bij de douane, en structurele fraude wordt daarbij niet geschuwd. Het doel? Meer spullen verkopen en Europese bedrijven kapot concurreren. ,,Het is een langetermijnproject”, zegt Europarlementariër Dirk Gotink (NSC). ,,China heeft niet zozeer meer territorium nodig, ze hebben meer markten nodig. Dit is een georganiseerde aanval op onze economie.”

    ... Met een paar cijfers illustreert gastvrouw Dignocourt de totaal uit de hand gelopen situatie. ,,Tot 2020 hadden we op jaarbasis vijf miljoen invoeraangiftes, voornamelijk bulkzendingen. Nu hebben we daarbovenop 125 miljoen losse pakketjes. Die laatste categorie bestond eerst helemaal niet. ...

    www.ad.nl/buitenland/douane-is-foute-...
  2. forum rang 8 Succes 31 maart 2025 18:01
    De grootste truc is dat Nederlandse consumenten hun eigen graf graven baan en toekomst op het spel zetten zonder dat ze het zelf doorhebben.

    Brussel moet deze Chinese fraude veel harder aanpakken, maar hun raderen draaien -te- langzaam!

    ... In Brussel wordt volop gewerkt aan ‘de meest uitgebreide hervorming van de douane sinds 1968’. De handhaving moet efficiënter worden en er moet een gelijk speelveld komen tussen bedrijven binnen en buiten de EU. Met de oprichting van een centrale douaneautoriteit moet er voor zorgen dat alle data voortaan beschikbaar zijn en gedeeld worden. Zo kan de douane in Nederland bijvoorbeeld zien welke producten eerder in Frankrijk als problematisch werden aangewezen.

    Verkoopplatforms krijgen een veel grotere verantwoordelijkheid om spullen en aanbieders die niet deugen van hun sites te weren. Platforms worden ook verantwoordelijk voor het correct betalen van douanerechten en btw, zodat Chinese bedrijven deze verplichtingen niet meer kunnen omzeilen. Tenslotte vervalt ook de vrijstelling van invoerrechten voor goederen onder de 150 euro. De voorstellen worden momenteel verwerkt in wetgeving. De bedoeling is dat die nog dit jaar wordt aangenomen. ...


    -------------------

    De vijf trucs van de Chinese bedijven:

    1. Grote bulkzendingen met allemaal dezelfde producten, kunnen door de douane eenvoudig gecontroleerd worden. Maar als Chinese fabrikanten alle spullen in aparte pakketten versturen, is er geen beginnen aan. Zo belanden veel spullen die niet aan Europese regels voldoen, meestal ongehinderd in de EU.

    2. Daarbij wordt regelrecht fraude gepleegd, zeggen de Franse en Nederlandse douanes. Chinese bedrijven koppelen de pakketjes aan een verzonnen naam en adres van een niet-bestaande consument (door AI gegenereerd). Als de pakketjes eenmaal voorbij de douane zijn, gaan ze niet naar een consument, maar alsnog in bulk naar een grote afnemer. Controle door de douane en belastingheffing is dan niet meer mogelijk.

    3. De Chinezen zien meteen wanneer de douane ergens in Europa een zending langer vasthoudt dan normaal voor controle. Er gaat in het systeem dan meteen een belletje rinkelen, en er wordt meteen een nieuw product naar de klant verstuurd, ziet de douane in Frankrijk. Dat pakketje wordt vermoedelijk niet onderschept, zo heeft de klant alsnog in relatief korte tijd zijn bestelling binnen.

    4. Als de Chinezen zien dat ergens controle plaatsvindt, gaan de AI-machines meteen draaien. Bedrijven zoeken een route via een andere luchthaven, of ontdekken op basis van welke criteria een product wordt onderschept. Naar aanleiding daarvan wordt de codering aangepast, zodat het product er de volgende keer niet wordt uitgevist.

    5. Om zo min mogelijk btw en invoerrechten te betalen, worden producten vaak voor een te lage waarde aangegeven. Volgens de Europese Commissie gebeurt dat bij 65 procent van de pakjes.
  3. forum rang 8 Leefloon 31 maart 2025 18:19
    Woensdag het inflatiedebat in de Tweede Kamer. Reken niet op meer geld, en houd er rekening mee dat het falen van de arbeidsmarkt door de vier regerende werkgeverspartijen niet bij veeleisende werkgevers en hun gesubsidieerde discriminatie wordt gezocht:

    De Nederlandse economie vertoont al even tekenen van oververhitting en de arbeidsmarkt is zeer krap. Verschillen in inflatie tussen eurolanden kunnen, onder meer via hogere lonen, doorwerken in de concurrentiepositie. Via dat kanaal kan de economie op termijn zich aanpassen en kan inflatie afnemen.
    ...
    Begrotingsdiscipline, waarbij de afgesproken kaders worden gehandhaafd, is daarom van belang om te voorkomen dat begrotingsbeleid inflatie verder opdrijft. Het kabinet benadrukt ook het belang van bewuste keuzes bij andere schaarstes, zoals arbeid. Daarnaast werkt dit kabinet met een agenda voor productiviteit en een agenda voor de arbeidsmarkt aan het structureel versterken van de aanbodkant van de economie.
  4. forum rang 8 Succes 31 maart 2025 19:34
    quote:

    Leefloon schreef op 31 maart 2025 18:19:

    Woensdag het inflatiedebat in de Tweede Kamer. Reken niet op meer geld, en houd er rekening mee dat het falen van de arbeidsmarkt door de vier regerende werkgeverspartijen niet bij veeleisende werkgevers en hun gesubsidieerde discriminatie wordt gezocht:

    ...
    Prioriteit is winstmaximalisatie, het falen van de arbeidsmarkt kun je als werkgever daarom 'beter oplossen' met constructies die het daglicht niet kunnen verdragen (maar wel voordelig uitpakken).

    ---------------------

    Bij Transavia overwintert personeel op kosten van het UWV

    Honderden werknemers van Transavia zitten jaarlijks zes weken thuis met een ww-uitkering. Ondertussen blijven ze gewoon in dienst. Experts noemen de constructie sneu en onethisch, maar het UWV zegt er niets tegen te kunnen doen. ....

    www.ftm.nl/artikelen/bij-transavia-ov...

    nos.nl/artikel/2561848-minister-onwen...

    ... Voor Transavia kent de regeling extra voordelen: ’s zomers is de vakantievlieger in een krappe arbeidsmarkt verzekerd van voldoende personeel, zonder dat dit in de wintermaanden geld kost. ...

    Harald Buijtendijk, senior onderzoeker toerisme aan hogeschool BUas in Breda, noemt de constructie sneu: ‘Als je dit soort trucjes nodig hebt om een bedrijf draaiend te houden, dan is dat meelijwekkend.’ Ook vindt hij de regeling onethisch: ‘Bij een pandemie of andere grote crisis kloppen ze weer aan bij de belastingbetaler. En erger nog, op deze manier maak je je eigen personeel medeplichtig aan dit duistere zaakje.’....
  5. forum rang 8 Leefloon 31 maart 2025 19:49
    quote:

    Succes schreef op 31 maart 2025 19:34:

    Prioriteit is winstmaximalisatie, het falen van de arbeidsmarkt kun je als werkgever daarom 'beter oplossen' met constructies die het daglicht niet kunnen verdragen (maar wel voordelig uitpakken).
    Omdat die gemaximaliseerde winst van bijvoorbeeld een stichting als zorginstelling rond de nul kan liggen, kan het geen kwaad om een nulurencontract of 24-uurscontract te bestempelen als een constructie waarbij het niet een werkgever maar de overheid is, die de dure flexibele personeelsschil betaalt. Werkende armoedigen, al dan niet geheel of gedeeltelijk uitkeringsgerechtigd en allerlei toeslagen ontvangende.

    Laat ik tegelijkertijd even benoemen dat de "hardwerkend Nederland"-propaganda een uiterst merkwaardige omschrijving is van wat daarmee bedoeld wordt, namelijk "welwillende Nederlanders". Dus ook degenen met nulurencontracten, daardoor bijna altijd op de reservebank gedumpt en daardoor bijna nooit werkend, horen toch echt bij het "hardwerkend Nederland" van een werkgeverspartij, die doet alsof het een Volkspartij is.
  6. forum rang 8 GakGak 1 april 2025 08:12
    quote:

    Fender bass schreef op 31 maart 2025 10:55:

    Oké EasyPark is geen super, maar misschien toch aardig om het te delen omdat ze wel goed zijn in het afzetten van hun klanten.

    Een tip, in de Rabo bankieren app kun je ook parkeerkosten afrekenen. Dat kost 19 cent, zonder bijkomende kosten.

    Klanten Easypark woedend over enorme prijsverhoging: tot wel 18 keer duurder: www.rtl.nl/nieuws/economie/artikel/55...
    .
    Ik begrijp de woede over deze uitknijperij, maar niet de reactie.
    Je kunt toch kiezen uit veel andere aanbieders om je veelparkeerderij op al die dure
    plekken af te rekenen ?
    Je betaalt toch alleen (teveel) bij easypark wanneer je besluit via hun af te rekenen en daarmee
    kun je toch stoppen.

    Net zoals alleen maar winkelen bij AH, kun je ook mee stoppen.
  7. forum rang 7 Fender bass 1 april 2025 08:22
    quote:

    GakGak schreef op 1 april 2025 08:12:

    [...]
    .
    Ik begrijp de woede over deze uitknijperij, maar niet de reactie.
    Je kunt toch kiezen uit veel andere aanbieders om je veelparkeerderij op al die dure
    plekken af te rekenen ?
    Je betaalt toch alleen (teveel) bij easypark wanneer je besluit via hun af te rekenen en daarmee
    kun je toch stoppen.

    Net zoals alleen maar winkelen bij AH, kun je ook mee stoppen.
    Het is een tip, ik vermoed dat veel lezers de Rabo bankieren app hebben. Ik ook.
    Wie leest de bijgewerkte voorwaarden wanneer die verstrekt worden? Dankzij dit soort artikelen wordt je er op gewezen, toch handig en vandaar dat ik het deel.
  8. forum rang 8 GakGak 1 april 2025 08:46
    Alle goede tips kun je hier prima delen.
    Veel ophef in de media vwb klagen over easypark begrijp ik niet echt, want dan stop je toch gewoon met easypark en waarom is dat zo moeilijk dan ?
  9. forum rang 8 Leefloon 1 april 2025 08:51
    quote:

    Fender bass schreef op 1 april 2025 08:22:

    Wie leest de bijgewerkte voorwaarden wanneer die verstrekt worden? Dankzij dit soort artikelen wordt je er op gewezen, toch handig en vandaar dat ik het deel.
    Het is ook een beetje pars pro toto voor interneteconomieën. Eerst agressief marktaandeel veroveren (denk aan DeGiro, ex-Binck, of bijvoorbeeld hotelkamerprijzen-"zoekers"), om daarna dan uit winstbejag dramatisch te gaan verslechteren. Je zou kunnen stellen dat de hier gemaakte fout is dat er nog teveel concurrentie is om naar over of om naar terug te stappen. Een geluk bij dat ongeluk is dat de hele online markt nog niet is verziekt, wat o.a. bij brokers wel het geval is. Ook de genoemde Rabo is al wat langer een dure nepbroker, met kleine lettertjes over hun eufemistische "orderuitvoeringsbeleid". Een praktijkvoorbeeld van een online verziekte markt, waar ex-Binck ooit mee begon, met negatieve gevolgen voor verder alles en iedereen.
  10. forum rang 8 Leefloon 1 april 2025 09:03
    quote:

    GakGak schreef op 1 april 2025 08:46:

    Veel ophef in de media vwb klagen over easypark begrijp ik niet echt, want dan stop je toch gewoon met easypark en waarom is dat zo moeilijk dan ?
    Tot dusverre ben je op 1 april hier zelf de enige die zich specifiek daarover "druk maakt", via de media van een bedrijfje dat hoofdzakelijk in voedselproducten doet ( live.euronext.com/nl/product/equities... ). Zonder het in het openbaar massaal klagen, hadden de ex-klanten de tip nooit ontvangen en hadden velen het gegraai eerst moeten ondergaan.

    Ik stel voor om deze discussie ergens te parkeren, langdurig.
  11. forum rang 5 Hammer 1 april 2025 09:30
    quote:

    Leefloon schreef op 1 april 2025 09:03:

    [...]
    Ik stel voor om deze discussie ergens te parkeren, langdurig.
    Ja, maar waar doe je dat tegenwoordig nog gratis?
  12. forum rang 8 Leefloon 1 april 2025 10:55
    Aan de vooravond van het inflatiedebat, met waarschijnlijk als favoriete oplossing van rechts "niets doen". Of anders eventueel de uitkeringen, van het volk van een Volkspartij, verlagen door ontkoppeling:

    Inflatie in maart vrijwel onveranderd hoog: 3,7 procent

    ... In februari was de inflatie vrijwel net zo hoog: 3,8 procent. ... Uit de gedetailleerde cijfers over de inflatie in februari blijkt dat koffie (+16,5 procent) en thee (+9,3 procent) fors duurder zijn geworden ten opzichte van dezelfde maand in 2024. Vleesproducten werden 5 tot 9 procent duurder.

    De inflatie ligt in Nederland hoger dan in de meeste andere eurolanden. In februari kwam de inflatie in de eurolanden uit op 2,3 procent. Het cijfer over maart wordt later vandaag gepubliceerd.

    "Daar staat tegenover dat de lonen stijgen", zegt econoom Van Mulligen. "Dat verzacht de pijn wat." En wat kun je zelf doen om minder last te hebben dan de prijsstijgingen? "Over het algemeen helpt het om minder dure dingen te doen en stoppen met roken was nog nooit zo goedkoop."


    nos.nl/artikel/2561895-inflatie-in-ma...
  13. forum rang 7 Fender bass 2 april 2025 16:48
    quote:

    Leefloon schreef op 1 april 2025 10:55:

    Aan de vooravond van het inflatiedebat, met waarschijnlijk als favoriete oplossing van rechts "niets doen". Of anders eventueel de uitkeringen, van het volk van een Volkspartij, verlagen door ontkoppeling:

    Inflatie in maart vrijwel onveranderd hoog: 3,7 procent

    ... In februari was de inflatie vrijwel net zo hoog: 3,8 procent. ... Uit de gedetailleerde cijfers over de inflatie in februari blijkt dat koffie (+16,5 procent) en thee (+9,3 procent) fors duurder zijn geworden ten opzichte van dezelfde maand in 2024. Vleesproducten werden 5 tot 9 procent duurder.

    De inflatie ligt in Nederland hoger dan in de meeste andere eurolanden. In februari kwam de inflatie in de eurolanden uit op 2,3 procent. Het cijfer over maart wordt later vandaag gepubliceerd.

    "Daar staat tegenover dat de lonen stijgen", zegt econoom Van Mulligen. "Dat verzacht de pijn wat." En wat kun je zelf doen om minder last te hebben dan de prijsstijgingen? "Over het algemeen helpt het om minder dure dingen te doen en stoppen met roken was nog nooit zo goedkoop."


    nos.nl/artikel/2561895-inflatie-in-ma...
    Eerlijk gezegd geniet ik wel van het huidige debat. Ik kijk bijna nooit films en weinig tv, maar zo'n debat vind ik onderhoudender dan een speelfilm van 500 miljoen.

    Vanochtend was Pieter Omtzigt bij Sven Kockelman op npo radio1, die had hier een interessant verhaal over. Inflatie en hogere prijzen dan in andere Europese landen.

    Dit debat komt heus ook wel.
  14. forum rang 8 Succes 2 april 2025 17:44
    Het mot niet gekker worden, iemand uit de politiek die hoofd- en bijzaken van elkaar kan onderscheiden.

    Dat verdient een lintje ...

    Ik teken er iig voor!

    -----------

    Omtzigt vindt dure boodschappen belangrijker dan 'lintjesgate': 'Er bestaat geen excuus'

    NSC-leider Pieter Omtzigt vindt het onacceptabel dat het in de Tweede Kamer over de 'lintjesgate' gaat en niet over belangrijke onderwerpen die van groot belang zijn voor de mensen thuis. "Er zijn nog een paar andere problemen in het land", doelt hij op de hoge inflatie die hij door middel van een initiatiefnota terug wil dringen.

    Terwijl de Kamer debatteert over de lintjesweigering van asielminister Marjolein Faber (PVV), uit Omtzigt stevige kritiek op de machtspositie van een aantal grote Nederlandse ondernemingen. De consument is daarvan de dupe. "Er is geen enkele reden waarom producten in Nederlandse supermarkten tientallen procenten duurder zijn dan in andere supermarkten in Europa. Er is geen excuus." In Sven op 1 licht hij het rapport toe.

    'Consument betaalt de prijs'
    "Een deel van de markt hapert, een ander deel functioneert uitstekend", start hij zijn relaas. "Er zijn hardwerkende kleine ondernemingen die absoluut geen marktmacht hebben en hun best doen om als gewoon bedrijf geld te verdienen. Ze maken geen excessieve winsten, daar zit het probleem niet. Dat zit bij een aantal grote ondernemingen door excessieve marktmacht."

    Deze bedrijven kunnen prijzen in rekening brengen waardoor grote winsten ontstaan. "De consument betaalt daarvoor de prijs", aldus Omtzigt. Sterker nog, de Nederlandse consument staat qua prijzen voor supermarktproducten op achterstand vergeleken met buurlanden. Aanbiedende producenten hanteren namelijk niet overal in ieder land dezelfde prijs, omdat dit van Europa simpel gezegd niet mag. Nederlandse supermarkten mogen geen producten kopen in België of in Frankrijk. "Je mag de markt niet segmenteren."

    Prijzen 'aan de steile kant'
    Omtzigt noemt het Nederlandse bedrijf HAK (groente- en peulvruchtverwerker, maker van o.a. appelmoes, red.) als voorbeeld. "Je moet niet alleen de gewone prijs vergelijken, maar ook de aanbiedingsprijzen, omdat in Nederland bij aanbiedingen de normale prijs te hoog is. In België kost een pot appelmoes 0,89 euro, in Nederland standaard 2,09 euro. In een bonusaanbieding heb je soms twee voor de prijs van één, dat is 1,05 euro. Ook dan betaal je nog fors meer dan in België. Dat is aan de steile kant."

    Voor de basisbehoeften zijn Nederlandse supermarkten niet meer goedkoper dan andere supermarkten in de Europese Unie, bleek uit onderzoek van de Consumentenbond. "Supermarkten maken wel wat winst, maar dat is een aantal procent van de omzet. Als de supermarkt zegt: verlaag de prijs met vijf procent, dan maken ze allemaal verlies. Ze kunnen iets omlaag, maar de marges zijn niet mega."

    B2B is het probleem
    Het probleem zit hem met name in de grote bedrijven die hun producten aan supermarkten verkopen, benadrukt Omtzigt. De grote marges die deze bedrijven, zoals Unilever, hanteren, "zijn vaak stukken groter". Waar de Europese Unie wetgeving heeft om marktsegmentatie tegen te gaan (business to consumer), is dat bij business to business niet het geval. "Zorg ervoor dat supermarkten aan parallelimport kunnen doen", roept Omtzigt op. "Daarvoor heb je nodig: aangepaste regelgeving en enige aanpassingen van de etiketten."

    Ook is de energiebelasting in Nederland en het beduidend hogere minimumloon geen reden voor hogere prijzen voor consumenten, benadrukt Omtzigt. Bekijk hier het hele fragment waarin hij deze standpunten beargumenteert.


    www.nporadio1.nl/nieuws/politiek/bbf9...

    www.youtube.com/watch?v=D6zi2aU-rtE
  15. forum rang 8 Leefloon 2 april 2025 18:52
    quote:

    Fender bass schreef op 2 april 2025 16:48:

    Eerlijk gezegd geniet ik wel van het huidige debat. Ik kijk bijna nooit films en weinig tv, maar zo'n debat vind ik onderhoudender dan een speelfilm van 500 miljoen.

    Vanochtend was Pieter Omtzigt bij Sven Kockelman op npo radio1, die had hier een interessant verhaal over. Inflatie en hogere prijzen dan in andere Europese landen.
    Alleen een beetje jammer dat het (alweer) regering versus oppositie is.

    Ook daar is het jammer dat NSC meer tegen de oppositie is. Met een oproep om niet teveel op Zwitserland te gaan lijken (hoge lonen, hoge lasten), doe je in de praktijk (nog) niets vóór mensen in de knel. Inhoudelijk is Omtzigt het in de weergave van Succes het niet eens met BBB, want die wezen op allerlei andere voorname (commissie)debatten op hetzelfde moment. Het HAK-verhaal is bekend, in Nederland bij aanbiedingen 2 halen, 2 betalen, maar het klopt (zonder kostenverhogende grenscontroles) misschien niet dat voor B2B-import uit buurlanden een nieuwe regel of een nieuwe nota nodig is: ec.europa.eu/commission/presscorner/d...

    Omtzigt steunt ook een kabinet, met als lievelingsoplossing "niets doen". Terzijde, maar discriminatie op een kosten verhogende arbeidsmarkt wordt nog steeds gesubsidieerd door meerdere overheden, en ook bij hoge huren speelt schaarste een prijsopdrijvende rol. Misschien wat meer Haags vuurwerk rond een debat over de Voorjaarsnota, met hopelijk wat minder een scheidslijn tussen regering en oppositie. Zo'n scheidslijn vrees ik ook bij het Inflatiedebat, wanneer dat ooit plaats moge vinden.

    Debatten kijken/luisteren/terugkijken is ook niet mijn hobby, en dan verwacht ook ik niet per se opeens een briljante oplossing of mooie samenwerking. Het aantal echt positieve momenten kan zwaar tegenvallen, en lokaal kan een debat mooier zijn. Oplossingsgerichter, en minder strijd tussen werkgevers en werknemers.

    Ondanks, in mijn woorden, "Zwitserland", niet op Omtzigt gestemd. Ik ben ten eerste al geen ondernemende agrariër van het CDA of ex-CDA (of BBB), en een goed maar overschat Kamerlid is niet zaligmakend. Voor mij geen automatisme dat een goede timmerman ook de beste Chef Werkplaats is. De Toeslagenaffaire kan een voorbeeld zijn van iets dat nog niet op indrukwekkende wijze is opgepakt, ondanks NSC achter de knoppen. Mogelijk door verschillen tussen studeerkamertheorieën en de harde praktijk.

    Het inflatiedebat, voor wat dat waard is, zou weleens een latertje kunnen worden, als dat vandaag nog mag doorgaan. Ik gaf eerder al de winstwaarschuwing om daar niet teveel van te verwachten. Geen geld, en een regering die meent dat zoiets zich vanzelf oplost.

    En ja, zonder politiek stemde de Nederlandse supermarktklant al met de voeten. Minder A-merken. Iets waar bierreuzen al wat langer last van hebben, met meevallende krimp. In België was Jupiler trouwens ook aan de prijs, last time I checked bij ah.be en ah.nl. Een eigen, hoogstpersoonlijke bierenvariant van de "HAK".

    Toch gaat de inflatie veel breder dan dat, met dan ook typisch Nederlandse aspecten. Van lagere uitkeringen willen, zoals de VVD, of "niets doen" omdat een grote dreun ooit "vanzelf" uit jaarlijkse cijfers verdwijnt. Een feitelijke juistheid, maar ook een lezer van "So lügt man mit Statistik". Leuk dat in drie opeenvolgende jaren het prijsniveau van de boodschappen 100-130-130, met eerst 30% inflatie en dan 0% inflatie, maar aan de onderkant moet iemand dan nog steeds ruimte hebben gevonden of gekregen om die eerdere sprong van +30% van bijvoorbeeld de koffie te kunnen maken.

    En ja, een lagere marginale lastendruk van NSC is superinteressant, wordt geen Zwitserland, maar toeslagen bestaan bijvoorbeeld nog steeds. Waarvan de zorgtoeslag de laatste keer achterbleef bij de premiestijgingen; een detail. Met als typisch Nederlandse prioriteit om het eigen risico te verlagen, ook als daardoor voor alles en iedereen de zorgkosten stijgen. Meer zorgkosten, en voor de overheid meer te betalen zorgtoeslag.

    In mijn recente gesprek met een overheid had ik ook meer aandacht voor de toekomstige zorgkosten dan die overheid, want voor die sector werd "niks gedaan", terwijl men in de houding stond voor werkgeverspartijen (en aandeelhouders van kleine, commerciële zorgaanbieders). Men was verder de zorg even vergeten. Details, details, details...
  16. forum rang 8 Leefloon 3 april 2025 10:17
    Een hoop duur gedoe, inclusief zorgtoeslagen en een ook hierdoor stijgende vraag naar schaars zorgaanbod, om alleen voor de mensen met jaarlijkse hoge zorgkosten de voorspelde € 21 (kan iets meer worden, kan iets minder worden) per jaar te ritselen:

    De zorgpremie gaat in 2027 met 199 euro per persoon per jaar omhoog door de plannen om het eigen risico meer dan te halveren. Het kabinet voorspelt deze stijging naar aanleiding van het wetsvoorstel van zorgminister Fleur Agema (PVV) dat die verlaging moet vastleggen.

    www.gooieneemlander.nl/uitgelicht/kab...
  17. forum rang 5 DurianCS 3 april 2025 11:24
    quote:

    Leefloon schreef op 3 april 2025 10:17:

    Een hoop duur gedoe, inclusief zorgtoeslagen en een ook hierdoor stijgende vraag naar schaars zorgaanbod, om alleen voor de mensen met jaarlijkse hoge zorgkosten de voorspelde € 21 (kan iets meer worden, kan iets minder worden) per jaar te ritselen:

    De zorgpremie gaat in 2027 met 199 euro per persoon per jaar omhoog door de plannen om het eigen risico meer dan te halveren. Het kabinet voorspelt deze stijging naar aanleiding van het wetsvoorstel van zorgminister Fleur Agema (PVV) dat die verlaging moet vastleggen.

    www.gooieneemlander.nl/uitgelicht/kab...
    Uiteraard; het reduceren van het eigen risico moet toch betaald worden alleen gaat het nu collectief i.p.v. dat het betaald wordt door de mensen die daadwerkelijk zorg afnemen. Want dat willen we hier niet betalen voor wat je gebruikt. Op deze manier ervaren mensen het als gratis, waarbij ze negeren dat ze er via de premie voor betalen. Maar dat is Nederlands: we verzekeren ons suf zodat je niets hoeft te betalen als je iets overkomt.
  18. forum rang 8 objectief 3 april 2025 11:57
    De PVV heeft een lager eigen risico beloofd, maar op termijn. Ik denk niet dat het gerealiseerd gaat worden.
    De hogere personeelskosten om zorgmedewerkers te behouden, maken dit vrijwel onmogelijk.
  19. forum rang 8 Leefloon 3 april 2025 12:00
    quote:

    Fender bass schreef op 2 april 2025 16:48:

    Vanochtend was Pieter Omtzigt bij Sven Kockelman op npo radio1, die had hier een interessant verhaal over. Inflatie en hogere prijzen dan in andere Europese landen.
    ...
    Dit debat komt heus ook wel.
    Dat laatste moet dan mogelijk zeer snel gebeuren, want ik meen dat het anders weinig nut heeft. Dan wordt het een abstracte bijeenkomst, zonder beschikbare middelen, maar dát debat is al gevoerd. Het zou nu dan moeten gaan over de reactie van Financiën, op de eerder verkregen standpunten en oplossingsrichtingen.

    Omtzigt en enkele anderen lopen mogelijk vooruit op dat inflatiedebat, want de belangrijkste punten van zijn insteek van 1 april jl. waren:

    Aanpakken van bedrijven met veel markmacht door een versterkt toezicht op met name killer acquisition en de introductie van nieuw mededingingsgereedschap zodat er sneller ingegrepen kan worden bij marktfalen.

    Beschermen van Nederlandse consumenten tegen excessief hoge prijzen door de regulering van prijzen en marktmacht, waaronder wettelijke maximumtarieven, voor specifieke sectoren met bewezen en hardnekkig marktfalen, zoals dierenartsenzorg en kinderopvang.

    Bevorderen van concurrentie tussen banken door een verbod op koppelverkoop en versnelde vergunningstrajecten voor nieuwe toetreders, zodat de spaarrente omhooggaat en hypotheekrente omlaag.

    Beschermen van consumenten en basisvoorzieningen, onder andere door transparante prijsstelling en contractvoorwaarden (vooral bij aankopen online) en strengere regulering van incassokosten.

    Monitoren van marktfalen door de introductie van een jaarlijkse "Staat van de Marktordening" zodat sneller bijgestuurd kan worden als de prijzen kunstmatig hoog zijn door marktfalen.


    Bij veel markmacht mag worden gedacht aan veel marktmacht, en bij veel marktmacht mag worden gedacht aan o.a. een Coca-Cola, HAK, Unilever, et cetera. Killer acquisition: bijvoorbeeld een betaalsysteempje voor parkeren overnemen, om daarmee het overgenomen bedrijfje als concurrent uit te schakelen. Je kunt een beetje zien uit welke koker het komt, want bij theoretisch lagere hypotheekrentes borrelt bij mij de ondeugende vraag op welke gevolgen dat heeft voor zoekers naar koopwoningen en de hoogte van huren. Om de een of andere reden voorzie ik daar dan een forse toename van vermogensinflatie en huurstijgingen. Meer moeten betalen voor hetzelfde, schaarse product. Disclaimer: ik heb niet de moeite genomen om het hele initiatief te lezen: www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detai...
2.346 Posts
Pagina: «« 1 ... 113 114 115 116 117 118 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Belegger.nl

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 466 7.129
AB InBev 2 5.541
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.582 52.260
ABO-Group 1 25
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.132
Accentis 2 267
Accsys Technologies 23 10.903
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 192
Adecco 1 1
ADMA Biologics 1 34
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 14 17.857
Aedifica 3 927
Aegon 3.258 323.109
AFC Ajax 538 7.092
Affimed NV 2 6.305
ageas 5.844 109.907
Agfa-Gevaert 14 2.066
Ahold 3.538 74.353
Air France - KLM 1.025 35.300
AIRBUS 1 12
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 467 13.053
Alfen 16 25.343
Allfunds Group 4 1.520
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.251
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 426
Altice 106 51.198
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.486 114.826
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.837 244.072
AMG 972 134.519
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 305 6.747
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 496
Antonov 22.632 153.605
Aperam 92 15.070
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 386
Arcadis 252 8.807
Arcelor Mittal 2.035 321.017
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 287
arGEN-X 17 10.360
Aroundtown SA 1 221
Arrowhead Research 5 9.751
Ascencio 1 28
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.108 39.645
ASML 1.766 110.675
ASR Nederland 21 4.515
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 522
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 32 14.166
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 67
Azerion 7 3.449