DeZwarteRidder schreef op 28 maart 2025 13:28:
2)
Vertraging
Toch kwam Sif op woensdag 19 maart bij de cijferpresentatie met een tegenvaller. In de nieuwe fabriek zijn alledrie de productielijnen inmiddels geopend, maar de productie gaat niet zonder haperingen. De oorzaak: het trainen van nieuwe medewerkers vergt meer tijd dan gedacht. “Het duurt langer om de benodigde ervaring op te doen en om in de juiste flow te komen”, aldus Van Beers in een call met analisten.
Wat meespeelt is dat Sif in het verleden te maken had met meerdere ongelukken in de fabriek, waardoor het bedrijf voorzichtig te werk wil gaan. “Veiligheid staat op één. Kwaliteit op twee. Daarna komt volume”, zo was de boodschap van Van Beers.
Doorschuiven orders
Door de vertraging schuift Sif opdrachten die voor dit jaar gepland waren, door naar volgend jaar. Hierdoor wordt de (ebitda) winstverwachting voor 2025 verlaagd, maar kan de verwachting voor 2026 wel worden gehandhaafd.
Sif had voor volgend jaar nog productiecapaciteit over. In november liet Van Beers weten nog op zoek te zijn naar één grote opdracht om het orderboek voor 2026 volledig te vullen en op de winstdoelstelling van 160 miljoen euro te kunnen leveren.
Maar het is al een tijdje stil op de nieuwspagina van Sif. Eerder sleepte het concern wel bestellingen binnen voor leveringen aan windparken die in de Baltische zee en voor de kust van IJmuiden worden gebouwd. De opdrachten kwamen van partijen als het Noorse Energiebedrijf Equinor (dat ook in de nieuwe fabriek investeerde), het Franse TotalEnergies en het Duitse RWE. De meest recente order dateert van afgelopen herfst, van Scottish Power voor het project East Anglia Two.
Maar die ene order die nodig was om aan het 2026-doel te voldoen, bleef uit. Woensdag bleek dat dit ook te maken had met de opstartproblemen in de fabriek. Van Beers: “Dit verklaart waarom we terughoudend zijn met het vastleggen voor deals in 2026. Als we een order aannemen, willen we zeker zijn dat we kunnen leveren.”
Terugval op zee
De cijferpresentatie van Sif bevatte nog meer slecht nieuws voor beleggers. Vorig jaar ging het bedrijf nog uit van het scenario dat er vanaf 2027 – vanwege de toenemende vraag naar windmolens op zee - een groot tekort aan monopiles zou ontstaan (zie pagina 12 van de presentatie).
Ook deze verwachtingen zijn neerwaarts bijgesteld. In de presentatie van dit jaar wordt becijferd dat vraag en aanbod pas in 2029 uit de pas gaan lopen en dat het tekort dan bovendien minder groot uitvalt (zie pagina 8). Door toenemende concurrentie uit China komen er volgens Sif meer monopiles op de Europese markt. Sif sprak hier eerder over oneerlijke concurrentie, omdat de Chinezen gesubsidieerd staal inkopen. Brussel onderzoekt momenteel of er sprake is van vals spel en of er maatregelen nodig zijn om de Europese markt te beschermen.
De vraag naar monopiles lijkt eveneens tegen te vallen. De laatste maanden zijn er meerdere negatieve berichten voor de windenergie-industrie. Donald Trump en zijn vicepresident J.D. Vance stellen dat windenergie “de grootste oplichting is die er bestaat”. In de VS zal het moeilijker worden om vergunningen te krijgen voor nieuwe projecten en het is vrijwel zeker dat allerlei subsidies zullen wegvallen.
Weinig animo
De sector kampt ook met tegenslagen in Europa. Hoewel de doelstelling om de CO2-uitstoot te verlagen nog steeds geldt voor Europese landen, lijkt de belangstelling voor nieuwe windparken af te nemen. Zo heeft de Zweedse regering aanvragen om windparken in de Baltische zee te bouwen, afgewezen. Vanwege de nabijheid van Rusland zou dit een veiligheidsrisico met zich meebrengen. In Denemarken werd een aanbesteding zelfs uitgesteld omdat niemand erop inschreef. Daarnaast kondigden energiebedrijven als Equinor, BP en Shell aan dat ze de investeringsbudgetten in hernieuwbare energie gaan verlagen.
Ook in Nederland kwamen berichten naar buiten dat er weinig animo zou zijn voor een aanbesteding van drie nieuwe windparken in de Noordzee. Gestegen rentes en productiekosten, in combinatie met een lagere vraag naar hernieuwbare energie, zorgen ervoor dat projecten – zonder subsidies - onvoldoende rendabel zijn.
Door de koersdaling richting de 10 euro per aandeel heeft Sif inmiddels een marktkapitalisatie van circa 300 miljoen euro. Als het Sif de komende jaren alsnog lukt om structureel een ebitda-winst van meer dan 100 miljoen euro per jaar te realiseren, dan oogt de waardering laag. De koersdreun laat echter zien dat beleggers weinig vertrouwen hebben in die verwachting van 100 miljoen per jaar.