DeZwarteRidder schreef op 9 november 2023 16:06:
Crypto's, cash en schimmige rekeningen
Zo komt steenrijk Hamas aan z’n miljoenen
Frank van Vliet
Aangepast: 1 min geleden17 min geledenin Buitenland
Amsterdam - Als het doel, de vernietiging van de staat Israël, niet zo grimmig zou zijn geweest, zou het beeld van de Palestijnen die na het gebed in de moskee wat geld en gouden familiesierraden overhandigen als steun voor Hamas, bijna vertederend zijn. Mochten de gulle gevers echt geloven dat ’hun Hamas’ het geld nodig heeft, dan komen ze bedrogen uit. De terreurorganisatie is steenrijk.
Een oorlog is peperduur, raketten en munitie zijn niet goedkoop, maar Hamas zwemt voor een relatief kleine terreurgroep in het geld. Na IS en het Libanese Hezbollah is het de rijkste terreurgroep ter wereld. Experts schatten de oorlogskas van Hamas op zo’n 500 miljoen dollar. Wat de vraag opwerpt: hoe komt Hamas aan al dat geld?
Het antwoord is: uit veel bronnen, klein en groot, en vaak via schimmige en zelfs legale (internationale) donaties om zo sancties te omzeilen. Hamas perst de eigen bevolking uit, verdient aan smokkel, ontvoeringen, berovingen, maar heeft ook een zakelijke tak, met ondernemingen in de Golfstaten en Afrika die uiteraard op het oog niets met de terreurgroep te maken hebben.
Overigens stroomt een deel van de internationale hulp, ondanks strikt toezicht, ook richting Hamas. Experts nemen aan dat er hier en daar wat wordt overgeheveld naar de in de Gazastrook almachtige Hamas. Dat kan eenvoudig omdat Hamas alleenheerser is in Gaza, politieke tegenstanders keihard onderdrukt, maar naast zijn militaire tak ook een sociale afdeling heeft, die veel steun geeft aan de bevolking.
Strijkstok
Zowel vanuit de EU, de VN als vanuit de VS stroomden door de jaren heen honderden miljoenen voor de bevolking richting Gaza. Daarbij probeerde men Hamas te negeren, maar de vraag is of daarbij niet een en ander aan de strijkstok blijft hangen.
„Alles wat in en uit de Gazastrook gaat, wordt gezien door Hamas. Natuurlijk pikken ze dan wat in”, zegt de Amerikaanse ex-terreurbestrijder Matthew Levitt. Soms gaat het niet eens om geld. „Je kunt voor honderd dollar aan suiker sturen. Hamas pikt het in en verkoopt het”, geeft hij als voorbeeld. Pikant detail: zelfs Israël hielp, tot de gruwelmoorden in Israël, hier en daar om geld over te maken in de hoop dat dit naar de Palestijnse bevolking zou gaan. Dat gebeurde onder meer met humanitaire steun vanuit Qatar, dat eerst naar Israël werd gestuurd en vervolgens werd overgemaakt aan de Palestijnen.
Iran
Maar de grote bulk komt vanuit de grote vijand van Israël: Iran. Algemeen wordt aangenomen dat het land van de ayatollahs, dat net als Hamas Israël van de kaart wil vegen, de Palestijnse terreurgroep steunt. Volgens het Federal Bureau of Investigation in Washington stroomt er al enige jaren een bedrag tussen de 70 en 100 miljoen dollar naar Hamas. Volgens Levitt is dat voor Teheran een koopje. Zo wordt de strijd tegen Israël opgevoerd, zonder dat er Iraans bloed stroomt. „De Perzen laten zo de Arabieren het vuile werk opknappen”, stelt Levitt, die er ook op wijst dat Hezbollah in Libanon op dezelfde wijze wordt gevoed en gebruikt door Iran.
Geld van sympathisanten wereldwijd bereikt Hamas via een netwerk van creditcards, crypto, bankrekeningen, onlinebetalingen of zelfs cash via de tunnels, die tot voor de recente bombardementen nog volop werden gebruikt en die grotendeels onder de radar bleven. „Hamas was zeer succesvol in het gebruiken van crypto om hun terreur te financieren”, stelt Tom Robinson, een expert in cryptovaluta.
Luxe villa’s
Omdat Hamas alleenheerser is in Gaza, is er nauwelijks toezicht wat Hamas met het geld doet en hoe men daaraan komt. Duidelijk is wel dat op de smokkelwaar die door de tunnels ging, voorheen grof geld werd verdiend. Op een auto heft men 25 procent van de waarde, voor elke ton cement 15 dollar, op benzine 50 procent en acht cent op elk pakje sigaretten.
In elk geval de leiders van Hamas die buiten de Gazastrook in Qatar in luxe villa’s wonen, leven goed van hun terreurclub. Ín tegenstelling tot de straatarme bewoners van de Gazastrook zitten zij dik in het vastgoed en in de olie en iemand als Ismail Haniyeh, die ooit opgroeide in de wijken voor de armen die nog steeds als ’vluchtelingenkampen’ worden aangeduid, investeerde in 2010 nog 4 miljoen in een stuk grond aan het strand van Gaza. Het noopte Hamas aan het thuisfront tot een campagne onder de naam ’onze handen zijn schoon’.
EU
Als dat zo is, dan is de vraag gerechtvaardigd waarom de plaatselijke bevolking er niet beter aan toe is. De Palestijnen, dus ook die in de Westoever, worden al jarenlang bijna ’overspoeld’ met internationale miljardenhulp. Opvallend: het meeste geld komt van de EU, dan van de VS en vervolgens van Arabische landen. Op het hoogtepunt van de hulp, tussen 2007 en 2008, spendeerde de EU 2 miljard dollar aan de Palestijnen.
Nu de Gazastrook langzaam in puin wordt geschoten door Israël, neemt in Brussel de roep voor meer humanitaire steun toe. Hetzelfde gebeurt in de VS. Daarbij worden steeds vaker zorgen geuit of dat geld in de Gazastrook niet in de handen van Hamas belandt. Binnen de EU gaan stemmen op om de Palestijnse portefeuille nog eens te bekijken. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, onder wier bewind 579 miljoen euro richting de Palestijnen vloeide, vindt dat niet nodig. „Er is nog nooit EU geld richting Hamas gegaan en dat zal ook nooit gebeuren”, bezweert ze.
En aantal lidstaten, waaronder Nederland en Duitsland, wil meer hulpgeld sturen, maar Denemarken, Zweden en Oostenrijk schortten hun bijdrage voorlopig even op, uit angst dat dit geld toch deels bij Hamas terechtkomt.