Candelll schreef op 19 juni 2023 08:33:
gevolg en de commentaren
Shell maakte eerder deze week plannen bekend om het dividend met 15% te verhogen en benadrukte het belang van blijven investeren in olie en gas.
Sommige institutionele beleggers herzien nu hun investeringen in Shell, omdat ze vinden dat de nieuwe strategie indruist tegen hun doelen.
De CEO van Shell, in navolging van de stem van vele anderen in de olie-industrie, benadrukte dat olie en gas nog lang zullen bestaan.
Institutionele beleggers in Europa zijn teleurgesteld over de nieuwe strategie van Shell om te blijven investeren in olie- en gasproductie en selectief kapitaal te steken in duurzame energieoplossingen, tot het punt dat sommige investeerders overwegen om het uit hun portefeuilles te halen.
Eerder deze week maakte Shell plannen bekend om zijn dividend met 15% te verhogen, met ingang van het interim-dividend van het tweede kwartaal van 2023, aangezien de in het VK gevestigde supermajor beloofde zijn gasactiviteiten te laten groeien en zijn positie in de upstream uit te breiden.
“Het is van cruciaal belang dat de wereld het huidige energiesysteem niet sneller ontmantelt dan dat we in staat zijn om het schone energiesysteem van de toekomst op te bouwen. Olie en gas ZULLEN nog geruime tijd een cruciale rol blijven spelen in het energiesysteem, waarbij de vraag in de loop van de tijd slechts geleidelijk afneemt', zei Shell-topman Wael Sawan woensdag op Shell's Capital Markets Day.
"Voortdurende investeringen in olie en gas zijn van cruciaal belang om een evenwichtige energietransitie te waarborgen", voegde Sawan toe in de spil om de huidige energiebehoeften te waarborgen, vergelijkbaar met wat BP eerder dit jaar aankondigde.
Shell zal zich blijven inzetten voor olie en gas, met een focus op de groei van LNG, waar het 's werelds grootste handelaar is, zeiden de topmanagers van het bedrijf, maar herhaalde ook de inzet voor netto-nulemissies in 2050.
Maar fonds- en pensioenbeheerders in Europa zijn ontevreden over de nieuwe strategie van Shell. De grootste fondsbeheerder van het VK, Legal & General Investment Management (LGIM), zal Shell vragen om in detail te beschrijven hoe het van plan is om tegen 2050 netto nul te bereiken als het zijn upstream- en LNG-activiteiten uitbreidt.
"Er is een gevoel dat olie- en gasbedrijven hun opties open willen houden voor het geval de wereld de netto nul tegen 2050-deadline niet haalt", vertelde Stephen Beer, senior manager voor duurzaamheid en verantwoord beleggen bij LGIM, aan Bloomberg in een interview.
"In onze contacten met Shell, na de recente aankondigingen, zullen we beoordelen hoe het overeenkomt met onze verwachtingen."
Een andere institutionele aandeelhouder, de Church of England Pensions Board, is nu "onze resterende investeringen in het bedrijf aan het herzien", vertelde Laura Hillis, directeur klimaat en milieu bij de Church of England Pensions Board, aan Bloomberg.
"De nieuwe CEO heeft een pad uitgestippeld dat de absolute uitstoot van Shell zal verhogen en druist in tegen het eerdere pad dat het bedrijf volgde", voegde Hillis eraan toe.