win some... schreef op 12 februari 2023 12:46:
[...]
Ik maak inderdaad gebruik van nogal grove cijfers. Noodgedwongen, omdat TT, in tegenstelling tot 'normale' bedrijven, geen inzicht geeft in specifieke aantallen.
Wat bedoel je precies met het opstapeleffect? De IFRS-omzet bevat voor een groot deel omzet die is ontstaan door de verkoop van auto's in voorgaande jaren. Dit is de vrijval van deferred revenue tijdens het jaar. Tegelijkertijd ontbreekt in de IFRS-omzet een groot deel van de omzet die in het jaar zelf is gemaakt. Dit is de opbouw van deferred revenue tijdens het jaar. Het verschil in de vrijval en opbouw van deferred revenue vormt samen met de IFRS-omzet de Automotive operational revenue. Volgens mij kun je dit goed gebruiken om te vergelijken tussen twee jaren. Autoverkopen uit voorgaande jaren zijn dan m.i.niet van belang voor de vergelijking.
Doel van de berekening was voor mij ook niet zozeer om op absoluut juiste getallen uit te komen, maar om te kijken wat voor ontwikkeling er in zit. Ik heb daarvoor een vergelijking proberen te maken tussen 2018 en 2021. TT heeft de afgelopen jaren meermaals beweert dat in Automotive haar marktaandeel groeiende is. Ook geeft men aan dat prijzen constant zijn gebleven. Toch zien we dat de Automotive operationel revenue is gedaald. Het verhaal hierbij is altijd dat dit komt doordat de wereldwijde autoverkopen zo'n 20% minder zijn. Mijn punt is dat volgens de gegevens van TT zelf de take rate tussen 2018 en 2021 van 33% naar 40% is gegaan (zie presentaties A. Saucier CMD 2019 en 2022). Dit is ook een stijging van 20% en compenseert daarmee volledig de gedaalde autoverkopen. Dus blijft als verklaring voor de gedaalde Automotive operational revenue een daling van prijzen en/of een daling van marktaandeel over.