hirshi schreef op 24 januari 2022 12:23:
President Joe Biden was woedend toen hij vorige week verwees naar de verdeeldheid en suggereerde dat een reactie op de Russische agressie zou kunnen worden bemoeilijkt door "verschillen" binnen de NAVO-alliantie.
Maar de verschillen waren al volledig zichtbaar, zelfs toen de voortdurende militaire opbouw van Rusland langs de Oekraïense grenzen de angst versterkte dat president Vladimir Poetin serieus is over het lanceren van op zijn minst een soort van inval in Oekraïne.
Een levendige illustratie van hoe ver de Europese mogendheden nog steeds uit elkaar liggen, is dat de Britse Royal Air Force-vliegtuigen verplicht werden om een omweg om Duitsland te maken terwijl ze antitankwapens aan Oekraïne leverden, waardoor een vliegroute over de Noordzee en Denemarken werd omgeleid die enkele uren aan de reis toevoegde . Britse en Duitse defensiefunctionarissen ontkenden later dat Duitsland Groot-Brittannië toestemming had geweigerd om de wapens door het Duitse luchtruim te vervoeren, en zeiden dat er geen verzoek om was gedaan. Maar de daaropvolgende weigering van Duitsland om wederuitvoervergunningen aan Estland te verlenen om houwitsers van Duitse oorsprong naar Oekraïne te sturen, onderstreepte een belangrijk verschil van mening binnen Europa, over het al dan niet leveren van wapens aan Oekraïne.
Duitse functionarissen hebben het decennia-oude beleid van hun land teruggehaald om partijen te weigeren voor een conflict, geworteld in zijn unieke geschiedenis als de agressor in de Tweede Wereldoorlog. Duitsland heeft zich ook verzet tegen Amerikaanse oproepen om de Nord Stream 2-gaspijpleiding op te nemen in een toekomstig pakket sancties tegen Rusland. De pijpleiding zal Russisch gas naar West-Europa brengen, waardoor de regio meer afhankelijk wordt van Russische energiebronnen.
De Duitse houding viel slecht bij Groot-Brittannië, Estland en Oekraïne, wiens minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Kuleba, de positie van Duitsland in tweets van het weekend als "teleurstellend" bestempelde.
Groot-Brittannië, dat pleit voor een krachtige reactie, waaronder het bewapenen van het Oekraïense leger, is teleurgesteld dat zijn vliegtuigen om Duitsland moeten vliegen om dit te doen, zei Tobias Ellwood, hoofd van de defensiecommissie in het Britse parlement. "Om een confrontatie te vermijden, om Duitsland niet in verlegenheid te brengen, hebben we niet formeel om overvluchten gevraagd", zei hij. Het staat symbool voor “het ontbreken van enige gecoördineerde NAVO-inspanning om een NAVO-bondgenoot en een Europese bondgenoot te helpen.”
Frankrijk heeft ondertussen de Oekraïne-crisis aangegrepen ter wille van zijn eigen ambities. In een toespraak tot het Europees Parlement drong de Franse president Emmanuel Macron er bij de E.U. op aan om een afzonderlijke dialoog met Moskou aan te gaan over hoe de spanningen te verminderen, en mogelijk een rivaliserend spoor te trekken voor de door de VS geleide diplomatie die tot dusver de inspanningen van het Westen om de spanningen te verminderen, heeft gedomineerd.
Amerikaanse functionarissen hebben gewaarschuwd dat onenigheid binnen de westerse alliantie Poetin in de kaart speelt en zeggen dat ze werken aan het overbruggen van de scheidslijnen.
Poetin had nauwelijks een beter moment kunnen kiezen om Europa uit te dagen, zei Ellwood, het Britse parlementslid. Groot-Brittannië wordt verteerd door een leiderschapscrisis die is veroorzaakt door onthullingen dat het personeel van Downing Street van Boris Johnson feestte in strijd met de lockdown-regels. Frankrijk is op weg naar verkiezingen. En de nieuwe regering van Duitsland moet na 16 jaar leiding van Angela Merkel nog geen voet aan de grond krijgen.
"Hij erkent heel goed dat de belangrijkste machtsbasis van Europa Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië is", zei Ellwood over Poetin. “Als deze drie landen verenigd zijn, volgt de rest van Europa. Als je verdeeldheid kunt zaaien tussen deze drie, dan is er geen leiderschap, geen coördinatie en geen eenheid.”
www.washingtonpost.com/world/2022/01/...