Zaphod Beeblebrox schreef op 23 januari 2022 11:49:
[...]
1. Goud moet je opslaan, vaak gebeurt dat in kluizen in Zwitserland of Singapore. Daarmee heb je meteen een derde partij risico. --- De kluis kan overvallen worden. Iemand van de opslagorganisatie kan ermee vandoor gaan. Overheden kunnen het in beslag nemen. -- Dat is lachwekkend: een bankkluis kost 50€ per jaar, de kans dat die kluis leeggeroofd wordt is kleiner dan dat de bliksem je treft.
Overheden kunnen niets in beslag nemen als ze niet weten wat je in je kluis bewaart, tenzij je de inhoud verzekerd hebt, wat ik onzin vind.
2. Goud kun je maar moeilijk vervoeren, zeker als je een grens overmoet. Goud meenemen in een vliegtuig is nagenoeg onmogelijk. --- Goud vervoer je met je wagen, maar ik ben dat niet van plan, waarom zou ik? Dus geen nadeel. Alsof je met een koffer vol met bankbiljetten of andere waardevolle spullen wel zomaar over de grens mag.
3. Betalen met goud is eveneens moeilijk. Niemand gaat milligrammetjes van een klompje afvijlen in de supermarkt. dus, net als bij bitcoin zul je een goudbased debit kaart nodig hebben die direct omrekent naar euro, dollar, yen, whatever. --- Komaan zeg, waar spreek ik over betalen in fysiek goud? Ik ben ervan overtuigd dat jij nog nooit één gram goud naar een goudwinkel (terug)gebracht hebt, ik wel, en dan gaat het over veel meer dan één gram. Je moet dan wel je identiteitskaart tonen, maar dat is alles (zoals bij het verkopen van oud-goud). Geen mens die mag vragen waar je dat vandaan hebt gehaald, tenzij ze vermoeden dat je het gepikt hebt.
4. Het is eenvoudiger voor overheden om goud te verbieden en/of te confisceren. Er zijn talloze voorbeelden uit de geschiedenis waarin dat gebeurd is. --- Vergeet het. Ten tijde van Mao moest iedereen zijn kostbaarheden inleveren, bezit was immers diefstal, en ja, ook toen waren er al rijke Chinezen. Een tiental jaren geleden zag ik een documentaire over de kleinkinderen van zulke rijke Chinezen. Hun grootouders hadden hun goud en zelf dure meubels diep in de grond begraven, waarmee ze de doodstraf riskeerden. Na het einde van culturele revolutie en de dood van Mao, kwam alles weer bovengronds. En zeg nu niet dat er nu metaaldetectoren bestaan, want dan kom je in vakgebied: zelfs de meest gesofisticeerde detectors kunnen geen goudstaaf detecteren als die dieper ligt dan zo'n 50 cm, en dan moet men nog weten waar te zoeken..
5. Het grote voordeel van goud is dat het 5000 jaar geschiedenis heeft als waardeopslag en als verzekering tegen politieke en monetaire instabiliteit. --- Dat voordeel vernoem ik niet eens meer, dat is hetzelfde als te zeggen dat we ons geen zorgen hoven te maken dat morgen de zon opgebrand zou zijn omdat ze al zolang aan de hemel staat.
Full disclaimer: ik heb digitaal goud (paxos gold) en fysiek zilver.