Fireblade900RR schreef op 30 september 2020 14:46:
[...]
ik lees al weken dit soort berichten; geleidelijke daling van de koers van Shell bij hele lage volumes. een daling naar niveau's die de meeste posters van dit soort berichten veel te laag vinden. De werkelijke waarde van het aandeel, hoe je die dan ook precies moet bepalen, zou volgens hun veel hoger zijn. Zij hebben daar allerlei argumenten voor. Stel je nou eens voor dat zij gelijk hebben en er is sprake van een geregisseerde daling die niet representatief is voor de werkelijke waarde c.q. koers van een aandeel Shell. Hoe zou zo iets dan in zijn werk moeten gaan? Een gedachtenexperimentje:
De prijs die op een markt tot stand komt wordt volgens mij niet bepaald door de waarde die ik verbind aan een goed van mij, ook niet door de prijs die ik vraag voor een goed (dat ik bezit) of door de prijs die ik bied voor een goed (dat ik wil kopen). Die prijs wordt bepaald door de transactieprijs die wordt overeengekomen tussen koper en verkoper van het betreffende goed. Zo wordt de prijs van mijn auto niet bepaald door wat ik vind dat ik bij verkoop voor die auto zou moeten krijgen maar door wat ik er daadwerkelijk voor krijg als iemand anders mijn auto koopt.
Stel dat de aandelenbeurs net zo werkt en op enig moment staat de koers van Shell op 11,00. Ik verkoop vervolgens 100 aandelen Shell voor 10,95 aan mijn buurman. De beurskoers van Shell is dan direct daarna 10,95. Twee minuten later verkoopt mijn buurman diezelfde 100 aandelen voor 10,90 aan zijn broer. Weer 2 minuten later verkoopt broer die 100 aandelen voor 10,85 aan mij. Hebben wij nu de beurskoers van Shell met een luttele 100 aandelen 15 cent lager gezet waardoor andere aandeelhouders denken: oei, het zakt in, ik dump mijn aandelen, die mijn buurman, zijn broer en ik vervolgens kopen om daarna hetzelfde spel in opwaartse richting te gaan spelen. Is dat wat er al weken gebeurt met Shell? In de ochtend wordt de koers opgedreven en in de middag weer (iets verder) teruggezet? En dat door een beperkt aantal insiders? En houden die dat vol totdat het sentiment zodanig verbeterd dat andere aandeelhouders er niet meer intrappen? En zie je daarom ook af en toe relatief lage of hoge bied- en laatkoersen die vlak voor het bereiken van die koers weer worden teruggenomen?