Up up and away schreef op 31 december 2017 14:07:
Ik denk dat Galapagos de aankomende een a twee maanden het meest kwetsbaar is voor een overname door Gilead. Een andere Pharma kan de rechten van filgotinib niet naar zich toe trekken. Ik denk dat we het over eens kunnen zijn dat Gilead zichzelf in ieder geval de vraag zal hebben gesteld of een overname op dit moment voor hun waarde toevoegt.
Zo'n grote onderneming die actief met M&A bezig is, zal de datum 1-1-2018 niet zijn vergeten.....
Er zullen verschillende scenario's zijn doorgerekend (negatief, neutraal en positief), met inschattingen over de kans dat filgotinib naar de markt komt (Gild kan dit als geen ander inschatten, met de verschillende ziektebeelden), een inschatting van de concurrenten op dat moment (is lastiger) en de ontwikkeling van de pharma in het algemeen.
Deze drie varianten zullen ze dan in twee subvarianten uitwerken; een met een overname en een zonder overname.
De variant met een overname zal bij positieve uitkomsten goedkoper blijken (alleen al vanwege de boekhoudkundige verwerking van een overname), maar bij minder positieve uitkomsten kan dit omslaan (nu meer kosten, tegenover minder hoge opbrengsten). Het hangt dan van hun risico-appetite af of ze de stap gaan zetten, of dat ze wachten.
Strategisch gezien zou ik me kunnen voorstellen dat ze een premie willen betalen om hun pipeline naast filgotinib verder uit te breiden. Het is bekend dat de big pharma onder druk staan, omdat er de laatste jaren te weinig is toegevoegd. Dit kan in een hogere risk appetite resulteren.
Gilead staat al een tijdje onder druk van de aandeelhouders, omdat de opbrengsten sinds 2015 sterk afnemen.
De cash die er ligt, moet worden geïnvesteerd en snel (het duurt lang voordat een medicijn op de markt komt).
Verder kent Gilead Galapagos nu een ruime twee jaar en weet ze wat voor vlees ze in de kuip heeft.
Ik schat in dat een vriendelijk bod alleen kans van slagen heeft als ze het management van Galapagos weet te overtuigen dat de ontwikkeltak (de motor van Galapagos) via een management buy out o.i.d. een tweede leven krijgt. Als ze hier uit komen, lijkt me een mooi pareto-optimale situatie, waarin alle belaghebbenden aan hun trekken kunnen komen.
Ik zal het op de voet blijven volgen.
De beste wensen voor iedereen!