rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

'Contrair beleggen kan zich uitbetalen'

'Contrair beleggen kan zich uitbetalen'

In deze omgeving van stijgende inflatie en hogere rentes zijn veel beleggers voorzichtig en kopschuw geworden. Maar volgens een team van T. Rowe Price-strategen kan contrair beleggen tijdens sell-offs zich goed uitbetalen.

Dat schrijven zij in hun rapport Contrarian Investing During a Sell-Off: An Update.

De eerste helft van 2022 was een bijzonder uitdagende periode. We zagen een grote uitverkoop van zowel aandelen als obligaties. Veel beleggers vroegen zich af wat te doen. Want waar is toch die bodem? En hoe erg is het als je te vroeg of te laat instapt?

Iets te vroeg of te laat is niet erg

T. Rowe Price onderzocht 18 grote uitverkoopmomenten op de beurs vanaf 1928. Zij kwamen erachter dat beleggers die juist Amerikaanse aandelen (bij)kochten in de drie maanden vóór of drie maanden na het absolute dieptepunt  - de coronacrash inbegrepen - betere rendementen behaalden dan de rest, in de 12 maanden die erop volgden. Het is dus niet zo heel erg als je iets te laat of iets te vroeg instapt.

T. Rowe Price bekeek hoe het was uitgepakt als je in die periodes van daling niet voorzichtiger, maar juist offensiever was gaan beleggen, ofwel contrair. Dit zijn de resultaten als je in plaats van een 60/40-portefeuille (60% aandelen en 40% obligaties) had gekozen voor een portefeuille met 70% aandelen en 30% obligaties.

In figuur 2 zien we het gemiddelde cumulatieve rendement als je was ingestapt voor of na het absolute dieptepunt van de 18 crashes sinds 1928, en je had gekozen voor een offensievere portefeuille. Ook de coronacrash is hierin meegenomen.

Het blijkt dat beleggers die waren overgestapt naar een 70/30-portefeuille (met meer aandelen) in alle 18 gevallen betere rendementen behaalden in de 12 maanden na de crash dan degenen die in een 60/40-portefeuille waren blijven zitten. 

Exact timen niet nodig

En dat is het leuke: het is niet erg als het niet lukte exact de bodem te timen. Ook als je een maand te vroeg of een maand te laat was, behaalde je in de 12 maanden erna een beter rendement als je offensiever was gaan beleggen. Wel is te zien dat je beter iets te laat dan iets te vroeg kunt zijn.

Contrair beleggen kan zich dus zeker uitbetalen. Aan de andere kant waarschuwt T. Rowe Price er dan wel weer voor om niet té overmoedig te worden. Want de omgeving waar we nu in zitten, met hoge inflatie en hogere rentes 'moet voorzichtig benaderd worden', aldus het team.

Zie ook: Contrair beleggen? Let op deze 6 punten