Het is een hot item onder beleggers: de al dan niet naderende bearmarkt. Of zijn we alweer op de weg terug? Duidelijk is het allemaal niet, maar voor Invesco is een ding zeker: bearmarkten brengen niet alleen ellende.
Ze kunnen ons drie belangrijke lessen leren, zegt Kristina Hooper, Chief Global Market Strategist bij Invesco.
Ze hoeven geen voorbode van een recessie te zijn
Ten eerste zijn bearmarkten vaak een voorbode van een recessie, maar dat hoeft niet. De laatste drie bearmarkten van de S&P 500 werden gevolgd door recessies, maar dat was niet het geval na de bearmarkt van 1987 - of de bearmarkten van 1961 of 1966.
Ze voorspellen de toekomst
Wat ook uit historische data blijkt, is dat de diepte en lengte van bearmarkets samenhangen met de diepte en ernst van een economische neergang. Neem bijvoorbeeld de S&P 500-bearmarkt van 2020. Die duurde minder dan twee maanden, en de recessie van 2020 was ook maar heel kort.
Aan de andere kant daalde de S&P 500 in de periode 2007 - 2009 met maar liefst 56%. Achteraf bleek dit een goede indicator van de ernstige recessie die volgde in de jaren 2008 - 2009.
Zie ook: De 5 stadia van rouw in een bearmarkt
Kwaliteitsbedrijven gaan met het badwater weg
Tot slot kunnen slimme beleggers profiteren. Het sentiment is vaak zo negatief dat beleggers minder rationeel worden. Alles gaat in de uitverkoop, ook kwaliteitsbedrijven die als het spreekwoordelijke kind met het badwater worden weggegooid. Dat creëert koopkansen. En wat zeker is, is dat na iedere bearmarkt van de S&P 500 herstel volgde met nieuwe topkoersen. Dat neemt alleen soms veel tijd in beslag.
Dat is wat er nu ook aan de hand is in de technologiesector, stelt Hooper. "Daar waart een grote beer rond. De Nasdaq Composite Index zit al ver in het bearmarkt-territorium. Dat komt doordat techaandelen doorgaans hogere waarderingen hebben en onder druk komen wanneer de rente stijgt. De verwachte winsten worden verdisconteerd met de hogere rente."
'Dit kan hét moment zijn'
Beleggers stappen nu niet alleen uit speculatieve techaandelen, maar ook uit de sterke, grote bedrijven met solide balansen. "De huidige herwaardering lijkt mij overdreven. De Fed zal uiteindelijk niet zo veel verkrappen als de markten denken. Voor beleggers met een lange tijdshorizon kan dit het moment zijn om bepaalde aandelen op te pikken."
Te meer omdat bij hoge inflatie de techsector eigenlijk juist aantrekkelijk is, stelt ze. "Dankzij de hoge winstmarges kunnen ze hogere inputkosten meestal goed verdragen. Over het algemeen is de techsector nog steeds duur, maar toch zijn de waarderingen nog lang niet zo hoog als tijdens de internetbubbel. Onthoud dat iedere marktzwakte instapmogelijkheden biedt."
Lees meer: 3 aandelen om lang vast te houden