rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

'Buiten recessies is een correctie gemiddeld 15%'

'Buiten recessies is een correctie gemiddeld 15%'

Zelfs na een moeilijke januari voor Wall Street zal de S&P 500-index niet in een bearmarkt belanden, volgens onderzoeksbureau Oxford Economics.

Dat meldt MarketWatch. Dalingen vanaf 10% onder een recente piek worden correcties genoemd; vanaf 20% koersverlies heet het een bearmarkt.

"Aandelen flirten met het correctiegebied. Wij denken dat deze terugval nog wel even kan duren nu beleggers worstelen met een verkrappende Fed en minder hard groeiende bedrijfswinsten," schreef directeur Macrostrategie David Grosvenor maandag in een toelichting.

Lees ook: El-Erian: Fed moet fouten rond inflatie erkennen en stimulering afbouwen

"Wij denken echter niet dat dit het begin is van een nieuwe bearmarkt en wij blijven licht overwogen in aandelen wereldwijd, zij het dat we wat minder hebben geïnvesteerd in de Amerikaanse markt met al zijn groei-aandelen."

De rentegevoelige Nasdaq Composite Index kwam medio januari al in correctiegebied, na een slot van ruim 10% onder de top van november, terwijl de midkapindex Russell 2000 vorige week afgleed naar een bear market.

De S&P 500 handelde eind januari ook een aantal sessies onder correctieniveau, maar wist te voorkomen dat ze onder deze belangrijke grens sloot. De rally van de afgelopen dagen gaf nog wat meer ademruimte.

Zonder recessie zelden een bearmarkt

Als de economie zich niet in een recessie bevindt, betekent een correctie voor de S&P 500 gemiddeld een verlies van ongeveer 15%. "Bijna nooit eindigt dat in een bearmarkt", volgens Grosvenor.

Correcties S&P 500 sinds 1965

"Aangezien een recessie op dit moment onwaarschijnlijk lijkt en de mondiale groei volgens de prognoses dit jaar boven de trend zal blijven, is het lagere getal volgens ons een betere indicatie voor de potentiële omvang van de neergang."

De bedrijfsbalansen verkeren volgens Grosvenor in een betere staat dan voor de pandemie, en grote bedrijven beschikken over grote kasbuffers. In de afgelopen twee jaar van ultralage rente hebben die hun schuldlooptijden verlengd.

Dat alles maakt wanbetalingen en wijdverspreide bedrijfsnood minder waarschijnlijk, waarmee de kans op een recessie niet groot is, en de kans dat de S&P verder daalt dan -15% dus ook niet.

Lees ook: 'Roaring twenties eindigen in stagflatie'