rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

‘Wild West-taferelen op de markten’

‘Wild West-taferelen op de markten’

Hoogleraar economie en Nobelprijs-winnaar Robert Shiller vreest dat er bubbels worden gevormd in een aantal markten. Concreet wijst hij op de vastgoed- en aandelenmarkten, maar ook in cryptovaluta’s ziet Shiller een 'Wild West-mentaliteit' onder beleggers.

De laatste weken treedt er weliswaar een pauze op in de opmars van de markten, maar de grootste zorgen van de Nobelprijswinnaar betreffen de vastgoedmarkt, zegt hij tegen CNBC.

Vastgoed gaat vast omlaag

Op basis van gegevens die meer dan 100 jaar teruggaan, zijn de huizenprijzen in reële termen nog nooit zo hoog geweest. Dus dit zegt wel echt iets, meent Shiller. Volgens hem valt het ook niet allemaal te verklaren uit het ruime beleid van de centrale banken. Er is iets aan de hand met de sociologie van de markten.

Shiller wijst op een terugkerend patroon. Het komende jaar zullen de prijzen waarschijnlijk niet dalen. Momenteel is er sprake van een opwaarts momentum. Het doet hem denken aan 2003, toen een langzame daling van de huizenprijzen werd ingezet en de crash plaatsvond rond de financiële crisis van 2008. Over drie tot vijf jaar zouden de prijzen aanzienlijk lager kunnen liggen, wat goed is voor een toekomstige huiseigenaar.

Massapsychose rond crypto’s en aandelen

Volgens Shiller speelt ook massapsychologie een grote rol in de enorme stijging van de aandelenmarkten. Sinds het dieptepunt van maart 2020 zijn de S&P 500 en de Dow met bijna 90% gestegen. De Nasdaq, met veel techaandelen erin, is zelfs ruim verdubbeld. Inflatievrees kan uiteindelijk de langetermijn-assets omlaagdrukken.

Waarschuwingslichten flikkeren ook boven de cryptomarkt. Het is een indrukwekkende technologie, maar een heel psychologische markt. De uiteindelijke waarde is zo onduidelijk, dat die meer te maken heeft met de verhalen die verteld worden dan met de realiteit, vindt Shiller.

Maar ook hij is in de verleiding gekomen om in cryptomunten te gaan beleggen. Shiller overwoog bitcoins te kopen om het effect te kunnen ervaren. Maar voor veel mensen heeft de recente volatiliteit mogelijk weer wat enthousiasme doen verdampen.

Lees ook: 8 aandelen voor een goede nachtrust