Inflatie is verraderlijk. Het tast uw beleggingsrendement aan en holt uw koopkracht uit. Of de stijgende inflatie nu tijdelijk is - zoals centrale bankiers zeggen - of iets hardnekkigs, beleggers moeten er iets mee. Een gecontroleerde brand kan snel omslaan in een wild vuur, waarschuwt Nancy Tengler van Laffer Tengler Investments.
Barron's vroeg beleggingsspecialisten naar strategieën om inflatie af te dekken. Vergeet goud, zo klinkt het. Staatsobligaties met inflatiebescherming, of TIPS, is een voor de hand liggend instrument. Wat zijn vier alternatieven die beleggers nog meer kunnen overwegen?
1. Specifieke aandelen
Grondstoffenaandelen zijn goed in tijden van inflatie, gezien hun positieve correlatie. Olie- en gasaandelen, landbouwaandelen en metaal- en mijnbouwaandelen deden het in tijden met een oplopende inflatie beter dan de markt in het algemeen en kunnen nu ook een rol spelen bij het verzachten van de impact van hogere prijzen.
Dat stelt Peter Mladina van Northern Trust Wealth Management. Hij wijst op bedrijven zoals Chevron en EOG Resources, Caterpillar en Deere, en waterbedrijf Xylem.
Velen hebben bedenkingen bij cryptovaluta’s als inflatiehedge, sommigen zien wel heil in een indirecte blootstelling aan bitcoin.
2. Vastgoed
Inflatie geeft de mogelijkheid om huren te verhogen. Daarin ziet Christopher Didier (Baird Family Wealth Group) mogelijkheden. Hij geeft de voorkeur aan meergezinswoningen en landelijk gelegen woningen. Ook raadt hij klanten aan om onbebouwde grond te overwegen, of industriegrond die herbestemd is voor ontwikkeling, evenals landbouwgrond.
3. Luxegoederen
Schaarste leidt tot een hogere prijs wanneer inflatie zijn intrede doet, zegt Jim Paulsen van Leuthold Group. Luxegoederen stijgen in waarde naarmate de prijzen stijgen - het zogenaamde Veblen-effect.
Zo steeg de prijs van een Audemars Piguet Royal Oak Jumbo 15202ST-horloge tussen november 2018 tot november 2020 al 57% in waarde, volgens gegevens van Watch Price Trend. Sindsdien is de prijs met nog eens 89% opgelopen tot ruwweg 100.000 dollar. De export van Zwitserse horloges is afgelopen jaar ook met 37% gestegen: de grootste groei sinds 2010.
3. Verzamelobjecten
Steve Ivy (veilinghuis Heritage Auctions), zegt dat het afgelopen jaar alle categorieën van verzamelobjecten (kunst niet meegerekend) aanzienlijk zijn gestegen, omdat de bezorgdheid over inflatie toeneemt en mensen door fiscale stimuleringsmaatregelen gewoon meer geld hebben.
Deze markt is wereldwijd goed voor 75 miljard dollar. De waarde van zeldzame munten en stripboeken is met ongeveer 20% gestegen, terwijl de waarde van honkbalplaatjes met 15% tot 40% is gestegen, om maar een paar categorieën te noemen. Er zijn kosten verbonden aan het bewaren van verzamelobjecten, evenals fiscale en liquiditeitsoverwegingen. Het zijn vooral langetermijnbeleggingen (>10 jaar), aldus Ivy.
Lees ook: Inflatie: Hierom zou u moeten (blijven) beleggen