De oliesector is in 2020 behoorlijk wakker geschud en ook Shell heeft een bewogen jaar achter de rug. Maar de olieprijs herstelt zich snel en daar profiteert Shell van, zo schrijft Martin Crum van de IEX Beleggersdesk in een update.
“De coronacrisis heeft de oil majors midscheeps geraakt, maar heeft er als positief bijeffect inmiddels wel voor gezorgd dat de sector wakker is geschud. Covid-19 fungeert als katalysator voor het versneld doorvoeren van de energietransitie”, zoals de analist het omschrijft.
Shell 2.0
Begin volgend jaar zal Shell uit de doeken doen hoe het zich wil profileren als het energieconcern van de toekomst, Shell 2.0.
Ondertussen heeft de olieprijs zich behoorlijk hersteld. Een vat ruwe Brentolie kost alweer meer dan 50 dollar, “een prijsniveau waar veel oliereuzen zich heel comfortabel bij voelen”, aldus Crum.
Zie ook: 'Meevallend resultaat Shell meer dan welkom'
“Dat is ergens opvallend, gezien het bericht van het Internationaal Energieagentschap dat de markt nog tot eind 2021 te kampen zal hebben met een overschot aan olie. De OPEC-landen houden zich voorbeeldig aan de afgesproken productiebeperkingen - dat is in het verleden wel eens anders geweest - en bij ongewijzigd beleid zal de markt in 2022 weer in evenwicht zijn.”
'Twijfel niet aan veerkracht'
Hoewel 2020 een vreselijk jaar was voor Shell, hoeven we volgens de analist niet te twijfelen aan de veer- en slagkracht van het concern.
“Een low van 10 euro voor het aandeel was wel even schrikken, net als de dividendverlaging. De onderneming zal daarnaast miljarden moeten investeren in groene energie. Hoe en wat, daar zullen we 11 februari meer over horen. Maar Shell geldt nog altijd als mooie dividendwaarde en verdient het vertrouwen dat het zich succesvol kan omvormen tot energieproducent van de 21e eeuw.”
Lees meer: Het nieuwe zwarte goud: Waarom Big Oil inzet op de consument