De grote dalingen op de wereldwijde beurzen vorige week hebben een groot aantal beleggers de kans gegeven om alsnog in de markt te stappen.
De angst om de boot opnieuw te missen zal de beurzen de komende tijd een zetje geven, ondanks het feit dat de corona-epidemie zich in een aantal Amerikaanse staten uitbreidt.
FOMO: fear of missing out
“Psychologisch gezien is dit een iets beter instappunt,” zei Esty Dwek, hoofd wereldwijde marktstrategie bij Natixis Investment Managers, tegen MarketWatch. “Zoveel mensen hebben de rally gemist, en weinigen zagen het moment dat de markt tijdens de coronacrash in maart de bodem had bereikt."
Veel institutionele beleggers en vermogensbeheerders besloten in maart om niet opnieuw in de markt te stappen vanwege het onzekere economische klimaat. Toch zou de druk om aandelen en bedrijfsobligaties te kopen om verliezen goed te maken volgens MarketWatch een krachtige impuls kunnen zijn voor veel beleggers, zelfs voor degenen die zich zorgen maken over de economie.
TINA: there is no alternative
Een andere psychologische drijfveer voor de grote vraag naar aandelen, bedrijfsobligaties en andere risicovolle activa, is dat er niet zoveel alternatief is. Er zijn eigenlijk maar weinig andere plekken om geld te weg te zetten.
Nu de Amerikaanse centrale bank de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties dit jaar naar een dieptepunt heeft gedreven, zijn veel beleggers min of meer gedwongen om zich te begeven in beter renderende en meer volatiele sectoren van de financiële markten.
Amerikaans schatkistpapier met een looptijd van tien jaar leverde afgelopen vrijdag een rendement op van 0,71%, en dat was begin dit jaar nog 1,20 procentpunt meer.
Speculatieve aankopen baren zorgen
Wat analisten zorgen baart is dat een aantal beleggers nu zijn toevlucht heeft genomen tot speculatieve aankopen van effecten in hotelketens, luchtvaartmaatschappijen en reisgerelateerde industrieën, die allemaal zwaar getroffen zijn door de crisis.
Zelfs aandelen van bedrijven die op de rand van de afgrond balanceren, zoals autoverhuurbedrijf Hertz, waren populair onder kleine beleggers.
'Geen goede afspiegeling'
Maar volgens Yung-Yu Ma, hoofd beleggingsstrategie van BMO Wealth Management, zijn dergelijke euforie-achtige aankopen geen goede afspiegeling van de hele markt. Uit gesprekken met klanten blijkt volgens Ma dat een grote groep professionele beleggers nog steeds erg voorzichtig is en niet overhaast in de markt wil stappen.
Deze week worden nieuwe economische gegevens gepubliceerd over de detailhandel, huisvesting en de industriële productie in de VS in de maand mei. Dat zal beleggers wat meer duidelijkheid verschaffen over het economisch herstel.
Lees ook: 'Overmoedige nieuwe beleggers afgestraft'