Er lijkt zich een race to the bottom af te tekenen onder brokers. Bij diverse partijen kunt u gratis handelen. Maar staar u niet blind op de kosten. Welke broker voor u het best is, hangt af van meer factoren.
Natuurlijk zijn gratis transacties mooi meegenomen; vooral als u actief handelt. Toch is het verstandig om naar meer aspecten te kijken als u op zoek bent naar een broker. De goedkoopste partij is niet altijd de beste. Bij sommige brokers bent u zelfs per saldo duurder uit, vanwege allerlei verborgen kosten.
Wilt u achterhalen welke broker voor u het meest geschikt is, dan is de vergelijkingssite Finner een prima startpunt. Hier kunt u het aanbod van meer dan 25 brokers vergelijken. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de transactiekosten, maar ook naar overige kosten, het aanbod en de voorwaarden. We lopen de criteria even langs.
Verborgen kosten
Zoals gezegd kunt u bij sommige brokers worden geconfronteerd met verborgen kosten. Zo is de afhandeling van dividend niet overal gratis. Ook brengen sommige brokers kosten in rekening voor de uitoefening van opties of het storten van geld.
En terwijl de ene broker gratis realtime koers-informatie geeft, moet u daar elders apart voor betalen.
Voor het handelen in aandelen buiten de eurozone bent u bij veel brokers valutakosten verschuldigd. Ook moet u soms extra betalen als u uw beleggingsportefeuille wil overhevelen naar een andere bank.
Inactiviteitskosten
Bent u niet dagelijks in de weer met uw beleggingen, wees dan beducht voor zogeheten inactiviteitskosten. Dit is een soort boete voor beleggers die langere tijd niet handelen. Bij sommige partijen moet u al betalen als u een half jaar geen aankopen hebt gedaan; bij andere pas na twee jaar.
Er is ook een broker die elke maand een platform-fee in rekening brengt, waar de transactiekosten vanaf worden getrokken. Handelt u die maand niet, dan bent u dus kosten verschuldigd waar geen diensten tegenover staan.
Basistarief
Grote banken hanteren geen inactiviteitsfee, maar wel een basistarief dat u elke maand moet betalen, ongeacht de frequentie waarmee u handelt. Ook hier worden dus kosten in rekening gebracht als u niet handelt.
Wilt u geen nare verrassingen, neem dan alle kosten mee als u brokers met elkaar vergelijkt.
Minimuminleg
Belegt u met kleine bedragen, kies dan een broker die geen minimuminleg hanteert. In sommige gevallen moet u wel 5.000 euro meebrengen.
Beurzen waarop kan worden gehandeld
Handelt u in Europese en Amerikaanse aandelen, dan kunt u bij elke broker probleemloos terecht. Maar wilt u ook beleggen in Azië, dan wordt de spoeling een stuk dunner.
Productaanbod
Bedenk vooraf in welke producten u wilt beleggen. Sommige brokers bieden slechts een beperkt aantal beleggingscategorieën aan. De ene broker is gespecialiseerd in afgeleide producten, zoals opties en CDF's, terwijl de andere zich vooral richt op beleggingsfondsen of obligaties.
Uitlenen van effecten
Sommige brokers lenen tegen betaling effecten van hun klanten uit aan andere partijen, die hiermee short kunnen gaan. De vergoeding die ze hiervoor krijgen spelen ze indirect terug naar de klant, door lage tarieven te rekenen. Bij sommige bedrijven mag u een deel van de vergoeding zelf houden.
Dat kan aantrekkelijk zijn, maar het uitlenen van effecten is niet zonder risico. Mocht de broker failliet gaan, dan kan het moeilijk zijn om uw stukken terug te krijgen.
AFM-toezicht
De AFM staat bekend als een relatief strenge toezichthouder voor financieel dienstverleners. Er zijn partijen actief op de Nederlandse markt die opereren met een Europees paspoort, en zo het Nederlandse toezicht omzeilen.
Zij vallen onder het toezicht van het land van herkomst. Dat is niet altijd even streng als in Nederland. Bovendien kan de wet- en regelgeving verschillen.
Kifid
Veel buitenlandse brokers staan niet ingeschreven bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Verloopt alles vlekkeloos, dan is dat geen probleem. Maar heeft u een geschil, dan mist u de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier uw klacht voor te leggen.
U moet dan naar de rechter stappen of naar een vergelijkbaar klachteninstituut in het buitenland. Dat is een stuk omslachtiger en soms ook duurder dan de gang naar het Kifid.
Extra informatie
Let tot slot ook op de extra informatie die beschikbaar is op het platform, zoals analistenadviezen, technische analyse en realtime koersinformatie.