rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Waarom de handelsoorlog beleggers schrik zou moeten aanjagen

Waarom de handelsoorlog beleggers schrik zou moeten aanjagen

De stieren op de markt kunnen zich maar beter goed vasthouden. We zitten in een steeds nerveuzere aandelenmarkt die de handelsoorlogen op meerdere fronten van president Trump niet meer lijkt te negeren.

Dat zegt beleggingsstrateeg Alicia Levine van BNY Mellon Investment Management tegen Yahoo Finance. "Het is de hoogste tijd om de zorgeloosheid en overmoed van beleggers uit de koersen te laten lopen."

"We lopen het risico van een daling van nog eens 4% tot 5% in de komende paar weken", aldus Levine. De bijeenkomst van de G20-ministers van Financiën op 8 en 9 juni en de G20-top op 20 juni zullen volgens haar belangrijke scharnierpunten zijn.

Levine verwacht dat de S&P 500 eerst de 2.650 punten zal testen voordat de recordhoogtes rond de 2.950 punten worden heroverd. De S&P 500 noteert op moment van schrijven rond 2813 punten.

Verdere koersdalingen

Er zijn meerdere argumenten voor voortgezette koersdalingen op korte termijn. Zo blijven de negatieve krantenkoppen over de toestand van de markten en de wereldeconomie zich opstapelen. Aan het begin van de week bleek de bedrijvigheid van de Amerikaanse industrie in mei lager uit te vallen dan verwacht en bereikte die het laagste niveau sinds oktober 2016. Daaruit blijkt duidelijk dat de handelsoorlog met China schadelijk is voor het bedrijfsvertrouwen. 

"Aan de productiekant wordt de impact van de heffingenstrijd steeds duidelijker zichtbaar", aldus Chief Investment Officer Peter Bookvar van Bleakley Advisory Group. Het magere industrierapport sluit aan bij de recente zwakke cijfers over de Amerikaanse economische groei en orders voor duurzame goederen.

Nasdaq in correctiegebied

De Nasdaq Composite kwam aan het begin van de week in correctiegebied terecht, met een daling van meer dan 10% ten opzichte van de hoogtepunten in april, door de aanhoudende koersdruk op Apple en de chipbedrijven.

De angst voor verdere regulering van technologiereuzen Alphabet, Facebook en Amazon hielp ook niet mee, maar de technologiesector wordt vooral getroffen door de zorgen over de oplopende handelsspanningen.

Beleggers blijven zelfgenoegzaam

Een andere belangrijke reden dat de markten volgens Levine een verdere afstraffing verdienen, is de aanhoudende zorgeloosheid van beleggers over de handelsoorlog. Veel beleggers blijven optimistisch over een handelsovereenkomst tussen de VS en China en Mexico.

Daarnaast wijzen ze op een nog steeds sterke Amerikaanse arbeidsmarkt als reden voor hun roze bril. Het aantal shortposities, waarmee wordt gespeculeerd op een koersdaling, staat volgens Goldman Sachs dan ook op het laagste niveau sinds 2006. 

Niet proberen te timen

Uiteindelijk komt dit volgens Levine allemaal neer op overmoed. Ondanks de koersdalingen die volgens haar in het verschiet liggen, loont het volgens de strateeg niet om nu alle effecten te verkopen en volledig in cash te gaan zitten. "Als je al volledig geïnvesteerd bent, denk ik dat het goed is om het uit te zitten - ik zou niet nu verkopen en proberen het perfect te timen", aldus Levine.