De prijs van de grootste digitale valuta ter wereld bitcoin schoot eerder deze week met 15% omhoog en kwam voor het eerst sinds november 2018 kort boven het niveau van 5000 dollar uit. Maar veel succes gewenst met het vinden van een duidelijke reden om de plotselinge piek te verklaren.
Dat stelt CNN Business. Nigel Green, oprichter en chief executive van deVere Group, zei simpelweg in een rapport dat "er een groeiend besef is dat bitcoin terug is". Green voegde daaraan toe dat deze dramatische sprong waarschijnlijk veel investeerders zal aantrekken die aan de zijlijn staan, inclusief grote institutionele partijen.
'Soort beest'
Wilde koersschommelingen voor bitcoin zijn de norm. Dit zou dus niet zo verwonderlijk mogen zijn, betoogde Naeem Aslam, marktanalist bij TF Global Markets. "Bitcoin is een soort beest dat dagelijks meer dan 20% winst kan maken en we hebben dit soort rally's tegen het einde van 2017 gezien voordat de prijs crashte." Ook Aslam verwacht dat de opmars veel beleggers aantrekt die aan de zijlijn hebben zitten wachten op dit moment.
Mysterie
Ook Lukman Otunuga, onderzoeksanalist bij valutamakelaar FXTM, stelt dat plotselinge en explosieve schommelingen niets nieuws zijn in de wereld van cryptovaluta. De reden achter bitcoins agressieve sprong blijft volgens hem een mysterie. Toch gaf Otunuga toe dat de bulls mogelijk weer terug zouden kunnen zijn.
Met andere woorden, de prijs van bitcoin ging omhoog omdat mensen bitcoin kopen. Het is een klassiek geval van momentuminvesteringen op steroïden en er is misschien geen echt fundamentele reden om de piek te rechtvaardigen.
Favoriet speeltje
Bitcoin is altijd al een favoriet speeltje geweest voor handelaren die op zoek zijn naar geld bij onverwachte bewegingen. Deze recente rally is misschien niets meer dan dat.
David Spika, voorzitter van GuideStone Capital Management, zei in een interview met CNN Business dat de rally in bitcoin waarschijnlijk weer een voorbeeld is van 'een herstel van het risico in de markt'. Aandelen stegen sterk in het eerste kwartaal, ondanks zorgen over de verwachte daling van bedrijfswinsten in het eerste kwartaal en ondanks dat de obligatierentes dalen door de onrust over vertraging van de economische groei. "Dit is een ander teken van uitbundigheid. Het is niet gerechtvaardigd", aldus Spika.
Desondanks valt niet te ontkennen dat bitcoin weer momentum heeft. De cryptomunt is dit jaar ongeveer 25% gestegen en meer dan 60% ten opzichte van het recente dieptepunt van ongeveer 3.100 dollar in december.
Bitcoin-acceptatie
Bitcoin-evangelisten zweren dat meer consumenten bitcoin en andere digitale valuta zoals litecoin, ethereum en XRP/ripple zullen gaan gebruiken om dingen te kopen. En meer online retailers, zoals Overstock, Shopify en Newegg, accepteren bitcoin en andere cryptomunten als een vorm van betaling.
Ook Wall Street begint bitcoin te accepteren. Beleggingsfondsgigant Fidelity heeft eind vorig jaar een handelsplatform opgericht voor bitcoin en andere cryptovaluta. Maar bitcoin heeft nog een lange weg te gaan voordat koers weer in de buurt komt van zijn hoogste punt van rond de 20.000 dollar aan het einde van 2017.
Lees meer: 'Bitcoin is blijvertje, dus waarom er niet in beleggen?'