Het veronderstelde veilige-havenaspect van cryptovaluta blijkt ongegrond. Zo bleek de aan de Turkse valutacrisis gerelateerde vraag niet voldoende te zijn om de cryptoprijzen laten stijgen, meldt Bloomberg.
Het lijkt misschien dat bitcoins banden met de bredere financiële markten sterker worden naarmate andere risicovolle activa ook in de uitverkoop gaan, maar cryptovaluta dansen nog steeds op hun eigen deuntje - zelfs als het lied als een requiem begint te klinken.
Verkoopgolf
Crypto-enthousiastelingen zeggen vaak dat fondsbeheerders die willen diversifiëren digitale munten moeten kopen omdat ze niet gecorreleerd zijn met andere activa. Dit gebrek aan correlatie was afgelopen tijd op de markten waar te nemen, maar helaas voor crypto-investeerders was het niet zo dat digitale activa stegen terwijl de bredere markt daalde. Het was eerder omdat de verkoopgolf van cryptomunten zich langer en dieper voortsleepte.
"Geen correlatie is niet hetzelfde als een omgekeerde correlatie, dus er is geen garantie dat wanneer de markt terugvalt, de cryptomunten zullen stijgen", zei Matt Hougan, vice-president onderzoek en ontwikkeling bij Bitwise Asset Management. "Op de lange termijn denken we dat de fundamentele drijfveren van crypto anders zijn dan de fundamentele aanjagers van aandelen en andere activa, en we verwachten dat de lage correlatie blijft bestaan."
Bij het testen van de correlatie van bitcoin met belangrijke aandelen-, valuta- en grondstoffenindexen beweegt de coëfficiënt zelden boven 0,5, waarbij 1 een sterke positieve correlatie aangeeft (activa die in dezelfde richtingen bewegen), en -1 een sterke negatieve correlatie aangeeft (activa die in tegengestelde richtingen bewegen).

Dat wil niet zeggen dat er geen verbindingen zijn tussen de algemene markt en cryptomunten. Economische crises en vooral sterk gedevalueerde valuta geven mensen die de gevolgen ondervinden vaak een reden om bitcoin en andere digitale munten te kopen. Het handelsvolume op de cryptobeurzen in Turkije schoot recent omhoog toen de Turkse lira kelderde, volgens gegevens van CoinMarketCap. Maar dat was niet voldoende om digitale activa te stimuleren.
Bitcoin onder 6.000 dollar
Zelfs met de huidige rally is bitcoin in augustus met ongeveer 10% gedaald, waarbij de munt voor het eerst sinds juni kort onder 6.000 dollar zakte, in vergelijking met dalingen van minder dan 10% in aandelen en valuta van opkomende markten, volgens de indexen van MSCI.
Bitcoin, de grootste cryptomunt, noteert bijna 70% onder de hoogste koers ooit, die in december vorig jaar werd bereikt. De koersval van bitcoin is echter kleiner dan die van zijn kleinere rivalen die 90% onder hun hoogtepunt noteren, blijkt uit de Bitwise 70 Small Cap Crypto Index.
De koersdruk van bitcoin heeft meer te maken met een correctie na de sterke opmars afgelopen jaar, de afwijzing van de regulerende instantie van de introductie van een bitcoin-ETF en de voortdurende zorg dat bitcoin tot nu toe weinig praktisch nut heeft als valuta.
Institutioneel niveau
Recent wetenschappelijk onderzoek ondersteunt het idee dat bitcoin niet gekoppeld is aan andere belangrijke financiële activa. Een studie uitgevoerd door Western Carolina University concludeerde dat, hoewel het niet gecorreleerd is, "de prijsfluctuaties op korte termijn bitcoin een betere kandidaat voor portefeuilleconstructie kunnen maken op het institutionele niveau dan op het niveau van de individuele belegger", stelden de hoogleraren Lawrence Trautman en Taft Dorman vast.
Hoewel cryptovaluta niet gecorreleerd zijn met andere activaklassen, zijn ze onderling sterk gecorreleerd. Bitcoin heeft het grootste deel van het jaar een correlatie van meer dan 0,7 gehouden met Bitwise's 70 Small Cap en 10 Large Cap crypto-indices. Dit betekent dat, hoewel een traditionele portfoliobeheerder cryptovaluta voor diversificatie zou kunnen toevoegen, investeerders die echt behoefte hebben aan diversificatie, diegene zijn die voornamelijk in digitale activa beleggen.
Lees ook: Cryptokenner: waarde bitcoin keert terug