rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Waarom de rest van 2018 er goed uitziet voor beleggers

Waarom de rest van 2018 er goed uitziet voor beleggers

De eerste helft van 2018 was een wilde achtbaanrit voor de aandelenmarkt. Voor de tweede jaarhelft worden beleggers geconfronteerd met onzekerheden over het handelsconflict en de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten. Maar de kaarten liggen er niet slecht voor, zo schrijft Yahoo Finance.

Terwijl angst en volatiliteit veel beleggers aan de zijlijn hebben gehouden, menen analisten van BMO Capital Markets dat velen "het grotere plaatje missen". Ze hebben enkele geruststellende berichten die suggereren dat de markt prima zou moeten presteren; in elk teval in de komende zes maanden.

1. Economische fundamentals blijven sterk

Ten eerste zien de analisten een solide economische basis, die hogere aandelenkoersen voor de komende zes maanden zal ondersteunen. Na een groeiperiode van negen jaar verkeert de Amerikaanse economie nog steeds in een goede vorm, zo schrijven de analisten in een rapport. Het consumentenvertrouwen en de stemming onder huizenbouwers zitten in de lift, terwijl het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is gedaald tot een historisch dieptepunt.

De aandelenmarkt loopt hier een beetje bij achter, vanwege de importtarieven en de handelsoorlog. Maar omdat de economische fundamenten sterk blijven, verwachten de BMO-analisten dat deze de stijging van de aandelenmarkt kunnen aanwakkeren.

2. Rentecurve is geen reden tot acute zorg

De afvlakkende rentecurve heeft beleggers die jaar zorgen gebaard, omdat een omgekeerde rentecurve de afgelopen zeven recessies heeft ingeluid. Maar de geschiedenis wijst ook uit dat het voor de markt meestal enige tijd in beslag neemt om de impact volledig te absorberen. Gemiddeld duurde het ongeveer vijftien maanden voordat een omgekeerde rentecurve werd gevolgd door een berenmarkt.

De rentecurve als een voorspellende indicator van een recessie zou beleggers ook een koopkans kunnen bieden.

3. Dip kan seizoensgebonden zijn

Het is volgens de analisten van BMO Capital Markets tijd om het oude beursgezegde Sell in May and go away te herzien. Het handelsvolume daalt in de zomer en de aankomende tussentijdse Amerikaanse verkiezingen in de late herfst helpen niet om de zorgen van beleggers te verlichten.

Maar wie dieper in de historische cijfers kijkt, ziet ook lichtpuntjes. Een analyse van BMO van de aandelenmarkten sinds 1945 laat zien dat de prestaties van de beurs in de eerste helft van de eerste regeertermijnen van Republikeinse presidenten onder het gemiddelde liggen in vergelijking met Democratische presidenten. Maar in het midden van de zomer veerden de aandelenmarkten meestal op, terwijl de S&P 500 die jaren met bijna 10% winst afsloot.

De BMO-analisten zijn van mening dat de "uitgezakte" markt nu meer wordt ingegeven door seizoenseffecten dan door aanzienlijke zorgen. Om die reden blijven ze optimistisch over de tweede jaarhelft.