Het geduld van beleggers met Europese aandelen begint op te raken. Dit jaar zouden Europese aandelen naar verwachting eindelijk hun achterstand op de Amerikaanse aandelenmarkt inhalen. De regio zou worden gesteund door een opleving van de economische groei en de bedrijfswinsten, terwijl de zorgen over de populistische leiders zouden vervagen. Europa was in de eerste helft van het jaar echter de slechtste presteerder van de ontwikkelde landen, meldt Bloomberg.
Investeerders als Schroders hebben zich teruggetrokken uit hun overwogenposities door zorgen over de politieke crisis in Italië, de schade als gevolg van een slepende handelsoorlog en de rentevooruitzichten van de Europese Centrale Bank. Het niveau van ontgoocheling was zo sterk dat de waarderingen van Europese aandelen zijn gedaald tot niveaus van 2016. Dit leidde er wel toe dat een aantal tegendraadse vermogensbeheerders op koopjesjacht ging.
Bloomberg somt vijf grafieken op die de belangrijkste kenmerken van Europese aandelen in het tweede kwartaal weergeven.
Grote uitstroom
Het grootste Europese indexfonds, de Vanguard FTSE Europe ETF, heeft het in de afgelopen drie maanden zwaar gehad met een uitstroom van ongeveer 1,5 miljard dollar. Dat is de grootste uitstroom sinds het derde kwartaal van 2016. Volgens Barclays zijn aandelen uit de regio dit jaar een achterblijver onder de wereldwijde aandelen wat betreft investeringen, met een uitstroom van 23 miljard dollar.
Daar staat tegenover dat de wereldwijde, Japanse en opkomende fondsen in 2018 kapitaal hebben zien toestromen, terwijl de Amerikaanse fondsen in mei een inhaalbeweging lieten zien. Sommige beleggers zijn mogelijk overgestapt van Europese aandelen naar Amerikaanse aandelen door de hernieuwde zorgen over de toekomst van de eurozone nadat de Italiaanse populistische partijen een deal sloten om een nieuwe regering te vormen.

Europese zorgen
Hoewel de S&P 500-index sinds 2009 gestaag is gegroeid en in januari een recordhoogte bereikte na een winst van ongeveer 300%, steeg de Stoxx 600 Europe Index slechts 130% in dezelfde periode en bleef achter, waarbij het waarderingsverschil in de afgelopen maand groter werd. De Stoxx 600 handelt nu tegen een koers-boekwaardeverhouding die bijna de helft is van die van de S&P 500.
Specifieke Europese zorgen, evenals Trumps tariefdreigingen tegen de automakers in de regio, hebben het sentiment zwaar onder druk gezet. Daarentegen heeft de Amerikaanse aandelenmarkt geprofiteerd van stevige winsten in technologieaandelen, een sector die ongeveer een kwart van de S&P 500 vertegenwoordigt.

Koersduikeling Europese bankaandelen
De koersduikeling van Europese bankaandelen was een sleutelfactor in de achterblijvende prestatie van de regio dit jaar, na de rally vorig jaar op de verwachting dat de ECB dichter bij het verhogen van de rentetarieven is gekomen. Hogere rentes zouden de winstgevendheid van de banken namelijk stimuleren. Echter, bezorgdheid over de financiële kracht van Italiaanse kredietverstrekkers, de worsteling van Deutsche Bank om de strategie te vernieuwen, evenals de belofte van de ECB afgelopen maand om de rente op nul te houden tot ten minste de volgende zomer maakten van de sector de slechtste presteerder in 2018.
De zorgen lijken erg op die van twee jaar geleden, toen de markt werd geschokt door onzekerheid over de toekomst van Deutsche Bank en een lange periode van lage rentetarieven. Als gevolg hiervan worden Europese bankaandelen nu verhandeld tegen de laagste koers-naar-geschatte-winstverhoudingen sinds augustus 2016.

Voorkeuren beleggers
De relatieve rotatie-grafiek laat zien dat de indexen voor bankaandelen (SX7P) en automakers (SXAP) van het verzwakkende kwadrant naar het achterblijvende gaan, een teken dat deze sectoren de voorkeur van beleggers verliezen. Autobouwers zijn dit jaar ook een van de slechtst presterende Europese industrieën met een verlies van 11%, vanwege de dreiging van mogelijke Amerikaanse tarieven op de sector.
Aan de andere kant is de olieaandelenindex (SXEP) van de verzwakking naar het leidende kwadrant geëvolueerd. Energieaandelen presteerden dit jaar het best onder de sectoren, dankzij een herstel van de olieprijzen.

Winsttaxaties omlaag
Een maatstaf van Citigroup, die de wijzigingen in winsttaxaties van Europese bedrijven volgt, daalde vorige week naar het laagste niveau in twee maanden. Dit geeft aan dat het aantal analisten dat de winstramingen voor de bedrijven in de regio verlaagde, groter was dan het aantal dat de taxaties verhoogde. In januari steeg deze maatstaf nog tot het hoogste niveau in zeven maanden tijd.
De relatieve voorzichtigheid op Europese aandelen zou ook enig opwaarts potentieel kunnen bieden voor de markt, nu de langverwachte opleving van het groeimomentum van de eurozone eindelijk lijkt begonnen na de stijging van de inkoopmanagersindexen in juni. Analisten en beleggers blijven echter voorzichtig vanwege de impact van het internationale handelsconflict op de wereldwijde groei.

Bron: Bloomberg