rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Gaat China de munt devalueren?

Gaat China de munt devalueren?

De oplopende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China wakkert bij veel beleggers de bezorgdheid aan over het feit dat China zijn munteenheid zou willen devalueren. De laatste keer dat de angst voor een waardedaling van de yuan de wereldmarkten in de greep hield was in 2015 en 2016.

Dat schrijft TheStreet.

China, dat in de afgelopen jaren zijn wisselkoers ten opzichte van de Amerikaanse dollar nauwlettend in de gaten heeft gehouden, zou de yuan sterk in waarde kunnen laten dalen als wraak voor de importtarieven van president Donald Trump, waarschuwden de economen van PNC.

Een goedkopere yuan zou het effect van eventuele tarieven op de export naar de VS helpen compenseren door de eindproducten betaalbaar te houden voor de consument. Een zwakkere yuan zou ook de op de dollar gebaseerde winsten voor Amerikaanse fabrikanten die goederen naar China verschepen verlagen.

'Slecht nieuws voor wereldeconomie'

"China zou opzettelijk een veel grotere depreciatie van de yuan kunnen uitvoeren als zijn beleidsmakers de schade van de tarieven voor de exportsector willen compenseren", schreven de PNC-economen. "Hoewel het onwaarschijnlijk is, zou het risico van een Chinese devaluatie zeer slecht nieuws voor de wereldeconomie."

In de afgelopen vijf jaar zijn de twee grootste maandelijkse dalingen van de S&P 500-index veroorzaakt door dergelijke angsten. In augustus 2015 voerde China een plotselinge wijziging door in het wisselkoersbeleid, waardoor de Amerikaanse aandelen met 6,3% omlaag gingen. En in januari 2016, toen China tekenen van een vertragende economische groei vertoonde en problemen had met het beheren van de schuldenlast, leidde de angst van beleggers voor een verdere devaluatie van yuan tot een daling van 5,1% voor de S&P 500.

Kapitaal weghalen

Eén zorg is dat wereldwijde investeerders massaal hun kapitaal uit China halen, wat leidt tot een bredere uitverkoop in aandelen, obligaties en valuta van opkomende markten.

De renteverhogingen van de Federal Reserve in de afgelopen jaren hebben ertoe bijgedragen dat Amerikaanse investeringen steeds aantrekkelijker zijn geworden, waardoor de waarde van de dollar is opgelopen terwijl de vaak volatiele valuta van opkomende markten zijn verzwakt.

"Exportgeoriënteerde sectoren begonnen de uitstroom van kapitaal de afgelopen weken te zien, wat mogelijke overloopeffecten van de escalatie van het handelsconflict tussen de VS en China voor de opkomende markten in bredere zin weerspiegelt", schreven de economen van het Institute of International Finance in een rapport.

Reserveverplichtingen verlagen

In de afgelopen week verlaagde China de reserveverplichtingen voor zijn banken, een manier om extra geld in de economie te steken zonder de rente te verlagen. Maar de maatregel heeft hetzelfde effect als het versoepelen van het monetaire beleid, namelijk een zwakkere valuta.

De yuan is in de afgelopen maand ongeveer 3% gedaald, terwijl de dollar sterker is geworden ten opzichte van de meeste internationale valuta. De Zweedse bank SEB voorspelt dat de Chinese munt tegen het einde van dit jaar zou kunnen verzwakken tot 6,6 per dollar, vergeleken met een eerdere projectie van 6,2.

"De toenemende dreiging van een handelsoorlog weegt zwaar op aandelen en valuta in exportafhankelijke opkomende markten", schreef Per Hammarlund, strateeg bij SEB. "En er komt nog meer."

Bekijk ook: 'China kan harder terugslaan dan beleggers denken'