rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Waarom de aandeleninkoopgolf goed is voor beleggers

Waarom de aandeleninkoopgolf goed is voor beleggers

Beleggers die een reden nodig hebben om nu in aandelen te zitten, hoeven niet verder te kijken dan naar de groeiende vloedgolf van aandeleninkopen door grote ondernemingen. Dat schrijft zakenblad Barron's, die ook enkele bedrijven tipt die op de nominatie staan om pakketten eigen aandelen in te kopen.

De terugkoop van aandelen ondersteunt gewoonlijk de koersen doordat de winst per aandeel wordt verbeterd door een vermindering van het aantal uitstaande aandelen. Aandelen van bedrijven met grote terugkoopacties - zoals het verbluffende nieuwe inkoopprogramma van 100 miljard dollar van Apple - presteerden historisch gezien beter dan de markt.

De bedrijven uit de S&P 500 zijn goed op weg om voor dit jaar 650 miljard dollar aan aandeleninkopen aan te kondigen, blijkt uit een schatting van Goldman Sachs. Daarmee wordt het vorige record van 589 miljard dollar in 2007 gebroken.

Aandeleninkopen bieden beleggers een effectief 'rendement' van ongeveer 3%. Combineer dat met het huidige dividendrendement van 1,9% en investeerders zouden dit jaar een gecombineerde opbrengst van bijna 5% moeten halen. Zelfs als de rente stijgt, steekt het gecombineerde rendement goed af tegen de alternatieven. 

Warren Buffett

Dit rendement - en het vooruitzicht van hogere bedrijfswinsten en dividenden - prikkelt ook beurslegende Warren Buffett. "Als je moest kiezen tussen het kopen van langlopende obligaties of aandelen, zou ik direct aandelen kiezen", zei hij eerder dit jaar. 

Er zijn tal van grote bedrijven die veel meer zouden kunnen doen om geld terug te geven aan de aandeelhouders, waaronder Buffett's Berkshire Hathaway. Ook andere bedrijven in de top 10 van de S&P 500 zoals Amazon.com, Exxon Mobil, Facebook en Alphabet zouden wellicht meer kunnen doen.

Berkshire en Alphabet hebben de middelen om hun inkoopprogramma's op te voeren en zouden dat volgens Barron's ook moeten doen. Amazon zal daar waarschijnlijk van af zien, vanwege de aantrekkelijke investeringsmogelijkheden en de zeer hoge waardering van het aandeel. Exxon Mobil concentreert zich op zijn dividend - nu een royale 4% - en heeft niet de vrije kasstroom voor een zinvolle terugkoopactie.

Stuwt aandeleninkoop de koersen op lange termijn?

Er is veel discussie over die vraag. IBM en General Electric zijn twee prominente voorbeelden van bedrijven die grote aankopen tegen hoge koersen hebben uitgevoerd en die nu hun inkoopprogramma's hebben teruggeschroefd of zelfs geëlimineerd door winstdruk.

Je kunt je ook afvragen of een bedrijf zijn geld beter zou kunnen gebruiken om investeringen te doen in plaats van aandelen terug te kopen. Maar er zijn weinig aanwijzingen dat grote bedrijven die aandelen inkopen beknibbelen op hun kapitaaluitgaven.

"Investeerders evalueren voortdurend managementbeslissingen over het gebruik van kapitaal en beoordelen welke toepassingen het beste rendement opleveren", zei Anthony DiClemente, technologieanalist bij Evercore ISI. 

"Als bedrijven minder innovatief of volwassener zijn, geven beleggers de voorkeur aan terugkoop. Beleggers vertrouwen Jeff Bezos [CEO van Amazon] om kapitaal te beleggen in hoogrenderende activiteiten. Ze willen geen terugkopen zien. Google heeft meer gemeen met Apple en zou een groter percentage van zijn aandelen moeten terugkopen", aldus DiClemente.

Alphabet en Berkshire Hathaway

De twee belangrijkste kandidaten voor grote terugkopen, Alphabet en Berkshire Hathaway, zitten allebei op ongeveer 100 miljard dollar aan contanten. Maar beide bedrijven worden bestuurd door leiders met een sterke wil, die niet graag veel eigen aandelen willen terugkopen.

Alphabet is eind 2015 begonnen met een aandeleninkoopprogramma, maar dat is bescheiden van omvang. Het moederbedrijf van Google kocht vorig jaar voor 4,8 miljard dollar aan aandelen terug en gaf voor 7,7 miljard dollar aan aandelen uit aan werknemers. Het aantal aandelen steeg tot 705 miljoen aan het einde van het eerste kwartaal, tegen 702 miljoen een jaar eerder. 

Alphabet kan gemakkelijk 20 miljard dollar per jaar terugkopen, ofwel 65% van het verwachte netto-inkomen in 2018. "Alphabet zou meer contanten moeten teruggeven aan aandeelhouders", zei Mark Mahaney, analist bij RBC Capital Markets. "Er is geen reden om 100 miljard dollar aan contanten op de balans te hebben." 

Hoewel Buffett een voorstander is van aandeleninkopen bij de bedrijven waar hij belangen in heeft, is hij zelf terughoudend met de inkoop van aandelen van zijn eigen bedrijf Berkshire Hathaway. Buffett besteedt liever 12 of 13 miljard dollar om Apple-aandelen te kopen dan eigen aandelen van Berkshire in te kopen. 

Aandeleninkopen van banken op de rol

Van Amerikaanse banken wordt verwacht dat ze eind juni hun dividend- en inkoopplannen voor de komende twaalf maanden bekend zullen maken; na de uitkomsten van de stresstesten van de Federal Reserve.

Volgens Barclays-analist Jason Goldberg heeft Citigroup waarschijnlijk het beste terugkoopverhaal van de topbanken op Wall Street. Citigroup zal naar verwachting ongeveer 10% van zijn aandelen terugkopen, en Bank of America en Wells Fargo elk 7%. Ook JPMorgan is volgens Goldberg een interessant aandeel.