De georganiseerde misdaad richt zich steeds vaker op fraude met het persoonsgebonden budget, ook wel PGB genoemd. Criminelen richten speciaal voor dit doel zelfs nep-zorgbureaus op. Criminelen hebben echt ontdekt dat er veel ‘potten met geld’ omgaan in de zorg. En dat het niet eens heel moeilijk is daarmee te frauderen. Dat kost Nederland en dus ons met zijn allen handenvol geld.
Dat gaan dan weer ten koste van de zorg. Maar er is nu wel een oplossing: blockchain, dezelfde techniek die onder meer de bitcoin mogelijk maakt. Iedereen die recht heeft op een PGB krijgt dan zijn of haar geld, maar met een unieke ‘blockchainketting’ ermee verbonden. En daarmee kan niet worden gefraudeerd. Het tekent het bijzondere karakter van blockchain: de vele mogelijke toepassingen. Met blockchain blijken steeds meer en soms verrassende zaken slim te kunnen worden geregeld.
Daklozen New York
Zo worden nu al bijvoorbeeld in de VS - bijvoorbeeld in New York - met blockchain daklozen van een ‘rotsvaste’ identiteit voorzien. Daarmee wordt dan alles rondom financiën en afspraken met hulpverleners efficiënt en fraudebestendig georganiseerd. Maar zeker ook in de financiële wereld neemt het aantal blockchain-projecten rap toe.
Alle belangrijke banken zijn nu hiermee bezig. Zo kan blockchain de wirwar van de verouderde IT-systemen van banken voor een belangrijk deel vervangen. Voordeel: veel minder kosten voor de banken en betere dienstverlening voor hun klanten.
Gigantische impact
Maar er zijn nog veel meer terreinen waarop blockchain voor een revolutie gaat zorgen. Blockchain kan worden ingezet om logistieke ketens werkelijk transparant te maken, of om balen katoen of koffie te oormerken, zodat je als consument nu eens echt weet wat je koopt.
Nog een andere toepassing: als gulle gever aan goede doelen precies zien wat er met je geld gebeurt. De mogelijkheden van blockchain verrassen zelfs soms kenners. Niet voor niets zegt het World Economic Forum dat blockchain een grotere omwenteling kan worden dan het internet!