rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Vier redenen waarom Europa favoriet is in 2018

Vier redenen waarom Europa favoriet is in 2018

Nu de Amerikaanse aandelen op recordniveaus staan, bitcoin met meer dan 1700% is gestegen en aandelen uit opkomende markten op schema liggen voor hun beste prestaties sinds 2009, hebben de grote Wall Street-banken hun pijlen voor 2018 gericht op Europese aandelen. 

Citigroup is het meest optimistisch met een voorspelling van een stijging van 17% voor de Stoxx 600, schrijft MarketWatch. 

In de vooruitzichten voor het komende jaar van de grote Amerikaanse investeringsbanken, komt Europa, dat dit jaar is achtergebleven, naar voren als een van de favoriete regio's.

De banken geven vier redenen voor de favorietenrol van het continent. De eerste twee redenen zijn dat de bedrijfswinsten en de economie 'geweldig' zijn. Ten derde is de Europese Centrale Bank (ECB) nog steeds super accommoderend. En tot slot ligt het ergste van de kracht van de euro achter ons.

Robuuste groei

"Het eurogebied kent een periode van robuuste en gesynchroniseerde groei die boven de trend ligt, zowel in de geografie als in de industrie", schrijft Citigroup in zijn vooruitblik.

Terwijl veel beleggers zich zorgen maken over het feit dat we laat in de cyclus zitten, denken Citi-economen dat we "of in de herstelfase van de conjunctuurcyclus of in de haussefase zitten". Ze verwachten een opleving van de investeringen, die meestal gefaciliteerd wordt door bankkrediet", zei de bank.

Ondanks de goede economische gegevens die de laatste tijd uit de regio komen, heeft de Stoxx Europe 600 index in 2017 aanzienlijk minder goed gepresteerd dan andere regio's, met een stijging van 8%. Ter vergelijking: de S&P 500 index ligt op koers voor een rally van 20% en de opkomende markten stevenen af op een winst van 29%.

Dat komt deels omdat de euro dit jaar ontwaakte en omdat er in Europa relatief weinig grote techbedrijven zijn, die dit jaar een belangrijke rol speelden in de wereldwijde rally.

Volgend jaar verwachten de investeringsbanken echter dat Europese aandelen een inhaalslag zullen maken op hun Amerikaanse tegenhangers en meer in lijn zullen presteren met opkomende markten. 

Winstherstel bij bedrijven

Na een lange periode van stagnatie bij Europese bedrijven zijn er eindelijk tekenen van een serieuze winstgroei. Analisten voorspellen een winstgroei van 15% in 2017 en voorzien een groei van ten minste 10% voor volgend jaar.

De optimistische voorspellingen voor de bedrijfswinsten zijn gebaseerd op tekenen dat het economisch herstel van Europa eindelijk voet aan de grond heeft gekregen en dat consumenten meer uitgeven en bedrijven meer investeren. 

"Dit winstherstel is typerend voor wat we hebben beschreven als de 'groeifase' van de markt, waarbij winst in plaats van waardering de belangrijkste aanjager van rendement wordt. Daarom verwachten we dat de winstvooruitzichten cruciaal zijn voor het bepalen van toekomstig marktrendement", aldus de strategen van Goldman Sachs.

Europese economie doet het goed

Economen zijn positief over de economische groei in Europa voor volgend jaar, en voorspellen dat het bruto binnenlands product met ongeveer 2% zal stijgen. Dat is zelfs een beetje lager dan de vooruitzichten van de ECB, die tijdens de laatste beleidsvergadering van het jaar zei een groei van 2,3% te voorzien in 2018, dankzij sterkere bedrijfsinvesteringen, export en particuliere consumptie.

Naast het rooskleurige beeld is het werkloosheidscijfer in de eurozone gedaald tot het laagste niveau sinds januari 2009 en bereikte de inkoopmanagersindex voor de industrie in december een recordhoogte.

De sterke economische groei zal naar verwachting leiden tot hogere yields, wat naar verwachting met name gunstig zal zijn voor de financiële sector. Hoewel de grote investeringsbanken verschillende favoriete sectoren hebben voor Europa, adviseren ze allemaal een overwogenpositie in Europese banken. 

ECB is nog steeds accommoderend

Maar zelfs met een brullende economie en betere winsten, wordt van de ECB niet verwacht dat ze de stimulans volgend jaar volledig zal staken. De centrale bank zal vanaf januari maandelijks 30 miljard euro aan overheids- en bedrijfsobligaties kopen tot ten minste september 2018 en de rentetarieven zullen naar verwachting tot in 2019 op historisch lage niveaus blijven. De ECB koopt nu nog voor 60 miljard euro aan obligaties per maand. 

Dat staat in schril contrast met de Amerikaanse Federal Reserve die al vier renteverhogingen heeft uitgevoerd in zijn verkrappingscyclus en het Verenigd Koninkrijk die in november voor het eerst in tien jaar de rente verhoogde.

Euro ligt op schema

De euro ligt op schema voor een winst van 12% ten opzichte van de dollar in 2017, waarmee de voorspellingen van een jaar geleden - dat de eenheidsmunt zou zakken naar pariteit met de 'greenback' - niet zijn uitgekomen. Als de euro in 2017 rond het huidige niveau van 1,18 dollar eindigt, zal dat volgens FactSet de sterkste stijging ten opzichte van de dollar zijn sinds 2003. 

Een sterke euro is goed voor Europese toeristen die overzee reizen, maar het doet de exporteurs van de regio pijn aangezien hun producten duurder worden in het buitenland. Het goede nieuws is echter dat "het ergste van de valutakracht in termen van de impact op aandelen nu waarschijnlijk achter ons ligt in plaats van voor ons", zei Graham Secker, hoofd van de Europese en Britse aandelenstrategie bij Morgan Stanley. 

Morgan Stanley ziet de euro in het tweede kwartaal van 2018 een top bereiken van rond 1,23 dollar, voordat de munt eind 2018 richting 1,17 dollar zakt. Ook JP Morgan verwacht dat de negatieve euro-impact op de bedrijfswinsten volgend jaar zal afnemen ondanks dat de bank de eenheidsmunt tegen het einde van 2018 ziet stijgen tot 1,23 dollar.

De politieke risico's

Er zijn echter risico's voor Europese aandelen en die liggen opnieuw op het politieke vlak. In Duitsland wordt na de verkiezingen in september van dit jaar nog altijd onderhandeld over een regeringscoalitie. Ook kunnen de verkiezingen in Italië in maart volgend jaar voor onrust zorgen op de markten. 

En dan is er natuurlijk nog de brexit. De onderhandelingen over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie verlopen uiterst moeizaam. Ook ligt premier Theresa May onder vuur binnen haar eigen partij. De strategen van Société Générale adviseren dan ook om weg te blijven van Britse aandelen en stellen dat alleen een 'zachte' brexit ondersteunend zal zijn voor de FTSE 100-index. 

Lees ook: Waarom 2018 een belangrijk jaar wordt voor de farmasector