De zelfrijdende auto komt eraan. Dat is een feit, want de testfase is eigenlijk al voorbij. Google bijvoorbeeld heeft al miljoenen testkilometers gereden met zelfrijdende auto’s. Het bedrijf investeerde bovendien al meer dan een 1 miljard dollar in deze ontwikkeling. Kenners denken dat het een kwestie van enkele jaren is voor er daadwerkelijk volledig zelfrijdende auto’s rondrijden.
De impact van de zelfrijdende auto zal uiteraard enorm zijn. Mobiliteit is zo’n diep ingrijpend verschijnsel in onze maatschappij, dat een fundamentele verandering bij vervoer met personenauto’s en vrachtwagens enorme consequenties heeft.
Verdienmodel verzekeraars
Ik noem een paar gevolgen van de zelfrijdende auto. En dan beperk ik me even tot een aantal van de meest voor de hand liggende. Een van de zeer waarschijnlijke gevolgen is dat files zullen verdwijnen. Er zal namelijk een heel efficiënt netwerk van rondrijdende auto’s ontstaan, waarbij connectiviteit en samenwerking tussen allerlei systemen en hoogwaardige chips en sensors centraal zal staan.
Verder zal het aantal aanrijdingen drastisch afnemen waardoor we vrijwel geen doden en gewonden meer zullen zien als gevolg van het verkeer. Logischerwijs zal dan tevens schadeherstel aan auto’s drastisch minder nodig zijn. Wat geen goed nieuws is voor garagebedrijven. Verzekeraars verliezen dan natuurlijk ook een verdienmodel met autoschadeverkeringen.
Kaarten opnieuw geschud
Ook worden de kaarten opnieuw geschud in de automobielindustrie: wie overleeft en wie legt het loodje? Natuurlijk zijn vrijwel alle autofabrikanten bezig met deze ontwikkeling. Maar de ene is er verder in dan de andere.
Met de komst van de volledig zelfrijdende auto breekt straks voor beleggers ook een spannende tijd aan. Want welke autoproducenten gaan hier het meest van profiteren? En welke automakers gaan misschien wel het loodje leggen? Gaat Google de mega-investeringen die gedaan zijn terugverdienen en wordt de zelfrijdende auto de volgende winstmaker van de Amerikanen? En ons eigen Tom Tom; kan de kaartenmaker profiteren? Allemaal vragen die beleggers zich de komende jaren meermalen zullen stellen. En ik denk dat we binnen 5 jaar op de meeste vragen wel een antwoord hebben.