Beleggers in teakhout van het Nederlandse Goodwood Investments en het Braziliaanse Floresteca willen hun investering terug. Zij hebben geen vertrouwen meer in bewaarder Tectona en beheerder ATF, die de diensten overnamen van het in 2010 gefailleerde Goodwood.
Ondanks protesten van de beleggers komt er geen geld uit Brazilië en blijkt er juridisch weinig grip op de plantagehouder, de feitelijk beheerder van het teakhout. Beheerder ATF staakt haar activiteiten.
Toezicht gaat mank
Alhoewel ik de grensoverschrijdende propositie van Goodwood en Floresteca niet helemaal kan overzien, gaat AFM-toezicht op beheerders van beleggingsobjecten over het algemeen mank omdat de beheerder niet gereguleerd is.
Alleen de aanbieder heeft een vergunningplicht. Daarbij komt dat de feitelijk beheerder van het teakhout in het buitenland is gevestigd. Dat maakt adequaat toezicht praktisch onmogelijk.
Aan de poort weren
Misstanden rond beleggingsobjecten zijn niet nieuw. Misstanden rond met name teakhout en grond waren de aanleiding voor specifieke Nederlandse regelgeving terzake beleggingsobjecten; een restcategorie financiële producten binnen de Wet op het financieel toezicht.
Omdat diverse aanbieders nog altijd onrealistische cijfers presenteren, werken met scheve risicoprofielen en onduidelijke juridische structuren, is het Wetsvoorstel beleggingsobjecten en beleggingsobligaties in de maak dat het toezicht op beleggingsobjecten aanscherpt.
Het nieuwe regime is geïnspireerd op het strenge regime dat geldt voor beleggingsfondsen. Onder het nieuwe regime wordt de beheerder onder toezicht gebracht en kan de AFM een onafhankelijk bewaarder verplicht stellen. De AFM wil meer toezicht vooraf om malafide aanbieders aan de poort te weren.
Juridisch getouwtrek
Als het aanbod kwalificeert als het aanbieden van beleggingsobjecten, dan hebben investeerders in Goodwood en Floresteca alsnog geen baat bij de aanstaande regelgeving. Beleggingsobjecten die zijn aangeboden voor inwerkingtreding van het Wetsvoorstel worden niet aan de nieuwe regelgeving onderworpen.
De hamvragen zijn wat de verhouding tussen alle betrokken is en welk vermogen er resteert. Een grensoverschrijdend juridisch getouwtrek lijkt aanstaande.
Jelmer Kruijt is als advocaat verbonden aan VESPER
Advocaten te Amsterdam. Jelmer is gespecialiseerd in het financieel recht. Dit artikel is op persoonlijke titel geschreven. Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.