Volgens Vincent Reinhart, hoofdeconoom bij Standish van BNY Mellon, zijn de wereldwijde risico’s op dit moment duidelijk te lokaliseren. Hij somt een aantal ontwikkelingen op dat de markten beïnvloedt en dus goed in de gaten gehouden moet worden.
In een note wijst hij op de volgende zes punten:
1. Amerikaanse congresverkiezingen in 2018
“Alle leden van het Huis van Afgevaardigden en een derde van de senatoren staan voor een herverkiezing in 2018. Deze verkiezingen vormen de lijm die de Republikeinen momenteel bij elkaar houdt. Zij zullen ook meer geneigd zijn om compromissen te sluiten om deze ‘mid-term’-verkiezingen tot een succes te maken.”
2. Verkiezingen in Europa
“De verkiezingen in Europa zijn van belang voor het beleid van de ECB. Draghi wil voorkomen dat het monetaire beleid een politieke aangelegenheid wordt.”
3. China
Het blijft opvallend stil aan het Chinese front en zo zal het de rest van het jaar ook wel gaan, denkt Reinhart. “President Xi Jinping zal zijn macht willen behouden en moet daarvoor een economische groei van 6,5% realiseren. Hij zal doen wat nodig is, al moeten hervormingen worden vertraagd, of de balans worden vergroot. De invloed van China op de markten zal dit jaar positief zijn.”
4. Saoedi-Arabië
“Er is een grote beleidsverandering gaande in Saoedi-Arabië. Het land wil af van de grote afhankelijkheid van olie-inkomsten. De staatsoliemaatschappij zal deels naar de beurs gebracht worden. Het land houdt vast aan OPEC-overeenkomst om de olieproductie te beperken en eventueel te verlengen om de oliemarkt te stabiliseren.” Reinhart verwacht dat de olieprijs zich boven de 50 dollar per vat zal bewegen, tot maximaal 60 dollar.
5. Afnemende productiviteitsgroei in VS
“De VS heeft een bevolking die vergrijst en langzaam groeit. Hierdoor vertraagt de productiegroei. Aan het begin van de eeuw groeide de Amerikaanse economie met 4% op jaarbasis en nu is de trend ongeveer 1,5%. Huishoudens kunnen verwachten dat het toekomstige inkomen lager ligt en dus zouden ze meer moeten besparen.”
De winstverwachtingen voor Amerikaanse bedrijven zullen in de toekomst ook lager uitvallen, waardoor ze minder zouden moeten investeren, zegt de econoom. "Meer besparingen plus minder investeringen leiden tot lagere rentes. Is de vertraging van de groei van de productiviteit nog te herstellen? Twee van de drie IMF-vijfjaarsprognoses voor 190 landen over de afgelopen jaren laten een neerwaartse bijstelling van het groeipotentieel zien. Dit proces begon al voor de financiële crisis."
6. Yellen
"Fed-president Janet Yellen is eigenlijk een heel 'dovishe' centrale bankier. Ze is niet overtuigd van de noodzaak van een 2% inflatiedoelstelling. Ze loopt echter al heel wat jaren mee en ze weet dat ze moet overkomen als een conservatieve centrale bankier en zo speelt ze het spel mee. Ze benadrukt dat het belangrijk is dat het beleid normaliseert, maar heeft intussen dat proces weten te vertragen tot slechts twee renteverhogingen."
Sinds afgelopen november liggen de kaarten toch anders, weet Reinhart. "Voor de verkiezing van Trump dachten de FOMC-leden dat ze nog wel een termijn zou aanblijven, maar nu niet meer. Dat sterkt ze in de verwachting dat er nog twee renteverhogingen gaan komen."