rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Overnamegolf: dit zijn de kanshebbers

U heeft het vast wel meegekregen; de poging om Unilever over te nemen voor circa 134 miljard euro! Topbelegger Warren Buffett zat in het team dat Unilever van de beurs wilde halen. Ook de overname van autofabrikant Opel door branchegenoot Peugeot, het overnamebod van PPG op AkzoNobel en het overnamegevecht rond het Nederlandse mediahuis TMG zijn volop in het nieuws.

Tot dusver dit jaar is er wereldwijd al voor een waarde van 1100 miljard dollar aan bedrijfsovernames geweest. Ik denk dat het heel goed mogelijk is dat we aan de vooravond van een heuse overnamegolf staan.

Alle voorwaarden voor zo'n overnamegolf zijn namelijk mijns inziens aanwezig. Ga maar na: er is zat goedkoop geld. De rente is immers nog altijd historisch laag. Verder zijn bedrijven de afgelopen jaren vaak flink gereorganiseerd, waardoor ze mean-and-lean zijn. En interessante overnameprooien vormen. Maar het kan altijd nog beter.

Zo zagen Buffett en hedgefonds 3G Capital nog genoeg mogelijkheden voor waardecreatie bij Unilever. Onder meer door het bedrijf deels samen te voegen met voedingsbedrijf Kraft Heinz, dat grotendeels eigendom is van Berkshire van Buffett en van 3G Capital - en door de rest van het bedrijf te ontvlechten en in stukken door te verkopen. Tenslotte nemen ook de groei en het vertrouwen in de wereldeconomie toe. Ook dat werkt meer overnames in de hand. 

Kanshebbers

Kanshebbers voor overnames vinden we altijd in de biotechsector. De grote farmabedrijven ontwikkelen namelijk zelf steeds minder medicijnen. Zij houden de pijplijn van nieuwe medicijnen op peil door biotechbedrijven die een veelbelovend medicijn hebben ontwikkeld over te nemen.

In de voedingssector is het spel op de wagen na de overnamepoging van Unilever. Voedingsbedrijven zoeken naar nog meer schaalgrootte. Waardoor ze margevoordeel kunnen behalen. Ook is gezonde voeding een steeds belangrijkere trend in de westerse wereld. Dus voedingsbedrijven die zich op dit segment richten zijn weer aantrekkelijk voor giganten als Nestlé en Unilever.

Megaovernames voorspeld

Daarnaast is technologie een belangrijke drijfveer bij overnames. Dat zien we bijvoorbeeld bij de overname van Opel door Peugeot. Want die is ingegeven door het feit dat Opel veel verder is dan Peugeot met elektrisch rijden: en dat is de toekomst. Bedrijven die innovatieve technologie hebben ontwikkeld, zijn dus interessant voor grotere branchegenoten die technologisch minder ontwikkeld zijn.

Het Amerikaanse consultancybureau Willis Towers Watson brengt ieder kwartaal de Quarterly Deal Performance Monitor uit. Hierin worden de wereldwijde trends op het gebied van overnames en fusies in kaart gebracht. Voor dit jaar verwacht Willis Towers Watson een record aan overnames. Vooral opvallend is dat ze verwachten dat 2017 het jaar van de megadeals wordt: overnames met een waarde van 100 miljard dollar of meer.

We kunnen dus meer overnamepogingen verwachten zoals bij Unilever. Het belooft een spannend overname- en beleggingsjaar te worden.