rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

'Winst Trump zorgt voor periode van onzekerheid voor beleggers'

Gevolgen overwinning Trump voor beleggers

Donald Trump behaalde vandaag een verrassende overwinning in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dit had direct negatieve gevolgen voor de aandelenmarkten, de Mexicaanse peso en de Amerikaanse dollar. Volgens NN Investment Partners luidt de winst van Trump een periode van onzekerheid in. 

“Cruciaal is nu of Trump zich zal gaan gedragen als een populistische president of een pragmatische koers gaat varen”, zegt Valentijn van Nieuwenhuijzen, beleggingsstrateeg een hoofd Multi-Asset van NN IP. “Zo’n pragmatische koers zal echter pas na enige tijd zichtbaar worden en de nabije toekomst zal daarom vooral worden gekenmerkt door politieke onzekerheid.”

Periode van onzekerheid

De overwinning van Trump zorgt luidt een periode van onzekerheid in op de financiële markten, stelt Van Nieuwenhuijzen. Onder andere omdat zijn presidentschap mogelijk een verstoring voor de status-quo betekent. Er is onzekerheid rondom bijvoorbeeld de begroting, de gevolgen voor het monetaire beleid, de buitenlandse handel, de immigratie en andere kwesties op het gebied van buitenlands beleid, zoals het akkoord met Iran. 

Zolang er onzekerheid is gaat NN IP ervan uit dat dit een negatieve invloed zal hebben op de meer risicovolle beleggingscategorieën waaronder aandelen en vastgoed. Dit duurt naar verwachting voort tot de inauguratie van Trump op 20 januari 2017.

Toch blijft ook na deze datum het zicht van beleggers waarschijnlijk beperkt tot duidelijk wordt of Trump een pragmaticus is die beloftes en dreigementen uit zijn campagne fors afzwakt, of toch besluit zijn populistische agenda uit te voeren. 

Kwetsbaar

Kwetsbaar voor de nieuwe situatie zijn naar verwachting vooral opkomende markten en beleggingen in opkomende markten. Beleggers voorzien protectionistische maatregelen van Trump, die sterk negatieve gevolgen kunnen hebben op de import van opkomende markten.

Vooral staten die in verhouding veel naar de Verenigde Staten exporteren kunnen hieronder lijden. Van de Mexicaanse export gaat bijvoorbeeld 82% richting de VS. Ook China is gevoelig. Het land ziet 18% van de export richting de VS gaan. 

Ramp of steun in de rug?

Overigens moet volgens NN IP nog maar blijken of de soep ook echt zo heet wordt gegeten als die wordt opgediend. Zo hoeft Trump als president geen ramp te zijn voor beleggers, wanneer hij zijn politieke agenda tempert. Meer uitgaven voor de infrastructuur, lagere belastingen voor bedrijven en minder regelgeving zijn op zich niet nadelig voor aandelen. Mocht Trump de scherpe randjes van zijn protectionisme halen, houden (cyclische) aandelen de ruimte om boven obligaties uit te stijgen. 

Amerikaanse bedrijven zouden zelfs kunnen profiteren van het repatriation belastingvoorstel van 10% die Trump hen in het vooruitzicht heeft gesteld. Dit kan voor zowel bedrijfsleningen als voor aandelen een steun in de rug zijn.