rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

7 redenen waarom de Amerikanen niet (meer) lokaal kunnen produceren

Amerikanen willen wel lokaal produceren, maar er zijn gewoon niet genoeg mensen om in de fabrieken te werken. En het uitzetten van (illegale) arbeiders helpt ook niet.

7 redenen waarom de Amerikanen niet (meer) lokaal kunnen produceren

Het beleid van Donald Trump is erop gericht om lokaal meer te gaan produceren, om minder afhankelijk te worden van producten van buiten de VS. Dat is op zich geen slecht idee en veel Amerikanen hebben hierom ook op hem gestemd. 

In de praktijk is het zo: 

Amerikanen willen wel lokaal produceren, maar er zijn gewoon niet genoeg mensen om in de fabrieken te werken. En het uitzetten van (illegale) arbeiders helpt ook niet. 

Maar er zijn nog meer obstabels:

  1. Kosten (en lonen) zijn hoger in de VS dan erbuiten
    Arbeid in de VS is veel duurder dan in landen zoals China, Vietnam of Mexico. Amerikaanse arbeiders hebben hogere lonen, betere arbeidsrechten, en bedrijven moeten vaak meer betalen voor verzekeringen, belastingen, en veiligheid. Dat maakt het moeilijk om concurrerend te zijn op prijs.

  2. Uitbesteding ver doorgevoerd
    De afgelopen decennia hebben veel Amerikaanse bedrijven hun productie uitbesteed. Daardoor zijn er hele industriële ketens (zoals onderdelenleveranciers, gespecialiseerde machines, vakmensen) verplaatst naar andere landen. Als zij nu lokaal willen produceren, missen ze vaak het netwerk dat nodig is om efficiënt te produceren.

  3. Producten worden te duur
    De Amerikaanse consument is gewend aan lage prijzen (denk aan Walmart of Amazon) en snelle levering. Lokaal produceren kost meer en levert minder schaalvoordeel op, dus bedrijven vrezen dat consumenten niet bereid zijn om die extra kosten te betalen.

  4. Weer meer investeringen
    Het verplaatsen van productie naar de VS vereist forse investeringen in fabrieken, personeel, technologie en infrastructuur. Veel bedrijven zijn terughoudend, omdat dit enorme risico’s met zich meebrengt, zeker in een onzekere economische omgeving.

  5. Regelgeving en milieueisen
    In de VS zijn er strengere regels voor arbeidsomstandigheden, milieu-impact, en veiligheid dan in veel andere productielanden. Dat is op zich positief, maar het verhoogt wel de kosten van lokale productie.

  6. Globalisering zit diep
    Veel producten worden tegenwoordig in meerdere landen tegelijk gemaakt. Een iPhone bijvoorbeeld heeft onderdelen uit de hele wereld, die in China worden geassembleerd. Het lokaal produceren van zoiets complex betekent dat de VS heel ecosysteem moeten herbouwen.