rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Trumps Liberation Day: is er nog hoop voor beleggers?

Een aannemelijk scenario is dat Trump, zodra hij tastbare resultaten kan laten zien in de vorm van handelsdeals, zichzelf uitroept tot winnaar en de tarieven weer verlaagt.

Trumps Liberation Day: is er nog hoop voor beleggers?
Beeld: © iStock

Op 2 april 2025 kondigde president Trump wereldwijde importtarieven aan. Die dag doopte hij zelf om tot ‘Liberation Day’. Maar waar Trump spreekt van bevrijding, zien veel anderen vooral het startschot van een handelsoorlog. Is er nog hoop voor beleggers?

De financiële markten reageerden heftig op de nieuwe handelsmaatregelen van de Amerikaanse regering. Trump voerde een basistarief van 10% in op een breed scala aan importgoederen uit vrijwel alle economieën. Voor sommige landen geldt zelfs een nog hoger tarief. Deze verregaande uitbreiding van het tariefbeleid kwam als een verrassing voor beleggers en leidde tot een scherpe correctie op de aandelenmarkten.

Beurzen in mineur

Handelstarieven zijn doorgaans slecht nieuws voor de wereldwijde economische groei — zeker als ze uitmonden in een handelsoorlog. Voor veel beleggers was Trumps aankondiging dan ook reden genoeg om de verkoopknop in te drukken. Dat leidde tot stevige koersdalingen. Zulke neerwaartse bewegingen worden vaak versterkt door emotionele reacties van beleggers. Toch is het belangrijk om naar het grotere plaatje te blijven kijken. Er zijn namelijk ook factoren die het verloop minder negatief kunnen maken dan nu wordt gevreesd.

Trump heeft er alle belang bij dat de financiële markten rustig blijven. De Amerikaanse economie is namelijk niet geholpen met onrust en onzekerheid. Dalende aandelenkoersen kunnen het welvaartsgevoel aantasten en zo het consumentenvertrouwen drukken. Aangezien ruim twee derde van de Amerikaanse economie draait op consumentenbestedingen, kan een dalende beurs de groei remmen.

Ook politiek gezien zijn dalende koersen een risico voor Trump. Bij de midtermverkiezingen in 2026 loopt hij het risico zijn meerderheid in het Congres te verliezen. Dat zou het veel moeilijker maken om zijn beleid door te voeren. Zijn populariteit heeft al een klap gekregen door het handelsbeleid, zo blijkt uit recente peilingen.

Exit-strategie

Naast de economische en politieke risico’s ziet Trump de beurs bovendien als een persoonlijke graadmeter van succes. Een aannemelijk scenario is dat hij, zodra hij tastbare resultaten kan laten zien in de vorm van handelsdeals, zichzelf uitroept tot winnaar en de tarieven weer verlaagt. Dat biedt hem een elegante exit-strategie die beleggers waarschijnlijk zullen toejuichen. Verschillende landen — waaronder Vietnam, Argentinië, India en Zuid-Korea — hebben inmiddels aangegeven open te staan voor onderhandelingen.

Hoe dit zich verder ontwikkelt, is nu nog niet te voorspellen. De zorgen over de importtarieven zijn terecht en kunnen de economische groei tijdelijk drukken. Tegelijkertijd geldt: onder Trump kan het sentiment net zo snel omslaan als het ontstaan is. De beursgeschiedenis leert dat de grootste stijgingen vaak volgen op de slechtste beursdagen.

Juist die herstelmomenten zijn cruciaal voor het uiteindelijke rendement. Daarom is het belangrijk om niet uit emotie te handelen, maar vast te houden aan een langetermijnstrategie. Geduld blijft daarbij van onschatbare waarde.

Lees ook: offensief in de tarievendip: 6 aandelen voor koopjesjagers met lef

Jaap Steur is sinds 2018 werkzaam bij Axento Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer.